Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Ponorka odražená ode dna – druhý život „kazeťáku“ skoro zadarmo

06. 01. 2015

06. 01. 2015

„Neopouštěj staré věci pro nové, i když barva šediví a prýská,“ zpívá Jaroslav Uhlíř v jedné ze svých písní. A přesně tohle jsem si řekl při přemýšlení, jak naložit s letitým audio přístrojem Daewoo ACD-510M Submarine…

Jak jsem objevil Ameriku

CD přehrávač již nefunguje, rádio lze poslouchat pouze v mono módu, kazety již nemám a audio vstup postrádá, aby šel využít jako externí reproduktor například k počítači. Kutil nejsem. Tak co s ním? Odvézt do sběrného dvora a koupit nový, volí nelítostná logika konzumu řízená neviditelnou rukou trhu. (Tento pojem mimochodem nevymyslel Václav Klaus, ale již předním Adam Smith.)

Chvílji jsem vzdoroval, zalovil v paměti a vygooglil si kazetový adaptér, který dokáže zastaralému přehrávači doslova vtělit audio vstup. Tím otevírá nové obzory jeho použitelnosti. Nejspíš o tom slyšel každý z nás a někdo jej třeba měl i ve starém autorádiu, tak proč hned článek na web?

 

Štěstí přeje odvážným

Proč ne? A hlavně, ta věc stála pouhých 29 Kč. Nešlo ji nekoupit už z pouhé zvědavosti. Může tohle vůbec fungovat?

Pokud nelze adaptér otočit (např. v autorádiu) a zavazí vám audio kabel, lze jej vytáhnout druhou stranou, stačí povolit 4 šroubky, rozebrat, prohodit a sešroubovat…

Světe div se, funguje to! Ne napoprvé. Stačilo kazetu vložit do mechaniky obráceně, než radí výrobce na obalu, a bylo to. Výsledný zvuk je dokonce stereo a neslyším skoro žádný rušivý šum, který by tam nebyl při přehrávání běžné kazety. Jak to vím? Kazetu jsem si pustit, nakonec jednu vlastním, byla uvnitř dvířek přehrávače.

Hlava drží nakřivo a přesto to jede…

Výsledek mě odzbrojil a plně uspokojil i přes kratší vstupní kabel. Ve sklepě se mi přece povaluje zbytečná audio „prodlužka“. Nevím, jak dlouho to celé bude fungovat, kdekdo se mi jistě vysměje, poklepe si prstem na čelo. A já se komukoliv ani leckomu rozhodně divit nebudu. Souhlasím, je to banální.

Ale ta věc v ceně bochníku chleba dělá, co má. Navíc dvě jiné věci nemusí nutně na skládku a mohou sloužit, což mě těší. A v neposlední řadě nejsem tak bohatý, abych zbytečně kupoval drahé věci. Dobrý den.

 

Aktuální cena Kazetový adaptér v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )

Zápory Klady
– Krátký audio kabel + Cena, cena, cena, …
– Pouze v černé barvě :o) + Funguje
– Konektor není pozlacený :o) + Stereo

 

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Dlouho jsem u svých notebooků hluk a aktivní chlazení neřešil. Prostě ho prostě neměly, díky Atomu či Celeronu N si vystačili s pasivním chlazením. Zatoužil jsem však po výkonu Intel Core i5 procesoru, více RAM (2 ani 4 GB už mi nestačí) a plnohodnotném SSD disku, což s sebou nese opět aktivní chlazení a hluk ventilátoru...
Když se řekne pojem „domácí tiskárna“, většina z nás si představí kompaktní inkoustovou tiskárnu. Ty jsou totiž, na rozdíl od laserových tiskáren, univerzálnější a v domácnosti využitelnější – vytisknete s nimi jak texty, tak i vysoce kvalitní obrázky a fotografie. U českých spotřebitelů jsou pak nejpopulárnější inkoustové tiskárny značek Canon, Epson a HP. V tomto článku vám nabízíme srovnání nákladů na tisk vybraných TOP modelů tiskáren od zmíněných výrobců.
Přinášíme unboxing video sluchátek Niceboy HIVE Pins, která již mají noevé logo a také nabízí Bluetooth 5.0 pro zaručený kvalitní přenos zvuku. Krytí IPx4 sluchátkům zaručuje bezpečné používání v dešti a díky třem velikostem nástavců padnou do každého ucha. A hlavní má být nárůst výdrže oproti pědchůdcům při dobrém poměru cena/výkon.

Akční kamery nejsou novinkou, stejně tak model 420 od německého výrobce Rollei již na českém trhu nahradil novější 425, který se však liší jen několika parametry. Pro většinu lidí jde spíše jen o hračku pro teenagery, bližší zkušenost však prokáže, že toho umí mnohem víc. Nabízí dost i dospělým.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek