Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Novinky na poli HTPC grafik od ATI i Nvidia

28. 08. 2015

28. 08. 2015

Během srpna vyslali na trh oba konkurenti nové grafické karty, které se výborně hodí do desek formátu mini ITX, tedy do malých PC. Nebudou vůbec tragicky nevýkonné, o přímé konkurenty ale nejde. Radeon R9 Nano míří do highendu a GeForce GTX 950 spíše na druhý konec, při dobré vůli se vydrápe do mainstreamu.

Grafická karta od Nvidie naváže na GeForce GTX 650 s cenou 160 USD (asi 3 800 Kč) a 3krát vyšším výkonem. Zajímavá bude zejména spotřeba 90 W a to, že si vystačí s 6pinovým napájecím konektorem. Staví na stejném 28nm GPU z rodiny „Maxwell“ jako výkonnější sourozenci, akorát s nižšími takty apod.

TIP: Podivná GeForce GTX 750 se 4 GB paměti

AMD představila nový Radeon R9 Nano s kódovým označením „Fiji“, který se neváhá již předem pasovat na nejvýkonnější grafickou kartu této kategorie, určené do mini ITX strojů, na světě. Potřebovat k tomu bude nicméně o trošku více energie, v našich očích nemalých 175 W.

Přesto slibuje o 30 % nižší spotřebu ve srovnání s předchozí generací Radeonů R9 290X při 30% nárůstu výkonu. Má být dokonce výkonnější než GeForce GTX 980. Ceny budou startovat na 649 USD (asi 15 600 Kč ).

Zdroje: Nvidia, TechPowerUp 1, 2 a 3

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Powerbanku D16750 jsem poprvé viděl na tiskovce společnosti AData a, když se přiznám, že mám tyto odolné věci prostě tak nějak rád, nepřekvapí vás, že jsem okamžitě zatoužil po jednom kousku na recenzi. Přání se mi splnilo, ba co víc: „Dejte jí, co proto!“ Dostal jsem požehnání k drsnějšímu zacházení…
Jak oznámila firma Dolby Laboratories, budou první evropské stanice s HDTV používat Dolby Digital. Ten bude integrován přímo do set top boxů.
Pro dnešní recenzi, či spíše preview, jsme konkrétně zvolili prostřední variantu powerbanky značky Lamax s kapacitou 15 000 mAh (existují ještě 10 000 mAh a 20 000 mAh). Prostě zlatou střední cestu jako optimální volbu pro náročnějšího kupce, který nechce neustále řešit dobíjení záložního zdroje pro svůj mobilní telefon a popř. jej využije pro tablet i úsporný notebook s USB-C napájením.

Každý, kdo vlastní chytrý i hloupý mobil, jistě někdy řešil problém s nabíječkou, resp. absencí energie pro dobití telefonu, když jste třeba v přírodě či nemůžete dlouze setrvávat u zásuvky. Pro takové případy „bůh“ vymyslel powerbanky jako A-Data A10050.

Nepřehlédněte

Čína plánuje do roku 2025 velký technologický krok ke konkurenčnímu Neuralinku Elona Muska Čínské ministerstvo průmyslu a informačních technologií (MIIT) představilo své ambiciózní plány na vývoj mozko-počítačových produktů do roku 2025. MIIT nedávno zveřejnilo komplexní politický dokument, v němž nastiňuje svůj závazek učinit převratné kroky v oblasti špičkových technologií.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek