LED TV Samsung UE32C6620: Mimo jiné i televize

LED televizory začínají pomalu vytlačovat modely s klasickým trubicovým podsvícením a hodně spartánsky vybavené verze jsou už k mání i za solidní peníze. Když už LED TV, tak se ale vždy vyplatí připlatit si pár tisíc za vyšší model, proto jsme do redakčního testu zařadili LED TV Samsung z „šestkové“ řady, který už disponuje množstvím pokročilých funkcí. Ty z něho dělají mnohem více, než jen obyčejnou televizi.

81 cm, 100 Hz, MPEG-4 tuner, LED podsvícení, síťové funkce a rekordér k tomu. Stejný model ve větších úhlopříčkách nese označení UE37C6620, UE40C6620 a UE46C6620


Za cenu dvou nejlevnějších LCD televizí o stejné úhlopříčce (81cm) musí už Samsung nabídnout svému uživateli přece jen něco navíc. A začneme hned u skleněného designu televizoru. Popis výrobku hovoří o imitaci dřeva, což mě dost vyděsilo, dokud jsem televizor neviděl v reálu. Struktura hnědočerveného dřeva (u běžné UE32C6500 je hnědošedá, což není tak efektní) je uvnitř rámu displeje opravdu jen náznaková a působí dobře i v moderním interiéru. Linie rámu neruší žádná tlačítka, vše je řešeno přes dotekové rozhraní v jeho „skle“ (je to nějaký polykarbonát). Celý televizor je široký jen 3,2 cm a čtyřnožka chromovaného stojanu mu poskytuje dostatečnou stabilitu (jen se pod ním špatně utírá prach).



Bohužel ergonomie dálkového ovladače je prachbídná, alespoň použité materiály jsou kvalitní


Při pohledu na dálkový ovladač mě napadá, kolik desítek letu už asi Samsung DO vyrábí a kolik už tak musel nacpat peněz do výzkumu jejich dokonalé ergonomie, aby potom plácnul ke své televizi střední třídy něco tak nanicovatého. Všechna tlačítka jsou si tvarově podobná a jsou namačkaná bez nějakých funkčních celků na sebe. Středový ovládací kříž je tak úplně utopený a často budete potmě mačkat místo něj jiná tlačítka, nemluvě o tom, že díky podobnosti obou konců ovladače ho občas chytnete obráceně (proto asi Samsung přidal možnost podsvícení tlačítek, které je sice pěkné, nicméně preferujeme DO, kde najdeme požadované tlačítko i po hmatu). Alespoň, že IR signál má ovladač silný (takže funguje, i když držíte ovladač obráceně, jen mačkáte poněkud jiné funkce, než jste chtěli).


Pomalé sbohem analogové výzbroji


Pokud se rozhodnete pro montáž TV na zeď, už se díky malé šířce nedostanete pohodlně k žádnému propojovacímu konektoru. Samsung bohužel ani jedno ze čtyř HDMI a dvou USB nevyvedl na nějaké přístupnější místo. Jinak nemůžeme konektorové výbavě nic vytknout. Výrobci konečně přestali osazovat hromadu zbytečných analogových vstupů. Ze sentimentu a ohleduplnosti k vaší staré VHSce je zde zachovaný ještě jeden SCART, komponentní a kompozitní signál, vše ale pouze přes kabelové redukce.


 
SCART přes redukci je plně dostačující, Wi-Fi adaptér a karta v CI adaptéru Conax


Podaří se vám připojit i analogový signál z PC i včetně zvuku a také sluchátka přes 3,5mm jack. Zbývá CI rozhraní pro dekódovací karty (my jsme použili Conax modul pro kabelovou TV), optický digitální výstup zvuku a především rozhraní RJ-45 pro zapojení TV do domácí sítě a na internet.


Ovládání a příjem TV


Při prvním spuštění se nastartuje klasický průvodce se vším podstatným a proběhne trošku zdlouhavější ladění všech dostupných kanálů. Analogový tuner s teletextem už TV obsahuje opravdu jen jako relikvii minulosti, větší uplatnění bude mít DVB-T a DVB-C tunerová část. Podpora MPEG-4 je samozřejmostí, takže nic nebrání tomu, vychutnat si čím dál pestřejší paletu HD kanálů (i SD signál vypadá na kanále vysílaném v HD o něco málo lépe). Pokud patříte mezi notorické „přecvakávače“ TV kanálů, bude vám asi vadit poměrně dlouhá, pětivteřinová prodleva mezi přechodem na další HD kanál (u SD kanálů je prodleva cca poloviční). Může to být ale způsobeno tím, že kanály jsou zakódované a TV nejdříve odemyká přístup k nim přes kartu v CI slotu. SD signál sice oproti HD vypadá, jako byste se najednou na TV dívali přes sklenici vody, ale Samsung dělá co může, aby signál maximálně optimalizoval a potlačil viditelné elementy MPEG-2 komprese. Vede to k drobnému rozostření, ale ve výsledku je obraz velice solidní. Šestková řada LED TV Samsung již obsahuje 100Hz technologii (někomu se to v době 600Hz může zdát málo, ale věřte, že to opravdu stačí, pokud nechcete 3D TV), takže pokud je ostrý zdrojový signál, jsou ostré i rychlé pohyby scény v něm.


Spektrum nastavení parametrů v OSD je dostatečně široké


Ovládací menu televizoru je příjemné a logicky rozvržené s dostatečnou českou nápovědou. Jen některé funkce, jako třídění kanálů, by při troše zamyšlení šly poskládat jednodušeji, protože přesunutí jednoho kanálu na jinou pozici v seznamu se rovná cca desítce operací s ovladačem.


LEDový obraz?


Televizorům s LED podsvícením bývá vyčítán studený tón podání barev. U Samsungu je taková výtka bezpředmětná. Obraz bude mít přesně takovou teplotu, jakou si nastavíte. Možnosti nastavení parametru obrazu jsou velmi rozsáhlé a každý si může obraz přizpůsobit svému vkusu. Jediné, co se nastavit nepodaří, jsou velmi tmavé odstíny blížící se k černé barvě. Samotná černá je už opravdu (na LCD technologii) věrohodná, ale odstíny, které se černé blíží, TV nedokáže zobrazit a slije vše do jedné černé. Dynamický kontrast Full HD displeje je opravdu působivý a tak konečně můžeme vedle sebe sledovat věrohodně vyhlížející bílou i černou plochu. Výtku máme k rovnoměrnosti podsvícení. Oba spodní rohy jsou přesvětlené, což bychom u TV této cenové kategorie nečekali. Zvláště patrné to je při maximálním podsvícení displeje. Celkově ale hodnotíme kvalitu zobrazení kladně a dalo by se říci, že jak kvalitní signál do displeje přivedeme, tak velká to bude pastva pro oči. Sám o sobě použitý displej podání zdrojového signálu nijak zvlášť nezhoršuje.


EPG není extrémně přehledné, ale viděli jsme i horší. Jednoduše přes něj nastavíte nahrávání rekordéru


Hlavní faktor, ovlivňující spotřebu televizoru, je intenzita podsvícení. I při nejkontrastnějším nastavení obrazu je spotřeba velice pěkná. Podařilo se nám dosáhnout maxima 85 W, ale pro běžné koukání se solidním kontrastem si TV řekne o 55W a pokud u vás doma běží TV jako podkres úplně ke všemu celý den, může vzít i pod 40 W! Škoda jen, že režimy obrazu lze měnit jen z menu, uvítali bychom rychlou volbu přednastavených režimů přes DO. Aktivovat je možné také čidlo, upravující kontrast podle intenzity osvětlení v místnosti nebo obrazovku úplně vypnout a nechat běžet jen zvuk. Ve Stand-By je spotřeba neměřitelná a na rozdíl od některých LCD TV Sony se z nulové spotřeby do provozu neprobírá 30 sekund, ale doslova chviličku.

Od zvukového doprovodu integrovaných „minirepráčků“ o papírovém výkonu 2 x 10 W nelze očekávat zázraky, i když výrobce přidal ekvalizér a několik obvodů pro „vylepšení“ zvuku. Pro sledování běžné televize jejich dynamika i výkon postačuje, pro zážitek z filmu je ale nejlepší vytáhnout zvuk z TV přes optický kabel do pořádného domácího kina. Příjemná je funkce automatické hlasitosti, která srovná různé úrovně zvuku jednotlivých vysílaných kanálů, ale obvody na ztlumení „křičících“ reklamních spotů bychom uvítali více.


TV jako digitální rekordér


Dostáváme se k první nadstandardní funkci. Narozdíl od běžných LED TV Samsung řady 6500, má modelová varianta 6620 integrovaný jednoduchý rekordér s funkcí TimeShift, který byste jinak našli až u vyšších modelů Samsungu. Protože TV nedisponuje žádnou interní pamětí pro nahrávání (má pouze 2 GB pro aplikace), je třeba nejdřív připojit k USB externí paměť minimální kapacity 2 GB. My jsme použili externí 2,5’’ HDD Samsung G2 Portable o velikosti 320 GB. Pro nahrávání jsme ale vyčlenili jen jednu logickou jednotku o poloviční kapacitě, kterou si TV naformátuje svým firemním souborovým systémem, který ale potom nepřečtete nikde jinde.


Nahraná videa lze řadit podle nejrůznějších parametrů


Funkce rekordéru jsou opravdu jen základní, lze ho použít pouze na DVB-T/C kanály a kdo bude čekat nějaká pokročilá nastavení, bude zklamán. Nejde ovlivnit kvalitu nahrávky a co je horší, ani její délku (při automatickém nahrávání). Požadovaný pořad si vyberete v EPG a je to… nefunguje start nahrávky přesně se začátkem pořadu (PDC), a protože si nemůžete nastavit, aby nahrávka probíhala o 20 minut déle, dost pravděpodobně přijdete o konec pořadu. Vzhledem k přítomnosti jediného televizního tuneru, nelze nahrávat jiný kanál, než ten, který sledujete. Prakticky každý ale ocení možnost zastavení živého vysílání a jeho sledování se zpožděním – TimeShift.



Přímo v mediálním přehrávači lze volit jednotlivé zdroje dat (USB disky, DLNA)


Nahraná videa jsou poměrně náročná na prostor. Pro hodinu nahrávky v SD formátu si připravte cca 2 GB volného místa, v HD formátu přes 5 GB prostoru na disku. Kvalita nahrávky je ale taková, že nelze rozeznat od živého vysílání. Při nahrávání se televizor aktivuje jen částečně s vypnutou obrazovkou a zvukem (u nahrávání HD je chyba ve firmwaru a zvuk běží… snad bude opravena). Spotřebuje při tom kolem 30 W energie.

Všechny nahrané pořady jsou označeny názvem a opatřeny miniaturou s náhledem. Přes mediální přehrávač jsou pak přehledně k dispozici. Protože se vám na začátku nahrají hromady dotěrných reklam, oceníte možnost přetáčet až sedminásobnou rychlostí a kladně hodnotíme také záložku značící místo, kde jste naposledy skončili s přehráváním.


Domácí multimediální centrála


Integrovaný mediální přehrávač toho umí přirozeně mnohem víc, než jen přehrávat nahrané pořady. Ze všech dostupných médií přehrajete videosoubory AVI, WMV, MKV a mnoho dalších v rozlišení až do 1920x1080 bodů. Kompletní seznam najdete v české příručce na straně 36. Příznivci DivX/Xvid ocení podporu českých titulků SRT,TXT,SUB a SMI, které si můžete dokonce nastavit ve třech velikostech písma (titulky musí mít stejný název, jako video a nelze je načíst přes DLNA viz dále).


Čitelnost titulků k AVI videum je ukázková, ve světlých scénách by se hodil ale výraznější tmavý okraj


Samozřejmostí je přehrávání zvukových stop MP3 a WMA včetně id3 Tagů a relativně svižný prohlížeč fotografií JPEG. Občas přece jen narazíte na kodek, se kterým si TV neporadí, ale jinak by se za tento rozsah použitelnosti nemusel stydět ani čistokrevný mediální přehrávač.


Internet, síť a Samsung Apps

Pro připojení televizoru Samsung do domácí sítě můžete zvolit buď klasickou metalickou přípojku, nebo použít wi-fi adaptér Samsung WIS09ABGNX, což byl náš případ. Komunikoval s naším wi-fi routerem D-link 635 zcela bez problémů a promptně. Nastavení sítě zvládne naprosto každý. Pokud máte v síti DHCP server, pracuje vše hned, jinak stačí nastavit příslušnou IP adresu.


TV umožňuje nahrát si až 2GB nejrůznějších dostupných aplikací


Samsung vybavil televizor základní paletou aplikací, které lze různě doplňovat, aktualizovat a mazat. Server Samsungu vám nabídne vždy aktuální seznam volně dostupných aplikací ke stažení. Většinou jsou to jednoduché hry, ale také třeba software s aktuálním počasím, klient Facebooku (ano, teď už můžete být na Facebooku opravdu pořád a docela to i funguje, ale zapomeňte na nějaký multitasking během sledování TV), aplikace pro přehrávání videí z různých streamových serverů, především Youtube atd.


 
Rozhraní klienta Facebook, Samsung umí i Twiter. Psát můžete jak jste zvyklí na mobilním telefonu


Platforma aplikací je navíc částečně otevřená, takže nic nebrání vzniku nových programů s dalšími funkcemi. Hodila by se třeba aplikace pro procházení televizních archívů České Televize nebo Novy…stačí jen, když to někdo naprogramuje. Samsung nedávno pobídl nezávislé programátory, aby vytvářeli lokálně užitečný software pro jejich TV, tak se necháme překvapit. Potenciál Samsung Apps je zatím využit jen velmi málo. Postrádáme třeba jednoduchý webový prohlížeč.


Jestli se potřeboujete rychle mrknout na Google Maps, už nemusíte pouštět počítač


Jistě si také říkáte, jestlipak lze přes síť nasdílet videa z vašeho pevného disku na počítači a dívat se na ně pěkně v pohodlí obýváku na velké obrazovce? Ano, jde to a poměrně snadno. Samsung obsahuje funkci AllShare, což není nic jiného, než podpora DLNA serveru. Stačí tedy na počítači v síti DLNA server rozjet, případně použít NAS s DLNA serverem, sdílet přes něj videa v síti a pouštět na TV. V seznamu zdrojů signálu se objeví nová položka s názvem DLNA serveru a dále televizor s nasdílenými multimédii už ve svém mediálním přehrávači pracuje stejně, jako by byly na lokálním USB disku. Jedinou výjimkou jsou titulky u DivX videí, které se bohužel nenačtou. Jako DLNA server můžete použít buď totálně nestabilní aplikaci od Samsungu, nebo třeba Windows Media Player 9 a vyšší, který pracuje s televizí poměrně spolehlivě. Občas nám přece jen ale TV zatuhla a sama se po nějaké době restartovala. Škoda je, že TV neumí síťové disky využívat i pro nahrávání integrovaného rekordéru, to by bylo skvělé.


Velmi dobrá výbava s drobnými kompromisy

Kdybychom hodnotili Samsung UE32C6620 jen jako televizi, získala by od nás za nerovnoměrné podsvícení a nepřesvědčivé spektrum extra tmavých odstínů v dané cenové kategorii pouze průměrné známky. Když bychom ji hodnotili jako digitální rekordér, pořádně bychom ji strhali, a kdyby jako mediální přehrávač, pochválili bychom rychlé přehrávání HD videí i podporu českých titulků. Musíme uznat, že jako celek je to opravdu dobře vybavený LED televizor. Za rekordér si oproti modelu 32C6500 připlatíte jen cca 1 000 Kč (plus cena USB pamětí, která se každému doma stejně válí) a jeho možnosti přehrávání mediálních formátů a práce se sítí z něj dělají v daném segmentu produkt s velmi zajímavým poměrem ceny k výbavě. Zvláště pro zákazníky, kteří chtějí mít na všechno jednu krabici s jediným (sic nepovedeným) dálkovým ovladačem.

 

 

PlusyMínusy
+ nízká spotřeba- přesvícené spodní rohy obrazu (patrné jen sporadicky)
+ pěkný kontrastní obraz- dlouhé prodlevy přepínání HD kanálů 
+ rekordér s TimeShift funkcí - nepovedený dálkový ovladač
+ podpora DLNA - rekordér by zasloužil širší možnosti nastavení 

 

 
Samsung UE32C6620 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
 

 

Průměrné hodnocení: 4 (9 hlasování)

Komentáře

Petr Jerglik (bez ověření)
19 listopad, 2011 - 18:53

Zdravím,
Koupil jsem si tu to televizi s dalkovym ovladacem. Problem je v tom ze nejsem schopen priradit tel program k prislusnemu tlacitku neni k tomu zaden manual. Prosim porad te, dekuji.Petr

zmarcel (bez ověření)
22 červen, 2011 - 20:00

ahoj
každý kdo vlastní televizi Samsung s internet@TV si muze pridat program netplayer
a vznikl také na soukromé iniciativně pár nadšenců majitelů této televize
Je to multimediální program který přímo z Internetu dokáže zobrazovat vámi předem určené Internetové stránky a číst jejich obsah například RSS kanály a podcasty.
radia, televni archiv ceskych televizi ,rss kanaly videa a filmy
http://samsung-tv.webnode.sk/netplayer/

cau marcel

martchus (bez ověření)
5 listopad, 2010 - 21:23

Dobrý den, nevíte jestli je podporovaná čeština titulků v DivXu u Samsungu UE37C6000?
Děkuji.

6 listopad, 2010 - 08:14
Nejspíše ano, je to navazující řada.

Kozousch (bez ověření)
31 říjen, 2010 - 19:57

Pro zájemce o LCD TV s LED podsvícením přidám přehled tří typů LED podsvícení - aby neskočili prodejcům na špek:

1) LEDky jen po obvodu LCD panelu a bez Local Dimming (bez lokální regulace jasu)
- de facto jen náhrada podsvícení běžnými katodovými zářivkami (CCFL). Jedinou praktickou výhodou je mírně nižší spotřeba. Pro frikulíny pak pocit, že vlastní televizor podle poslední módy :-)

2) Zadní podsvícení bez Local Dimming
LEDky jsou rozmístěné po celé zadní ploše LCD panelu v pravidelné matici (jako figurky na šachovnici), ale neumožňují lokální regulaci jasu. Výhodou jsou rovnoměrné podsvícení a nížší spotřeba

3) Zadní podsvícení s Local Dimming
LEDky jsou také rozmístěné po celé zadní ploše LCD panelu jako u 2), ale je jich podstatně víc a umožňují lokální regulaci jasu. Zde jsou dvě varianty: bílé LEDky nebo RGB LEDky - červené, zelené a modré. Výhodami jsou rovnoměrné podsvícení, nízká spotřeba a možnost nezávislé regulace podsvícení.
Zde ale rovněž pozor - nejlevnější TV tohoto typu mají na celém panelu třeba jen 16 oblastí, které lze nezávisle regulovat. Takže například u zobrazení černé noční oblohy s jasnými hvězdami je toto řešení v lepším případě k ničemu a v horším případě horší než bez Local Dimming, protože černá obloha může být zobrazena jako 16 velkých různě šedých obdélníků :-)
Nejdražší modely mají nezávisle regulovatelných oblastí řádově stovky. V ideálním případě se kvalitou zobrazení mohou blížit plasmě. Samozřejmě s mizerným poměrem cena/výkon - za minimálně dvojnásobnou pořizovací cenu ...

CRT (bez ověření)
2 listopad, 2010 - 17:09

Direct LED
RGB LED
Edge LED

LCD TV s LED podsvicenim s RGB maticovým LED podsvícením s technologii lokal diming.
Napr:SHARP LC-52XS1E.

Ale ta cena?

Kozousch (bez ověření)
2 listopad, 2010 - 17:29

Já se domnívám, že přesněji to mám já, protože dělení na White LED a RGB LED přímo nesouvisí s rozmístěním a ovládáním LED. Takže základní dělení podle rozmístění a regulace jasu seřazeno od nejhorši technologie po nejlepší je:

1) Edge LED
2) Direct LED bez Local Dimming
3) Direct LED s Local Dimming

Direct LED pravděpodobně s i bez Local Dimming může být řešeno jako White LED nebo RGB LED

CRT (bez ověření)
2 listopad, 2010 - 21:22

Je na tebe nejaky kontakt potreboval bych neco probrat ohledne LCD a PDP diky.

Kozousch (bez ověření)
19 listopad, 2010 - 22:14

Musím varovat zájemce o "placatý" televizor na nechutné praktiky prodavačů zejména velkých elektromarketů. Když si půjdete do obchodu pro plasmu, začnou vám tam téměř určitě vnucovat LCD a s největší pravděpodobností Samsung. Pokud si chcete na vlastní kůži a peněženku vyzkoušet ochotu firmy Samsung řešit reklamace a pozáruční opravy ku vaší spokojenosti, tak směle do toho. Jeden příklad za všechny je zde:
http://domazlicky.denik.cz/zpravy_region/draha-televize-skonci-ve-smeti-...

Prodavači většinou berou prémie podle marže za prodané zboží. Protože plasmy mají větší výrobní náklady a prodejní ceny jsou srovnatelné s LCD, je jasné, že na LCDčkách jsou marže větší. Proto ten nátlak na zákazníky, lži o větší spotřebě a vypalování plasmy atd. Jde jen a pouze o to prodat LCD s větší marží. Na podporu prodeje používají různé finty. Plasmy a LCDčka s nižšími maržemi například umisťují tak, aby na jejich obrazovky pořádně svítily lampy ze stropu a záměrně špatně nastavují parametry obrazu. Toto je důvod, proč vám prodavač nikdy nedá do ruky dálkový ovladač, ale všechno ovládá sám. To není proto, abyste ovladač neohmatali, ale aby ti zkušenější z vás nevlezli do menu televize a nenastavili parametry obrazu na Default. Pak by se vám totiž mohl zalíbit obraz televizoru s nižší marží a prémie by byly kde?

Další finta prodavačů je, že u plasmy zapnou nějaký mód vhodný pro pomalé scény a pustí vám na tom Eurosport. Plasmy a LCD TV mají v menu mnoho režimů vyhlazování, z nichž některé jsou vhodné pro sport a jiné rychlé scény a jiné používají větší míru
vyhlazování, takže pomalé scény jsou příjemnější a ostřejší, ale rychlé pohyby rozmazané. Plasmový panel z principu "mazat" nemůže a pokud je za letící mičudou ocas komety, přetáhněte prodavače gumovou hadicí a TV nastavte do režimu "sport".

S čím taky mívají zákaznicí problém, je to, že v obchodě stojí moc blízko u obrazovky. Při sledování klasického pozemního DVB-T vysílání na krátkou vzdálenost vypadají artefakty způsobené vysokou kompresí používanou v ČR u DVB-T strašlivě. Doma takto z blízka na TV nikdo nekouká a při osvětlení "milion luxů" jako v prodejně taky ne.

Další oblbovák je ten, že LCDčka Samsung mají "zářivější" barvy a díky tomu vypadají zajímavěji. Jde ale o zdeformování Gama křivky tak, že jasnější části obrazu mají něco jako expanzi rozsahu a ty vás praští do očí. Ale temnější části obrazu mají v průběhu jasu kompresi a noční záběry jsou jako černé divadlo (tmavě spíš šedé) - to je nakonec i v této recenzi. LCDčka od Samsungu jsou výborná do firmy do zasedačky na zobrazování barevných grafů v Excelu nebo PowerPointu, nebo na sledování komixů. Ale na zobrazování "reality" rozhodně ne. Úplně stačí, jak to se saturací barev přehánějí v Hollywoodu. Stačí se podívat na trávník v Hollywoodském filmu a pak se zajít podívat před barák na opravdový trávník. Když se k tomu ještě přičtou přepálené barvy Samsungu, je vymalováno.

Pokud si už nedáte vymluvit LCD, tak bych osobně doporučil něco od značek LG nebo Philips. Na poli LCD panelů tyto firmy spolupracují a používají stejné panely
s technologií S-IPS, která je z LCD technologií nejlepší - přesněji řečeno nejméně špatná.

Samsung má vlastní technologii panelů S-PVA, která je o něco horší ohledně barevné věrnosti než S-IPS a navíc trpí jakousi neklidností nebo chvěním na úrovni jednotlivých pixelů. U TV toto tolik nevadí, protože se sledují z větší vzdálenosti, ale u počítačových monitorů to působí rušivě. Horší barevná věrnost samozřejmě vadí i u TV.

Na závěr příběh "na vlastní oči": v OKEY Elektro měli před předloňskými vánocemi jako "akční" výběhový model LCD TV Samsungu s TN panelem. Odpornější obraz najdete maximálně u Sencorů a NoName LCDček, ale ne o moc. O černé se nedalo mluvit vůbec, šedá byla fialová a bílá byla žlutá. "Akční" cena byla vyšší než stejně velké Samsungy s S-PVA panelem u konkurence.

Brepta (bez ověření)
21 prosinec, 2010 - 22:23

Vážený pane Kozousche,

dost dlouho jsem pracoval jako prodejní asistent černá/šedá v Datartu v Brně, takže bych měl o praktikách Vámi zmiňovaných obchodních řetězců logicky něco vědět.

Musím bohužel konstatovat, že prakticky ani jedna z Vašich "pravd" o elektro řetězcích mi není známá!

Za špatné seštelování TV si zpravidla mohou zvídaví zákazníci sami (nezapomínejte - jde ti i přes menu pomocí tlačítek), já na to jako prodavač opravdu neměl čas.

Samsung má defaultně zapnutý prodejní režim, kdy si TV automaticky po nějaké době resetuje nastavení (plný jas, barvy, režimy, atd.) , což eliminuje hrající si zákazníky, kteří vám tam klidně nechají ČB obraz nebo jiné ujeté nastavení.

Podobně opravdu není čas si ladit Eurosport na pomalé scény a jiné podobné vylomeniny, jak popisujete. Spíš naopak, když se TV vystaví na plochu, tak se maximálně nastaví default, jedním okem se zhodnotí, zda se na to dá koukat a pokud ne, tak si hravý prodavač s naprosto novým kousek trochu pohraje, aby věděl, co prodává. A málokdy to za tu snahu stojí, dobrá TV se prostě pozná na první pohled. Pokud je třeba něco dolaďovat, nemá to šanci.

Kdokoliv mě či kolegy požádal, tomu jsme ovladač od TV půjčili, ať si hraje.

Na sledování silně osvícených míst dle vaší teze "pořádně svítily lampy ze stropu " a záměrné vystavování konkrétních "degradovaných" výrobků jsme opravdu neměli čas a byli jsme rádi, když se podle interních směrnic alespoň podařilo seřadit TV do nějaké sestupné linky podle úhlopříčky. Kolikrát se při vystavování nového zboží a přerovnávání vystaveného jedna TV během týdne třeba i 4x přestěhovala. Tady jste opravdu úplně mimo!

O nátlaku prodavačů ve prospěch LCD nebo PDP si také nedělejte iluze, skoro každý si prodával podle vlastního přesvědčení a zkušeností, tohle prostě nezakážete ani nenařídíte, snad jen s mírnou podporou marží.

Ano, prodavači samozřejmě berou marže za prodané kusy, na některé zboží jsou větší, na některé jsou menší, ale v té záplavě zákazníků fakt nemáte čas řešit, jestli je u téhle TV provize 38 Kč nebo u jiné 65 Kč a jste rádi, že prodáte vůbec něco... Kdo má čas na takové blbinky, tak si fakt nevydělá. Navíc se provize dynamicky téměř denně mění podle toho co visí na skladech a tak nějaké odhodlané sledování fakt nehrozí.

Nestraním žádné značce, o kvalitách vám své a každé zboží má něco. Jedno cenu, druhé kvalitu, třetí nabité funkce... Osobně bych si pořídil PDP Pioneer, ale kde jim je konec...

Jinak pravidelně jsme se účastnili produktových školení největších dodavatelů, např. Sony, Samsung, Panasonic, Pioneer, Canon a podobně, ale jejich dopad na reálné prodejní výsledky hodnotím jako pramalé. Je jen málo fandů prodavačů, kteří se vyznají a tomu co produktový školitel říká, tak že tomu nejen rozumí, ale umí to pak i reprodukovat zákazníkovi, pokud se ho zeptá třeba právě na tu žlutou u Sharpu.

A pokud se občas objevil někdo s notebookem a případně i kalibrační sondou, rádi jsme mu umožnili cokoliv si dle svého uvážení otestovat. Přepojení kabelu je maličkost, když to stejně děláte 100x denně.

Kozousch (bez ověření)
22 prosinec, 2010 - 03:30

Samozřejmě nevylučuji, že špatně seřízené a lampami oslněné televizory jsou často náhody nebo vina nenechavých zákazníků. Já taky nikde netvrdím, že se každý zákazník vždy setká se všemi nešvary, které popisuji.
Ale to, že se vy považujete za slušného, ochotného a erudovaného prodavače znamená, že jsou takoví úplně všichni prodavači ve všech elektroobchodech? To zní jako pohádka o poctivém autobazarníkovi a hodném policajtovi.
Když se v brněnském Datartu špatně prodává nějaký druh zboží, protože stojí za starou bačkoru, tak na něj neudělají pseudoakci, ale nechají ho shnít ve skladu a odepíší ho jako ztrátu? A takto to dělají všechny elektroobchody?
Pokud je to u vás tak, jak píšete, tak je to samozřejmě chválihodné, ale tvrzení, že je tomu tak vždy a všude se mi nezdá úplně pravděpodobné. Minimálně moje zkušenosti jiné jsou.
V Datartu v Brně jsem nikdy nebyl, ale pár Datartů, Okejů a spol. jsem navštívil i v dopoledních hodinách a i v jiný čas než předvánoční. Že by tam prodavači lítali jako fretky jsem si opravdu nevšiml, takže předpokládám, že větší nával bude i v brněnském Datartu spíš v odpoledních hodinách a před vánoci, ale asi ne neustále, takže nějaký čas na "předprodejní přípravu" se asi najít dá.
V každém případě jsem v žádném Datartu, Okeji a spol. neviděl, že by oddělení televizorů mělo nižší intenzitu nepřímého osvětlení zhruba odpovídající běžnému obýváku tak, jako to mají u nás v jedné slušné elektro prodejně. Zda je to záměr nebo náhoda nechci spekulovat, v každém případě ale zákazník z přesvětlené prodejny odejde spíš s LCD TV než s plazmou a doma je na tom samozřejmě hůř, takže prodělá tak jako tak.

Ioda (bez ověření)
2 květen, 2011 - 19:42

Jste nějaký chytrý pane Kozouchu. Nevím proč zde vnucujete nějaké své rádoby odborně podbarvené názory. Zajímavé, ale o ničem. Každá značka má své + a -. Vybrat by si měl každý sám podle sebe. Mě Samsung vyhovuje a jeho podle Vás přepálený obraz se mi líbí. On totiž každý vnímá barvy jinak. Když vlezu do některého Vámi uvedeného obchodu, tak v záplavě obrazů na mě nejlépe působí zrovna ty LED LCD od Samsungu - případně LG. Ale nechávám si to pro sebe a nikomu to pod rádoby odbornými názory necpu. Plno lidí se bohužel nechá takovými rádoby odborníky jako vy ovlivnit a pak jen doma koukají .......

abbe (bez ověření)
8 květen, 2011 - 20:15

Vnucuje... když se ti to nelíbí tak to nečti. I v české pseudodemokracii si každý může říkat co chce.

IODA (bez ověření)
17 květen, 2011 - 23:27

No, to je opravdu příspěvek k "věci". To jste nám všem opravdu poradil.

Kozousch (bez ověření)
3 květen, 2011 - 09:20

Takže považujete za lepší, když se většina lidí nechá ovlivnit reklamou nebo vašimi názory? Hmmmm..... Já jen a pouze pouze vyjadřuji svůj názor stejně jako vy. Nikde netvrdím, že mé názory jsou univerzální všeobjímající pravda a nikoho nenutím se jimi řídit. Pro mě za mě ať si každý koupí co chce a doma se kouká na co chce - třeba na omalovánky od Samsungu.

Kozousch (bez ověření)
3 listopad, 2010 - 09:46

kozina [at] napismi [dot] cz

Pokud někdo z mých známých vybírá TV, tak jim posílám toto:

LCD technologie je naprosto nevhodná jako TV kvůli barevné (ne)věrnosti, zejména podání pleťové barvy - všichni živí bílí herci mají na LCD TV barvu pleti jako pravidelní návštěvníci levného solária nebo jako Simpsonovi. Koupit si LCD TV má podle mě opodstatnění jen ve dvou případech - minimálně 50 procent času bude sloužit jako zobrazovadlo k PC nebo herní konzoli na hry, nebo se nejmenší vyráběná 37" plasma na místo určení opravdu nevejde.

Pokud nemáte ani neplánujete žádný Full-HD zdroj obrazu a budete sledovat jen běžné digitální TV vysílání DVB-T a pouštět si DVD, je lepší zvolit HD-Ready plasmu. Obraz z uvedených zdrojů obrazu vypadá na HD-Ready plasmě lépe, než na Full-HD plasmě (o LCD radši nemluvit). Navíc je HD-Ready plasma levnější a mívá i o něco nižší spotřebu. Pokud máte nebo v dohledné době plánujete pořízení Bluray přehrávače nebo Full-HD satelitu, zvolte Full-HD plasmu.

Zhusta šířená lež je, že má LCD nižší spotřebu než plasma. Ve skutečnosti mají obě technologie při stejné úhlopříčce téměř stejnou spotřebu:
http://www.digilidi.cz/panasonic-bori-myty-o-spotrebe-plazem
http://avmania.zive.cz/Aktuality/Specifikace-LCD-televizoru-jsou-kecy-ri...

Ideální je zajít do obchodu a porovnat zvažovanou LCD TV s plasmou Panasonic Ne-Full-HD (HD Ready) a Full-HD. Samozřejmě ne na firemních speciálně na míru odladěných HD demo snímcích, ale na stejném BĚŽNÉM zdroji, například na TV vysílání nebo doneseném DVD.

Je třeba mít také na paměti, že v obchodě je LCD oproti plasmě ve výhodě, protože v obchodech je velmi vysoká intenzita okolního světla, která doma při sledování TV nikdy nebude. Pokud se obě technologie přenesou do světelných podmínek běžného obýváku, situace se otočí TAK BRUTÁLNÍM způsobem ve prospěch plasmy, že je většina nových šťastných majitelů LCD šťastných jen do té chvíle, než LCD TV zapnou.

Je pravdou, že současné dražší modely LCD TV už mají obraz velice slušný. Pokud je zákazník ochotný utratit za 42" LCD třeba 40.000,- Kč, získá obraz srovnatelný s 42" plasmou za 20.000,- Kč.

Pokud můj názor vypadá jako extrémní, tak je to pravda a je to způsobeno profesionální deformací, protože přes 15 let pracuji jako IT v marketingové agentuře s vlastním grafickým oddělením, takže o PR blábolech a barvách na zobrazovačích něco málo vím. LCD technologie je více propagována proto, že LCD TV jsou výrobně levnější. Při srovnatelné prodejní ceně je na nich tedy větší marže než na plasmách.

Nedoporučuji nákup TV v internetovém "velkoobchodě" Frantíka Vychcánka provozovaném ve 2+1 v paneláku. Zajímavý je E-Shop Datartu - ne kamenné prodejny Datart, ale v jejich internetový obchod - ten má nižší ceny než kamenný Datart, aby konkuroval běžným internetovým obchodům. Zboží objednané přes internet Datart přiveze domů zdarma, nebo je možnost objednání přes internet s osobním vyzvednutím zákazníkem ve zvolené prodejně Datart. Obojí s výhodou možnosti reklamace přímo v nejbližší kamenné prodejně.

Demik (bez ověření)
9 leden, 2011 - 09:28

Je opravdu těžké dnes koupit TV, pokud má doma člověk ještě CRT. Já sám mám dvě plazmy, jednu 82 cm - koupenou jako pokus (příští rok po skončení analogu ji dostane tchýně, která má CRT 55 cm) a pak plazmu 106 cm. Předtím, než jsem koupil malou plazmu, tak jsem viděl plazmu 106 cm Panasonic u souseda. Byla to hrůza. Pak jsem šel do několika obchodů. Všude DVD signál. Pak jsem i u toho DVD signálu viděl vedle sebe LCD o 4.000 Kč dražší než plazma. Stačil mi běžící pes a míček. A hned jsem volil plazmu.Pak jsem měřil spotřebu - malá plazma 40W - 110W na 4. stupeň úspory energie (obraz dobrý i ve dne). Velká plazma je konstrukčně novější a spotřeba je od 60 - 120W. Výrobcem deklarovaných 130W má 106 cm plazma při plně bílé obrazovce. Obraz mám nastaven u obou uživatelsky. Plazmy jsou HD ready - používám na běžné DVD a SD TV. I HD vysílání přes satelit je 1080i, ne 1080p, takže zatím FULL HD TV jsou zbytečné. Je ale fantastické,že plazmu 106 cm lze koupit v kamenném obchodě za cca 10.000 Kč.

Kozousch (bez ověření)
1 listopad, 2010 - 08:58

Z článku:
Výtku máme k rovnoměrnosti podsvícení. Oba spodní rohy jsou přesvětlené, což bychom u TV této cenové kategorie nečekali. Zvláště patrné to je při maximálním podsvícení displeje.

A jaký že to má Samsung UE32C6620 typ podsvětlení? Samozřejmě nejlevnější variantu 1) LEDky jen po stranách (Edge LED):
http://www.idealo.co.uk/compare/2192019/samsung-ue32c6620.html

32" LCDčko s nejlevnější a nejhorší variantou LED podsvícení (čti s mizerným podsvícením) za cenu o 6 tisíc Kč vyšší než u slušné 42" FullHD plasmy Panasonic TX-P42U20E ???
http://www.heureka.cz/?h[fraze]=TX-P42U20E

1 listopad, 2010 - 10:15
Souhlasím s tím, že na plazmu se LED obrazem ani poměrem cena/plocha nechytá ani náhodou. Na druhou stranu spotřeba plazmy je minimálně dvojnásobná. Samsung u řady navazující na recenzovaný model navíc spotřebu ještě dále výrazně snížil.

Kozousch (bez ověření)
1 listopad, 2010 - 12:45

Těžko říct. Samsung u této TV na webu ani v manuálu spotřebu radši neuvádí. Je tam jen blábol "Exceeds ENERGY STAR Standards". V úhlopříčce 42" v řadě 6000 ani 6500 Samsung zřejmě žádnou LCD LED TV nevyrábí, takže nelze srovnat cenu ani spotřebu, ale odhaduji, že u 42" TV by cenový rozdíl oproti 42" plasmě byl tak 10 tisíc Kč. Maximální životnost produktů současné spotřební elektroniky je díky RoHS 8 let a typická životnost je díky systému plánované životnosti 2 až 5 let. Pochybuji, že by běžný uživatel na elektřině během provozu svého "rodinného krbu" z leštěného plastu ušetřil 10 tisíc Kč. Možná žena na mateřské, která se 14 hodin denně dívá sama doma na Sama doma - to ale není typický uživatel. A navíc se po celou krátkou dobu funkčnosti TV bude divák dívat na horší obraz, než by měl u levnější plasmy. Připlácet si za jakýkoli výrobek jen proto, že je v něm "nová" technologie, i když má horší užitné vlastnosti než technologie "stará", se mi zdá zcela mimo mísu. To je jako připlácet si za hybridní automobil, který má průměrnou spotřebu jako běžný moderní automobil s konvenčním turbodieselem. Zdůvodňovat to "ekologičností" může jedině ignorant, který neví nic o "ekologičnosti" těžby a likvidace materiálů použitých v akumulátorech. Ale kdo chce kam ....

1 listopad, 2010 - 13:01
Souhlasím. Ale spotřeba není jen o spotřebě. Mně osobně trochu vadí v noci bzučení trafa plazmy, které navíc kolísá dle odběru. U nízkoodběrových LED TV předpokládám, že tento jev nebude naopak patrný. I přes to bych ale svou plazmu neměnil.

Kozousch (bez ověření)
1 listopad, 2010 - 13:08

U přístroje s nižší spotřebou lze zdroj ošidit ještě víc než u toho žravějšího. Pištění zdroje způsobují nekvalitní součástky a špatná konstrukce zdroje. Se spotřebou a typem podsvícení panelu to nesouvisí. Z vyšší kvality zdrojů oproti konkurenci bych Samsung neobviňoval ...

Ioda (bez ověření)
2 květen, 2011 - 20:07

Tohle je demagogie .... Plasmová demagogie. Kdo nejde s plasmou, jde proti nám. LCD technologie v poslední době začíná v pohodě smazávat rozdíly ve zobrazování obrazu, což nechcete evidentně uznat a stále hledáte pod různými pseudodůvody jen nedostatky. Matete tak akorád neznalé této problematiky, protože působíte jako odborník v oboru. Pro normálního uživatele je to ale jedno - vlastně ne. Jedno je to pouze tehdy, pokud nechce uživatel ušetřit za elektrickou energii. Ať se Vám to líbí, nebo ne tak spotřeba u LED proti klasické plasmě je opravdu propastná. 32" LED LCD má při jasné scéně maximálně 60W-70W, standartně kolem 50W (mám změřeno, jelikož mám zapojeno přez APC). Kdo trochu umí počítat, tak už si tu spotřebu 40"ky odhadne. O takové spotřebě si sebelepší plasma TV může nechat jen zdát!!! I když taky na té spotřebě její technologie zapracovala, právě díky specifice této technologie má však své hranice přeze které se jen tak nedostane. PS: Jak se zdá tak máte doma určitě i plasmové dělo!

Kozousch (bez ověření)
3 květen, 2011 - 09:29

Pokud vám vyhovuje dívat se z metru na 32" LED LCD a radovat se z uspořených peněz za elektřinu, je to vaše věc. Každý není jihočech. Samozřejmě lze koupit i 50" LED LCD, které bude mít obraz skoro tak dobrý, jako plasma. Ale bude stát podstatně víc, než plasma. Každý si může spočítat, zda se mu při současné životnosti elektroniky ten příplatek za LED LCD vrátí na úsporách za elektřinu. Nebo může sklepě věřit reklamě, vaší LCD demagogii, nebo čemukoli jinému.

IODA (bez ověření)
17 květen, 2011 - 23:21

No, ne každý potřebuje mít doma plátno jako v kině. Není to taky jen věcí peněz.Ono se v paneláku dost blbě kouká na TV s obří obrazovkou. Leda udělat díru a dívat se od sousedů. Opět tady radíte (rádoby) a víte přitom prd o tom proč kdo co má a co mu vyhovuje. Ale Vy vlastně víte o mém životě z pár příspěvků vše nejlépe - kolik mám peněz, jak šetřím elektřinou a samozřejmě i to, že jsem zřejmě Jihočech. A k té demagogii - přečtěte si laskavě znovu všechny své příspěvky výše - převážně jednostranně zaměřené, nepřipouštějící jiný názor, či odlišnou technologii a pak někomu tvrďte něco o demagogii. Slepě reklamě opravdu alespoň já nevěřím, mohl by jste nám neznalým, ale poradit kde ty reklamy stále Vámi uváděné jsou, neb já tedy například v Tv žádnou v poslední době neviděl. Určitě nejsou tak časté jako reklama na auto, šampon, nebo dámské vložky. Já na rozdíl od Vás uznávám, že i plazma má něco do sebe, jako má LED LCD TV pro někoho něco do sebe. Ale nikomu to opravdu žádným způsobem necpu.

Kozousch (bez ověření)
18 květen, 2011 - 18:28

Vy pravděpodobně nechápete princip diskusních fór, takže se pokusím vám to objasnit:
jednotlivé příspěvky vyjadřují jen a pouze názory diskutujících. Nic víc ani nic míň. Pokud má někdo jiný názor než vy, a napíše svůj názor do diskuze, tak to pro vás ani pro ostatní diskutující rozhodně neznamená povinnost tomuto názoru slepě věřit, nebo se jím řídit. Naopak - všechny názory z diskusních fór, na které chcete brát zřetel, je vhodné ověřit i z jiných, nejlépe důvěryhodných zdrojů, protože u názorů z diskuzí není z principu žádná záruka kvality. Například já považuji úhlopříčky 42" a 50" za běžné, pro vás jsou tyto úhlopříčky obří. Jak to ověřit a rozsoudit? Například na webu Datartu:
http://www.datart.cz/katalog/lcd-televize.html
Cituji: "Optimální vzdálenosti sledování pro LCD televize Full HD a HD Ready: 32" (1,3 a 1,8 metru), .... 52" (2,1 a 2,9 metru). Na LCD televize se můžete dívat i z kratší vzdálenosti."

Já jsem párkrát v paneláku byl a v běžných panelákových obývácích podle mě nemůže být se standardními úhlopříčkami 42" a 50" žádný problém. 32" se mi zdá do běžného obýváku hodně málo. Pokud má někdo obývák v komoře, tak pro něj bude 32" samozřejmě správná volba.

Ioda (bez ověření)
18 květen, 2011 - 20:34

Ach můj Bože..... To je jako házet hráchem o zeď ....

Kozousch (bez ověření)
19 květen, 2011 - 12:23

Klidně se modlete a házejte si čím kam chcete. Jen stále nechápu, o co vám jde.

Kozousch (bez ověření)
22 květen, 2011 - 18:26

K LCD TV od Samsungu přidám kromě výše uvedené "ochoty" firmy Samsung řešit reklamace ještě následující odkaz:
http://www.digitalversus.com/tv-panel-switching-findings-from-2010-hopes...

Komu se to nechce číst, tak zkráceně: Většina výrobců LCD TV montuje do stejného typu TV různé LCD panely. Konkrétní typ panelu a/nebo výrobce panelu samozřejmě výrobci TV tají. U LCD TV Samsung je nejvyšší pravděpodobnost (51%), že v TV nebude osazen S-PVA panel od Samsungu, ale třeba MVA panel od AU Optronics (AUO).

Pro kritiky si dovolím poznamenat, že odkazované články jsem si opravdu nevymyslel já, abych kritizoval nějakou technologii nebo nějakého výrobce. A poznámka číslo 2: jednu LCD TV od Samsungu doma máme - v dětském pokoji ...

Anonym (bez ověření)
31 říjen, 2010 - 12:54

"Výtka" se píše s ypsilon. Jinak pěkná recenze.

Edit redakce: děkujeme za upozornění, opraveno.

© 2007-2014 všechna práva vyhrazena | tiráž & kontakty | inzerce TOPlist | RSS | ISSN 1802-9000