Xtreamer Pro: media player a 2diskový NAS v jednom

Kategorie: Novinky, HTPC, MMC
    Úno 28, 2010
    15× Komentováno

O Xtreameru jsme toho už napsali mnoho. Tato korejská firma vydává jedno zajímavé zařízení za druhým a přitom válcuje konkurenci svou cenovou politikou. Po vydařeném multimediálním přehrávači a zajímavém NASu je tu kombinace obojího. A cenově se opět řídí heslem „Proč platit více?“

Xtreamer Pro přichází poměrně brzy po síťovém úložišti eTrayz. Přitom cena se o mnoho neliší. Zdá se tedy, že nákup eTrayz lze tímto považovat za nepříliš výhodný? Ne tak docela.

Xtreamer Pro stojí pro stávající zákazníky s Xtreamer 2,5“ nebo eTrayz pouhých 99 euro, pro nové zákazníky potom 149 eur.

Stavba Pro je podobná eTrayz, nicméně hardware vychází z přehrávače Xtreamer 2,5“. K dispozici je ovšem 2× více RAM paměti – nyní tedy 256 MB. Je použit jen 100Mbitový ethernet, namísto gigabitu, jako tomu je u eTrayz. Ale zase je zde rychlý eSATA port. Také procesor je totožný s tím, který je v Xtreameru 2,5“ přehrávači (Realtek 1283x). Takže nejde o eTrayz obohacený o přehrávání, ale o Xtreamer 2,5“ obohacený o novou krabici pro dva 3,5“ disky.

eTrayz stále nabízí sofistikovanější řešení pro síťové úložiště. Má mnohem více funkcí s tímto úkolem souvisejících. Nicméně pokud je nepotřebujete, nebo je nedokážete vzhledem k jejich složitosti využít, nemusí být Xtreamer Pro špatnou volbou i jen jako samostatný NAS.

Xtreamer Pro může také krásně nahradit přehrávač Xtreamer 2,5". Ale osobně si nejsem jist, zda je vhodné mít v obývacím pokoji zapojené až 2 pevné disky. Hluk nebude zanedbatelný. Nevěřím přitom, že odhlučnění bude nějak výrazně efektivně řešeno (ostatně je moc dobře neřeší ani eTrayz). Ovšem nic nám nebrání použít Xtreamer Pro bez pevných disků.

Umax Xtreamer PRO lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
    Porovnat ceny >>

Xtreamer: výkonný univerzál, ale jen pro někoho
    Xtreamer eTrayz: levné dvoudiskové úložiště nabité funkcemi
    Filmy, hudba, fotky: Kam s nimi? Na pevný disk a NAS!

PŘIDAT KOMENTÁŘ

15 Komentáře

1. zdravím,
      jsem v současnosti asi výjímka, hledám zařízení primárně pro audio, tj. záleží mi na kvalitě d/a převodníku, na hlučnosti chlazení a hdd mechaniky, na zobrazovacím zařízení.

můžete mi poradit, kdo máte zkušenosti, zda skutečně je hluk toho zařízení tak rušivý?

nebylo by lepší se poohlédnout po jiném zařízení (s displayem) a připojit k němu např. externí disk wd my book essential, který je naprosto tichý? případně, existuje-li podobný produkt (min. 1tb hdd) s displayem pro obsluhu, můžete někdo doporučit?

2. Jisté je jedno - žádný z běžných HDD multimediálních zařízení nemá kvalitní DA převodníky! Jakýkoli i jen trochu lepší CD/DVD přehrávač je na analogovém výstupu totálně strčí do kapsy. Zde je třeba tedy počítat s externím zařízením, které DA převod kvalitně zajistí. Samozřejmě ale mluvím je o řešení pro někoho, kdo je ochoten za lepší zvuk zaplatit. Jinak ten ventilátor opravdu asi nebude nic moc a nezbylo by zde nic jiného, než se pustit do vlastní úpravy zařízení. Osobně bych ale asi klidně zkusil ventilátor zcela vypnout... A ještě jsou tu blu-ray multi přehrávače Oppo, které se chlubí audiofilskou koncepcí: http://www.videotech.cz/clanky/srovnani-blu-ray-prehravacu-oppo
    3. Rozhodně nejste výjimka. Já osobně bych doporučil Logitech Squeezebox Touch nebo Duet. Nelekejte se - nejedná se o zařízení zvukové "kvality" PC Speakerů Logitech. Firma Logitech koupila firmu Slim Devices a prodává pod svojí značkou zařízení vyvinutá firmou Slim Devices, a to naštěstí beze změn nebo záměrného omezení funkčnosti nebo kvality zvuku.
      Na Duet je recenze zde:
      Na Touch zde:

S Duetem osobní zkušenost nemám - pouze jsem ho slyšel přes externí DA převodník a jeho majitel (renomovaný tester audio zařízení) říkal, že i interní DA převodníky Duetu jsou hodně slušné. Mě osobně prošel rukama Touch, který stojí něco přes 7 tisíc Kč - vypadá jako čínský radiobudík, ale bratrův CD přehrávač NAD S500 za 40 tisíc Kč přehrál takovým způsobem, že z toho bratr rozhodně radost neměl. U srovnání jsme byli čtyři "netopýři" :-) a bedny i zesilovač byly z kategorie hodně přes 100 tisíc Kč. Třeba moje audio sestava za polovic už ten rozdíl zamaskuje. Duet je dražší a měl by mít ještě o něco lepší převodníky. Špička je samozřejmě Logitech Squeezebox Transporter, který má můj kamarád - ten už ale fakt není za hubičku :-(

Rozdíl mezi Touch a Duet je v principu v tom, že Touch umí přehrávat hudební soubory i z SD karet, USB Flash pamětí nebo externích harddisků připojených přes USB. POZOR - "neutáhne" 2.5" harddisk bez vlastního napájecího adaptéru. Duet umí přehrávat jen soubory z běžícího počítače nebo "speciálního" NASu (viz recenze). To umí i Touch. Internetová rádia umí oba dva.

4. Přehlédl jsem to PRIMÁRNĚ pro audio - všechny verze Logitech Squeezebox přehrávají JEN audio. Pokud to má být jediné zařízení, které přehrává kvalitně audio a současně i video, tak narazíte na dvě překážky:

1) nenašel jsem žádný Media Player, který by zobrazoval strukturu audio souborů na pevném disku. U Media Playerů se počítá s připojeným televizorem a s vypnutým televizorem zkrátka požadovanou složku s hudbou nevyberete. Pokud kvůli výběru hudby nechcete zapínat "velký žravý" televizor, můžete k Media Playeru připojit kromě televizoru klasické LCD k počítači - třeba bazarové 15" LCD za tisícovku úplně postačí

2) kvalita audio výstupů (interních DA převodníků) u Media Playerů je bídná. To musíte řešit externím DA převodníkem, nebo k Media Playeru připojit digitálně AV Receiver nebo stereo zesilovač s interním DA převodníkem

Ukládání dat můžete "tiše" vyřešit tak, že budete mít NAS například v komoře a v obýváku budete mít Media Player bez harddisku

5. Já jen doplním, že televize k media playeru není nutnost. Lze jej ovládat chytrým mobilem - např. Xtreamer má aplikaci pro iPhone a má i možnost zapnutí webového serveru, tudíž se dá vše zobrazovat a ovládat na mobilu, který má webový prohlížeč.
    6. Dobrý den,
      chci si pořídit nějaké multimediální centrum s vlastním diskem propojené s PC OS Win XP profi, internetem a velkoplošnou televizí pomocí HDMI.Moje priority jsou ukládání a kopírování filmů, fotografií a hudby z PC na mult.centrum a naopak, přehrávání těchto médií a přehrávání různých archivů televizí nebo z archivů z internetu. Mult.centrum by bylo v obýváku pod televizí.
      Zvažuji tento Xtreamer Pro nebo si počkat na Xtreamer Prodigy. Lze do Xtreameru Pro nahrát Xtreamer Live pro přehrávání archivů televizí?
      Může mě někdo poradit který z nich anebo něco jiného v podobné cenové relaci?

7. Zdravím. :)

Jediný rozdíl mezi Xtreamer SW a XtreamerPRO je tedy větší prostor pro dva 3,5" disky?

Četl jsem, že by měl mít i lepší podporu formátu a dalších drobností, nicméně nikde se mi to nedaří sehnat přehledně... Jsou tedy nějaké rozdíly kromě prostoru pro disky? :)

8. P.S.: Ještě by mne zajímala jedna věc: Pakliže nemám externí disk a měl bych jen XtreamerPRO + disky v něm. Lze kopírovat data přímo z PC (přes USB) do Xtreameru?

Děkuji

9. XtreamerPro používá stejný firmware, jako XtreamerSW. Podpora formátů je stejná. PRO má tuším více RAM. Nahrávat přes USB do Xtreameru lze u SW verze i u PRO verze. PRO má navíc i eSATA.

10. Ano, SATAIII je zpětně kompatibilní, nicméně podporuje toto zařízení i ono SATA3? (USB 3.0 je taktéž zpětně kompatibilní, nicméně USB 2.0 zařízení nové nepodporují)..

11. Máte pravdu, zpětná kompatibilita neznamená automaticky, že to funguje i na druhou stranu. Nicméně zde to tak funguje, SATA3 lze připojit na SATA2 řadič. Nějaká nekompatibilita by se sice v ojedinělých případech objevit mohla, ale to by byla velká náhoda.

A analogie k USB2 versus 3 je to konec konců stejná. Do USB2 lze zapojit USB3, bude fungovat, jen pomaleji.

• Doporučujeme podobný obsah z našeho webu