Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Čtenářská zkušenost: Dva roky s Digi TV

05. 10. 2009

05. 10. 2009

Jsou tomu již dva roky, co mne nenasytnost místního kabelového operátora donutila změnit poskytovatele televizního signálu. Po zavržení možnosti vrátit se zpět k analogovému pozemnímu vysílání s třemi programy zůstala jediným řešením digitální satelitní televize. Výhodnou nabídku poskytoval satelitní DTH (Direct To Home) operátor zaměřující se na východoevropské trhy DIGI TV.

K přenosu signálu využívá satelity Intelsat 10-02 (1°W) a nově Thor 5. Za cenu 260Kč měsíčně nabízel v základní nabídce více než třicet programů. Z toho většinu s českým nebo slovenským dabingem, popřípadě titulky. Navíc při uzavření smlouvy na dobu delší než jeden rok byl pronájem paraboly a set-top boxu zcela zdarma. V té době byl o tuto platformu tak veliký zájem, že dodavatel koncových zařízení (Set-top boxů) nebyl schopen zajistit dostatečný počet přístrojů pro firmy provádějící instalace. Objednací lhůta se pohybovala kolem tří měsíců.

Nikdo není dokonalý, aneb kvalita odpovídá ceně

Jako jeden z prvních uživatelů jsem dostal dvou-tunerový STB pro připojení dvou zařízení. Mám tedy dvě dekódovací karty za jeden paušální poplatek. Z počátku převládala spokojenost s poskytovanými službami. Digitální kvalita obrazu i zvuku bez šumů a obrazových duchů. Široká nabídka televizních programů všech žánrů. Rovnoměrně zastoupené filmové, sportovní, dokumentární i zpravodajské kanály. Do dnešního dne se rozrostla základní nabídka až na 46 programů. Je zde dokonce, jako u jednoho z mála poskytovatelů, sportovní program Eurosport 2.

Časem bohužel přišlo vystřízlivění z původního nadšení. Část programů vysílají v maďarské mutaci. Z toho vyplývá jazyk použitý pro reklamy a upoutávky (pro diváka, který tímto jazykem nevládne, je to časem obtěžující). Navíc se vysílací schéma neshoduje s evropskými nebo mezinárodními mutacemi dané televizní stanice, takže podle tištěných televizních programů se člověk nedozví, co a kdy se bude vysílat. EPG (elektronický programový průvodce) českého diváka také příliš neuspokojí, protože na českých programech chybí zcela a na ostatních je vysílaný většinou v maďarském nebo rumunském jazyce. Často dochází vlivem počasí k výpadkům vysílání. Někdy nemusí ani pršet, stačí že je zataženo (onen pověstný klid před bouří). Výpadky signálu nejčastěji postihují transpodéry s českými programy.

K TÉMATU  Výměna displeje u mobilu: Zvládne ji každý kutil

Dodávaný STB bohužel na kvalitě a spokojenosti příliš nepřidá. Do dnešního dne nemá počeštěno menu. Použít se dá naštěstí Slovenština. Několika vteřinové výpadky obrazu formou zatuhnutí statického obrazu či výpadky zvuku patří k dennímu pořádku (což zrovna nepotěší, když se na konci detektivky kvůli pěti sekundovému výpadku nedozvím kdo byl vrah). Na druhou stranu kostičkování se děje pouze za špatného počasí nebo u programů s příliš nízkým datovým tokem.

V loňském roce provedli jeden update firmwaru v STB (automatickým stažením přes satelit), čímž se znatelně snížilo tepelné vyzařování přístroje a zlepšil příjem kódovaných programů. Práce s dálkovým ovladačem začíná být utrpením. Jeho reakce se stále zhoršuje a někdy dojde dokonce ke stisknutí jiného tlačítka než chci (typicky při zesilování přepíná na první program). Může to být ale pouze vada jednoho kusu. V poslední době rozvoj platformy probíhá hlavně pro maďarský, rumunský a další východoevropské trhy. Diváci z České republiky jsou odstaveni na vedlejší kolej. Neprobíhají ani žádné pokusy o implementaci moderních technologií jako HDTV (vysílání ve vysokém rozlišení), které se u konkurence stává standardem.

Závěrem

Digi TV je vhodnou platformou pro nenáročného diváka, požadujícího více televizních stanic než nabízí DVB-T (pozemní digitální televize), ale přitom nechce zbytečně utrácet za satelitní komplet (zde dostane vše zdarma v rámci paušálu). Náročnějšího diváka, vyžadujícího EPG, HDTV nebo západoevropské televizní stanice, však svými službami neuspokojí.

Autor: Štejdýř Martin

 

Tento článek je z roku 2009 a nemusí odrážet aktuální situaci uvedené služby. Ta změnila majitele i strukturu služeb. Na žádost Digi TV byly z diskuse pod tímto článkem odstraněny některé komentáře, jelikož jsme jako provozovatel tohoto webu za komentáře spoluzodpovědní. Více se dozvíte v tomto článku. Chcete-li zde zmínit svou zkušenost se službou Digi TV, pak je to možné. Ale disktujte prosím slušně, pokud možno ne anonymně tak, aby případné výtky mohla protistrana spojit s reálným případem a aby dostala možnost se k němu vyjádřit. Jestli se vám něco nelíbí, je vaše právo se o to podělit. Ale musíte být schopni se za svá tvrzení postavit a konfrontovat své činy s činy protistrany. Děkujeme za pochopení. 

 

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Akční kamery nejsou novinkou, stejně tak model 420 od německého výrobce Rollei již na českém trhu nahradil novější 425, který se však liší jen několika parametry. Pro většinu lidí jde spíše jen o hračku pro teenagery, bližší zkušenost však prokáže, že toho umí mnohem víc. Nabízí dost i dospělým.

Dalším zástupcem herních periferií značky Genesis, kterého vám představíme, je vrcholný model sluchátek Neon 750 RGB. Ty mají tradičně velmi bohatou výbavu včetně obalu pro přenos. Zaujmout chtějí mimo jiné aktivním osvětlením, které je přímo nabíjeno USB portem.
Hledáte videokameru téměř bez kompromisů a jste ochotni za ni zaplatit vyšší částku, pak zbystřete, protože společnost Canon dodala již na podzim roku 2017 trh model Legria GX10. Konstruktérům se vše povedlo implementovat do stále ještě poměrně kompaktního těla, které padne do ruky přímo dokonale a vy s ním ihned po prvním uchopení jakoby srostete v jeden celek. Jsem si vědom toho, že úvod článku může někomu připadat spíše jako reklamní sdělení. Nejde to však popsat jinak nežli v superlativech, a to téměř bez výhrad. Jednu tu ale pro vás přece mám. Je to můj náhled na dle mého přemrštěnou cenu. O tom ale až později.
Powerbanku D16750 jsem poprvé viděl na tiskovce společnosti AData a, když se přiznám, že mám tyto odolné věci prostě tak nějak rád, nepřekvapí vás, že jsem okamžitě zatoužil po jednom kousku na recenzi. Přání se mi splnilo, ba co víc: „Dejte jí, co proto!“ Dostal jsem požehnání k drsnějšímu zacházení…

Ať už budete chtít instalovat nová Windows 7 na HTPC, nebo na svůj klasický počítač, může se vám hodit následující postup. Instalace z USB je nyní mimořádně snadná.

Nepřehlédněte

Recenzi akční kamery Rollei 420 jsme vám nabídli před rokem, od té doby se stále chytáme na novější a „nadupanější“ model 430, který odlišuje hlavně displej na čelní straně a schopnost natáčet 4K při 30 FPS. V době představení jistě špička, jak si povede kamera v době, kdy se nachází prakticky na konci životního cyklu?

Spousty souborů, videa, obrázky a hudba se závratnou rychlostí rozrůstají, a už ani nevíme, kam s nimi. Než bude vše přístupné a dostupné online ještě chvíli potrvá, a tak se v mezičase můžeme upírat jedině k pevným diskům. A pokud to má mít řád a efekt, chce to síťové úložiště NAS.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek