Pátek , 29. 03. 2024

Taťána

Recenze externího disku AData SE760 – skladný datový expres

Jistě znáte scény z filmů, kde, pro zvýšení napětí, při kopírování dat do nebo z počítače toho úplně nejvíc nejzlejšího padoucha prožívá hlavní hrdina perné chvíle, protože to jde prostě strašně pomalu. Kdyby měl po ruce testovaný SSD disk AData SE760, asi by si ušetřil mnoho nervů a potu...

13. 07. 2020

13. 07. 2020

Jistě znáte scény z filmů, kde, pro zvýšení napětí, při kopírování dat do nebo z počítače toho úplně nejvíc nejzlejšího padoucha prožívá hlavní hrdina perné chvíle, protože to jde prostě strašně pomalu. Kdyby měl po ruce testovaný SSD disk AData SE760, asi by si ušetřil mnoho nervů a potu…

Kromě samotného disku čekejte dva typy kabelů: USB-A/USB-C a USB-C/USB-C.

Možnosti volby nejsou příliš bohaté po stránce barev – černá nebo titanová šedá. Pokud vás zajímají případné kapacity, existují 128GB, 256GB a 1TB varianty, tedy vcelku běžná konfekce. S počítačem jej lze spojit buď kabelem USB-C / USB-A nebo USB-C / USB-C, takže respektuje moderní trendy. Proč je ale tak drahá? Z pochopitelných důvodů…

Skutečná hmotnost disku bez kabelu činí pouze 77 g. Pro srovnání velikosti přikládáme foto s odolným kolegou AData HD770G.

Žhavil Béda, žhavil drát

Elegantní lehký hliníkový obal s jediným USB-C portem skrývá uvnitř rychlý M.2 SSD disk typu NVM Express (NVMe) a podporuje nejnovější standard USB 3.2 (Gen 2), tedy původní USB 3.1 s teoretickou propustností až 10 Gbit/s. A to už bude opravdu “fičák”.

Kromě rychlosti čtení, umí disk rychle i zapisovat.

A ono tomu opravdu tak je, jde o nejrychlejší externí disk, který se k nám do redakce dostal, jak mlžete vidět níže. Jistě jsme ale nevyěrpali zdaleka jeho potenciál.

Externí SSD disk AData SD700.

Eterní disk AData HD770G.

Externí disk AData HD830.

Externí disk AData HD710.

Při tom jsme rozhodně z disku “nevymáčkli” maximum. Testovacím strojem byl notebook Lenovo s Celeronem N3450, 4GB RAM a 128GB eMMC úložištěm, disponující pouze portem USB 3.0 (resp. 3.2 Gen.1). Ale z měření je evidentní, že i tento lowendový stroj může z takto výkonného disku profitovat. Na tu rychlost si prostě zvyknete rychle.

K TÉMATU  Jak nakupovat elektroniku na internetu: vybrat a nepřebrat

Teploty disku při lehkém zatížení, při intenzivním čtení a při intenzivním zápisu.

Zvyknout si musíte nicméně také na vysoké pracovní teploty disku. Při čtení to ještě jde, oněch 60 oC vyděsí málokoho, ale při dlouhodobé zátěži zápisem velkých souborů (disk si neodpočinul, nezchladil se) se nám podařilo jej vyšponovat k 98 oC! To už opravdu není sranda disk udržet v ruce, hliník dělá, co může, aby se disk uchladil, proto pálí.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Spolu s Halloweenem (resp. v USA po Dni díkůvzdání) nás již několik dní prodejci atakují nabídkami na tzv. Black Friday, prodejní akci importovanou s již zmíněným svátkem z USA. Každý někdy podlehne a koupí věc, kterou nepotřebuje. Zalíbila ss Ferrari PowerBank Soft Rubber 5000 mAh Black. Záložní kapesní baterie jako každá jiná, pouze vybavená logem Ferrari. Za cenu prý o 40 % nižší, nekupte to. :o)
Závody v pokroku v oblasti umělé inteligence jsou v plném proudu. Jednotlivé společnosti dělají vše proto, aby mohli zákazníkům nabídnout lepší možnosti AI. Po dlouhé době je tu něco, v čem mohou technologičtí giganti skutečně soutěžit. Jedna z nejznámějších technologických společností, Huawei, se zaměří na zvýšení výroby svého AI čipu Ascend 910B na úkor výroby svých telefonů Mate 60, alespoň v jednom závodě.

Mám foťák a k němu popruh na krk (rameno). Ten popruh se přidělává na pevno běžně přímo do oček na přístroji. Potom na něm často překáží a my se s ním různě potýkáme, abychom jej dali tak, aby nepřekážel. Zkusme s tím něco udělat...

Nepřehlédněte

Produkt od Sony se vymyká dosud testovaným bezdrátovým Bluetooth reproduktorům z více důvodů. Hlavním je jeho cenovka atakující 4 až 5 tisíc korun, druhým možnost ovládání přes mobilní aplikaci a také odolnost IP67. Hlavní devizou by měl být kvalitní zvuk s plnými basy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek