Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Recenze Hammer Blade 2 Pro – odolnost a styl na prvním místě

Telefony značky myPhone nejsou pro naše čtenáře novinkou, volili jsme levnější modely, které se neobešly bez kompromisů. Hammer Blade 2 Pro se nezdráháme naopak označit za vlajkovou loď tohoto polského výrobce. Do odolného těla vměstnal i výkonný hardware jako 8jádrový procesor, 6 GB RAM či 128GB úložiště s 16Mpix fotoaparátem. Podařilo se?

28. 11. 2019

28. 11. 2019

Telefony značky myPhone nejsou pro naše čtenáře novinkou, volili jsme levnější modely, které se neobešly bez kompromisů. Hammer Blade 2 Pro se nezdráháme naopak označit za vlajkovou loď tohoto polského výrobce. Do odolného těla vměstnal i výkonný hardware jako 8jádrový procesor, 6 GB RAM či 128GB úložiště s 16Mpix fotoaparátem. Podařilo se?

Samotné balení ve tvaru 6hranu naznačuje snahu zaujmout již na první pohled. Součástí balení je samozřejmě (dostatečně dlouhý) dobíjecí a datový kabel USB A / USB C, nabíječka (5 V – 12 V, 1,67 A nebo 1,25 A pro nejvyšší napětí), redukce USB C / 3,5mm audio výstup na sluchátka. Naopak přemýšlíme, zda absenci 3,5palcového konektoru vnímat jako nedostatek? V 21. století ne. Spíše Bluetooth měli “vyšvihnout” již ve verzi 5.0.

Pečlivě opatrujte maličký “klíček”, který byl přilepen u manuálu a slouží pro otevření dvířek pro SIM a paměťovou kartu. U těch se na chvíli zastavme, protože po jejich vysunutí (nejde tedy o dvířka, ale spíše “šulík”) zjistíte nutnost vlastnit SIM formátu nano SIM a také nutnost případné volby mezi druhou SIM nebo micro SD kartou, která se sekundární SIM sdílí “chlíveček”. Nás osobně to nepobuřuje. Kdo dnes používá ještě 2 SIM? Dobře, tato poznámka je trošku provokující, jistě vás bude hodně.

Střední výkonová třída

Po hardwarové stránce nabízí obstojné “železo”, zapadající do mainstreamu. Nedostatkem místa díky 128GB úložišti trpět nebudete. Pro srovnání uveďme, že slabší model od myPhone o 4 000 Kč levnější nabídne pouze interních 32 GB a polovinu RAM, tedy 3 GB místo 6 GB DDR4 apod. Zde se tedy nešetřilo, což kvitujeme. Blade 2 Pro proto respektujeme coby konkurenceschopný např. ve srovnání se Samsungem A9, HTC, Asus a jinými telefony s cenou kolem 9 až 10 000 Kč.

K TÉMATU  Klasické konektory tu s námi nejen v noteboocích budou ještě dlouho

8jádrový Cortex-A53 na frekvenci 2 GHz není horkou novinkou (jsem někde u roku 2016), ale jde o poměrně široce využívanou architekturu. Konkrétně nainstalovali 16nm procesor MediaTek Helio P23 s grafickým jádrem Mali-G71.

V reálném používání jakožto “nehráč” jsem zkoušel kromě benchmarků, které hovoří o výkonu lepším než 54 % testovaných telefonů, také nějaké 3D hry. Vše, co jsem zkusil vůbec nenarazilo na limit výkonu až na Asphalt 9, který stále zcela plynulý nebyl.

Kromě již zmíněného 128GB úložiště nechybí ani slot pro micro SD kartu s kapacitou až 128 GB. Zde již u konkurence narazíte i na limity 512 GB tedy.

Když 16 MPixelů nestačí…

Zastaralé micro USB nahradil USB C port pro napájení, přenos dat i audio. Není chráněn gumami, tedy nemusí být zapuštěn hluboko do šasi telefonu jako u levných modelů. Není třeba se obávat nekompatibility konektorů s příliš širokými “hlavicemi” jako u levným modelů. Opět palec nahoru.

Hůře hodnotíme sice 16Mpixelový, za to v kvalitě slabý, fotoaparát. Takže rady produktového oddělení z webu, abyste zrcadlovku nechali doma, neposlouchejte. Jste-li fotografové. Nečekejte “fotomobil”. Fotoaparát vnímáme jako hlavní slabinu v boji s konkurencí.

Mně osobně stačil, standardně používám telefon Hemmer Iron 2 (stejný výrobce), anebo jsem bez znechucení (jako kamarád) zvládl lowendovou Niceboy Vegu WiFi či Rollei ActionCam 372 pro fotografování. Navíc jej často nechtě zapnete tlačítkem určeným pro rychlou aktivaci kamery, když budete vyndávat telefon z kapsy.

Jako zajímavá funkce se naopak jeví čtečka otisku prstu na zadní straně, stačí po načtení přiložit prst a telefon se zapne odemčený. Jiný než načtený otisk telefon nezapne. Šikovné.

Odolnost jako velké plus

Hlavní vlastností, kterou výrobce komunikuje k zákazníkům je samozřejmě displej chráněný známým sklem Gorilla Glass 3. Které vydrží hodně, my to moc nezkoušeli, protože bylo třeba telefon vrátit v dobrém stavu zpět. Autem jsme telefon bohužel nepřejížděli, i když s displejem umístěným nahoru bychom si vsadili, že displej přežije. Otázka, jak by dopadla zadní strana – čtečka otisků prstů, fotoaparát.

K TÉMATU  Mapy.cz s novým vozem – neříkej mi Street View

Nicméně tajemná zkratka IK07 má k tomuto tématu, co říci. A protože učený z nebe nespadl, dovolíme si ocitovat odborníka a přímo obrázkem.

Zdroj: http://fei1.vsb.cz/kat420/vyuka/TZB/IK_kod.pdf

Telefon tedy při testování vydržel údery energií 2 J, viz zdrojový text.

Osobně však mohu potvrdit, že Iron 2 přežil opakovaný pád displejem na zem i na štěrkovitý povrch apod. Podobně pádu na stejný povrch odolal i testovaný telefon z výšky cca 1 m (výška pasu) ale pouze hranou. Pád na parkety či linoleum ze stolu není problémem. Odolnost IP68 již není neznámou snad nikomu, kdo občas na náš web zabrousí. Ponoření do hloubky 1 m na 30 minut s takovým zařízením nemá nic udělat. A telefon to zvládl, tedy v našem případě na dně kyblíku. Zde jsme nepochybovali.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Sluchátka Niceboy HIVE bones využívají technologii vedení zvuku přes lícní kosti. Váš zvukovod zůstává stále otevřený, takže slyšíte zvuky okolí. Pro mne je toto nesporná výhoda, například při jízdě na kole nebo při běhání. Ten, kdo se naopak chce od okolních zvuků oprostit, tomu bychom je nedoporučovali.
První humanoidní robot s AI vyvinutý pro výuku v Indii přitahuje pozornost napříč platformami sociálních médií. Humanoidní žena v sárí zvaná „Iris“, vyvinutá firmou Makerlabs Edutech, začala učit v jižním státě Kerala. Iris je také součástí projektu Atal Tinkering Lab 2021 NITI Aayog (špičkový think tank indické vlády pro veřejnou politiku), jehož cílem je zvýšit mimoškolní aktivity ve škole.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek