Pondělí , 15. 04. 2024

Anastázie

Recenze Huawei MediaPad T3 10 – použitelné tabletové minimum

Levný a řekněme značkový tablet s obstojnými parametry. Nic horšího už smysl nemá, ale tento produkt již používat lze, aniž byste jej nutně chtěli roztřískat o zem.

05. 02. 2019

Levný a řekněme značkový tablet s obstojnými parametry. Nic horšího už smysl nemá, ale tento produkt již používat lze, aniž byste jej nutně chtěli roztřískat o zem.

Zatímco u mobilních telefonů roste výkon i výbava ve všech segmentech velmi rychle, u tabletů tomu tak není. Stále je na trhu spousta modelů s 1 GB RAM, což je nepoužitelné, stále lez narazit na přístroje s 8GB úložištěm, což je také nepoužitelné (zejména v kombinaci se starým Androidem, který nepodporuje vhodným způsobem externí paměť).

Takže Huawei MediaPad T3 10 nabízí 16 GB úložiště, 2 GB RAM a 4jádrový procesor, k tomu téměř 10palcový IPS displej. A verze „jen“ s Wi-Fi stojí (občas) pod 3 tisíce korun. Získáváme tak za nízkou cenu obstojnou výbavu. A to ještě Huawei byl a nejspíše i bude občas v nějaké té akci, takže cena ještě klesne (nedávno – 20 % v Electroworldu). Holt o této značce se asi ještě chvíli negativně mluvit bude – ale v koncových zařízeních není strach až tak opodstatněný (na rozdíl od klíčové celostátní infrastruktury).

Specifikace

TA-T310W16TOM

Výrobce Huawei
Systém Android 7.0
RAM 2 GB
Úložiště 16 GB
Procesor Qualcomm Snapdragon 425 (4 x 1,4 GHz)
Síť Wi-Fi b/g/n
Baterie 4800 mAh
Displej 9,6 palce, 1280 x 800, IPS
Další GPS, Bluetooth, G-Sensor, microUSB, uSD slot, 5/2MPx fotoaparát
Hmotnost 460 gramů

 

Prvním pohledem

Tablet je tenký a kovový. Působí dobrým dojmem, šedá záda se příliš nešpiní. Rámečky kolem displeje jsou tak akorát, abyste se nedotýkali nechtěně obrazovky. Z výroby není na displeji folie a ani nějaká citelnější oleofobní (proti otiskům a škrábancům) vrstva přítomna není. Základní ovládací prvky jsou uzpůsobeny držení na šířku.

Přiznám se, že logo výrobce na čelní straně mi poněkud vadí, zejména pak, když dáte tablet vzhůru nohama. Což se může hodit, protože výdech reproduktoru je na spodní straně a položením například na polštář jej spolehlivě utlumíte. Nicméně jinak umí tablet zvučit zcela dostatečně.

Displej samotný je typu IPS, má dobré pozorovací úhly a barevné podání. Jasu tak akorát na domácí provoz, na ven spíše nikoli. Doteky registruje dobře. Nechybí funkce pro komfortní čtení v noci, která je typická pro Huawei/Honor a která je rozhodně užitečná (utlumí modré světlo, které narušuje spánek). Rozlišení 1280×800 je zcela v pohodě pro sledování filmů, při práci v systému je občas patrný hrubší rastr, ale žít se s tím dá. Full HD rozlišení by ale 10palcovému displeji již slušelo lépe.
 

K TÉMATU  Průzkum: televize v roce 2010

Medové rozhraní

Android zde nalezneme v dostatečně nové verzi 7.0 (mohlo by být lépe, ale i hůře). Nad Androidem běží nadstavba EMUI. Než si nový tablet aktualizujete a doplníte svými aplikacemi, působí pomalým dojmem. Pak se to ale poněkud upraví. Rozraní není zrovna bleskové, ale spíše takové rozvláčné. Nicméně je to ještě únosné.

Jako velký nedostatek vnímám to, že výrobce odstranil ze systému jinak běžnou funkci – víceuživatelské rozhraní. Sdílení tabletu více členy domácnosti je tak dosti kostrbaté. 

Na pomalé a rozmazané vlně se veze i kamera. Náhled při nedostatku světla je pomalý, fotografie nejsou kvalitní. Ale k nouzové dokumentaci bez apelu na kvalitu postačí. Ve dne za světla je to o kus lepší. Jde však o naprosto základní součástku tabletu, bez aspirace na to jakkoli vyčnívat směrem ke kvalitě. Nechybí ani GPS a Bluetooth, HDMI výstup zde ale nenajdeme. 

Aktualizaci na novější Android spíše neočekávejte, nejedná se zrovna o poslední modelovou řadu tabletů od Huawei. Ani alternativní systém si nejspíše nenainstalujete – u hackerů v XDA a podobně si oblibu nenašel, navíc se Huawei přeinstalování brání heslem (které dříve vydával a později od toho upustil). Na druhou stranu příslušenství najdeme na trhu dostatek (zejména obaly).

Zásadní nedostatek je také to, že aplikace nelze instalovat / přesunovat na SD kartu. Takže když zaplníte vnitřní paměť aplikacemi, další prostě nepřidáte, nemluvě o tom, že začnou zlobit aktualizace, neustále vám bude připomínáno, že došlo místo atp. Nelze se zdržet komentáře: Již od minulých verzí Androidu je přítomen multiuživatelský režim a také možnost rozšířit vnitřní úložiště na SD kartu. Obé je vlastnost systému, kterou jeho výrobce Google obsáhnul zdarma. A v Huawei někdo upadl na hlavu a tyto funkce ze systému násilím odebral. 

K TÉMATU  Recenze powerbanky AData P20100 - kapesní elektrárna

Výkon a výdrž

Leccos napoví naše přiložené testy. Čipset Qualcomm Snapdragon 425 (Qualcomm MSM8917) je 4jádrový ARM procesor na taktu až 1,4 GHz, který nijak netrpí přehříváním. Jde o kvalitního výrobce procesorů, ale tento model je již poněkud letitý a dýchavičný. V tomto segmentu se ale lze setkat i s horšími výrobky (MTK a podobně). Zajímavé je, že známe stejný procesor z mobilního telefonu Redmi 4A, kde byl systém o poznání svižnější.

Není to tedy výkonem (vzhledem k ceně) nějaký velký propadák, ale nečekejte, že dostanete více, než si zaplatíte. Tak akorát na běžné používání – surfování na webu, přehrávání multimédií, hraní jednodušších a méně náročných her.

Akumulátor má kapacitu 4800 mAh a ve výsledku se dostaneme na spíše průměrnou výdrž. Celodenní občasné surfování a čtení zvládnete. Celodenní sledování online videa spíše ne, ale pracovní půlden intenzivního užívání možný bude. Přehrávání videa z lokálního úložiště bez Wi-Fi pak samozřejmě dobu užití prodlouží (oproti online přenosům). Wi-Fi jinak funguje dobře, se signálem i přes použití kovového těla potíže nejsou. 

  

  

  

Výsledky AnTuTu benchmarku a PCMarku, včetně výdrže

V akci stojí za to

Huawei MediaPad T3 10 je použitelný a solidně zpracovaný tablet. Za cenu 2399-2999 korun (ještě nedávno za tuto cenu k mání byl) má smysl o něm rozhodně uvažovat a při nepřehnaných očekáváních budete spokojeni. Za aktuálních zhruba 3490 korun ale to již není tak zřejmé. Současně ale platí, že ani nabídka konkurence v této cenové hladině o mnoho lepší není. Pak je již nutné si připlatit alespoň 1000 korun, za které dostanete výraznější rozdíl směrem k lepšímu (např. Huawei MediaPad T5 10.1). 

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Lamax poměrně dynamicky rozšiřuje svou nabídku. Zatímco ještě před několika málo lety jsme jej mohli znát coby českého producenta sluchátek a reproduktorů, již nějaký čas trh obohacuje akčními kamerami, autokamerami a dokonce navigací. Kamera do auta s označením C9 byla předmětem našeho testu a není třeba dodávat, že moje zvědavost byla velká.
Recenzi akční kamery Rollei 420 jsme vám nabídli před rokem, od té doby se stále chytáme na novější a „nadupanější“ model 430, který odlišuje hlavně displej na čelní straně a schopnost natáčet 4K při 30 FPS. V době představení jistě špička, jak si povede kamera v době, kdy se nachází prakticky na konci životního cyklu?

Nepřehlédněte

Dobrých levných akčních kamer je jako šafránu, BML cShot1 4K s doporučenou cenou 1 390 Kč vypadá jako jedna z nich. Příbuznost s dražším sourozencem BML cShot3 4K nezapře a to je dobře.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek