Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Příjem televize v roce 2019? Méně konkurence, vyšší ceny

Příjem satelitní televize možná čekají změny. FreeSAT bude koupen majitelem Skylinku. A DVB-T2 může znamenat ve výsledku snížení kvality nabídky. A vše dohromady? Dost možná žádné skvělé vyhlídky.

01. 01. 2019

Příjem satelitní televize možná čekají změny. FreeSAT bude koupen majitelem Skylinku. A DVB-T2 může znamenat ve výsledku snížení kvality nabídky. A vše dohromady? Dost možná žádné skvělé vyhlídky.

Největší český satelitní televizní operátor M7 Group, který v Česku funguje pod značkou Skylink, kupuje svého konkurenta, službu freeSAT (ve vlastnictví operátora UPC).

Čím menší konkurence, tím nižší tlak na ceny a kvalitu služeb. Sloučení dvou vedoucích poskytovatelů může zavdávat k obavám. Už v poslední době je například u Skylinku patrný tlak na snižování nákladů, což se projevuje v nabídce stanic. Konkrétně například v letošním roce vyřadil Skylink světově známou stanici History HD a nahradil ji za něco, čehož jméno si ani nestojí za to pamatovat. Ale freeSAT představoval pro zájemce alternativu.

Jak to asi bude vypadat dále? Samostatné fungování dvou služeb je krajně nepravděpodobné. Odhadujeme sloučení, sjednocení nabídky, postupné využívání méně družic (tzn. pro část zákazníků nutnost měnit pozici paraboly). Větší množství zákazníků by mohlo zlepšit ekonomiku poskytovatele a mohlo by to vést k rozšíření nabídky. Anebo také k menšímu tlaku na to, vycházet zákazníkům vstříc, zdražovat. Inu, ale pořád tu ještě jsou DigiTV a T-Mobile SAT TV (kterou dodává Slovak Telekom). A tím to v satelitech pomalu hasne. Pak je tu spousta nabídek kabelových a internetových poskytovatelů, ale ty zpravidla bývají méně výhodné, než ty satelitní (alespoň dosud to tak bylo a může se to změnit).

Také na poli zemského televizního vysílání nás čekají změny. V DVB-T byla nabídka poměrně uspokojivá, technicky i rozsahem. V některých lokalitách není problém naladit několik desítek kanálů, včetně HD. Ale s přechodem na DVB-T2 nenastane pravděpodobně stejná situace jako u přechodu z analogu na DVB-T. A to ta, že tehdy došlo k nárůstu počtu stanic i technické kvality. Proč se nebude situace opakovat?

Televizní stanice musí za šíření pozemního signálu platit. Za dostupnost signálu ze satelitu ale naopak platí stanicím operátor (až na veřejnoprávní ČT24). Vidíte ten rozpor? Takže změnu technologie pravděpodobně využijí některé komerční televize k tomu, že za kvalitu si budou chtít nechat zaplatit. To bude znamenat méně stanic v DVB-T2 anebo nižší technickou kvalitu (žádné HD zdarma „ze vzduchu“). Samozřejmě zejména s výjimkou veřejnoprávní televize, ta přece jenom funguje jinak a za kvalitní pokrytí a provedení si platíme přímou daň (koncesionářské poplatky).

Nejbližší rok až dva v televizním příjmu? Kvalita zůstane na satelitu. Obliba televize přes internet IPTV výrazně poroste. U kombinací kabelový internet a televize bude místy možné stále získat slušné nabídky. V DVB-T2 bude nuda. A za kvalitu a rozsah nabídky si budeme muset výrazněji připlatit. Video on demand služby porostou též, ale stále to bude v rámci celé populace okrajová záležitost, která se rozhodně jednoho dne zlomí k boomu, ale ne v roce 2019.

Zdroj informace o koupi služby freeSAT: Český rozhlas

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek