Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Testujeme VDSL včetně rychlého profilu 35b na modemu Asus DSL-87VG

Pokrytí rychlou VDSL sítí se v poslední době notně rozšiřuje a sáhnout si lze na rychlosti až kolem 250 Mb/s. Tyto rychlosti však vyžadují nový modem. Jedním z několika málo dostupných je Asus DSL-AC87VG a nejen na ten se nyní podíváme blíže.

17. 11. 2018

17. 11. 2018

Pokrytí rychlou VDSL sítí se v poslední době notně rozšiřuje a sáhnout si lze na rychlosti až kolem 250 Mb/s. Tyto rychlosti však vyžadují nový modem. Jedním z několika málo dostupných je Asus DSL-AC87VG a nejen na ten se nyní podíváme blíže.

DSL technologie využívá staré telefonní rozvody, které jsou dostupné v cca 95 % domácností v Česku. Tento způsob připojení dlouhou dobu technologicky stagnoval. Až v posledních letech začala investovat infrastrukturní společnost Cetin do modernizace. Staví tzv. předsunuté DSLAMy (rDSLAM), do kterých vede rychlé optické spoje a až z této ústředny obsluhuje po starých metalických dvojlinkách zákazníky. Jelikož se tímto k zákazníkům dostali blíže, mohou nabídnout i vyšší rychlosti. Jde o kombinaci vlivu délky vedení a nasazené technologie.

Graf ukazuje teoretickou rychlost s ohledem na využitou technologii DSL a vzdálenost od DSLAMu. Ovšem na kabelu 0,5 mm – ale v ČR je častý průřez 0,4 mm, což situaci zhoršuje. 

Nutno podotknout, že toto se mohlo dít už dávno, ale až nyní se u nás tyto možnosti prosazují. Zmiňme také to, že velmi špatná rozhodnutí v minulosti ovlivňují služby i v dnešní době. Když se pokládala před 20-40ti lety nová telefonní vedení do země, šetřilo se. A místo relativně standardního průřezu vodiče se použil průřez menší. A to má zásadní, negativní, vliv na současné technologické možnosti. Nicméně i tak lze současný pokrok považovat za užitečný: Ne všude jsou rychlé optické či kabelové sítě a maxima Wi-Fi poskytovatelů se pohybují obvykle někde kolem 20 Mb/s. A časté jsou i velmi zarušené, tudíž problematické, lokality.

Přitom „zrychlené telefonní dráty“ ještě neřekly své poslední slovo, k dispozici jsou další technologie, které dokážou rychlosti nebo dosah posunout na další úrovně (vectoring, bonding, G.fast)… Nic jiného jim nezbývá, protože s nástupem 5G mobilních sítí pravděpodobně přijde další kvalitní a rychlé konkurenční připojení.

Otevřený trh přeje zákazníkům

Oddělením infrastrukturní společnosti Cetin od dominantního operátora trhu prospělo. K „drátům“ má nyní přístup mnoho firem a ty nad nimi mohou nabízet dostatek různých služeb za konkurující si ceny. Některé poskytovatele najdete na www.zrychlujemecesko.cz, ale zdaleka ne všechny. Hlavně tam ale najdete mapu pokrytí/dostupných rychlostí (nutno podotknout, že mapa někdy přehání a někdy zase uvádí rychlosti nižší, než lze reálně dosáhnout – prvních případů je ale více).

Nemusíte tedy nutně mířit hned na nejvyšší rychlosti, ale vybrat si lze z širokého portfolia. A navíc často bez závazků, které mají velcí operátoři tak rádi. Pro rychlosti VDSL do 100 Mb/s postačuje takřka jakýkoli současný nebo i starší modem, který je i velmi levný (zhruba od 1000 Kč). K běžným značkám patří Asus, ZyXEL nebo TP-Link.

Velcí operátoři také často vnucují/podmiňují své služby použitím jejich specifických modemů. A ty nepatří vždy ke spolehlivým ani výkonným zařízením. K zákulisním informacím patří, že velký operátor se dohodne s výrobcem na dodávce mnoha tisíců kusů modemů s upraveným firmwarem. Vzhledem k velkému odběru dostane slevu. Ale i to je mu málo a chce cenu ještě nižší, tak se hledají kompromisy. A toto pak dostanete od velkého operátora jako „kvalitní“ zařízení. Takovému nejpozději po dvou letech odejdou kondenzátory, stane se nestabilním. Nebo si na něm zapnete nějakou funkci navíc (řízení provozu QoS) a zhroutí se, protože nemá dostatek operační paměti… Na druhou stranu infrastruktura provozovatele je na takový modem nejlépe „naladěna“.

Rozhodně tedy lze uvažovat i o výběru kvalitnějšího modemu. Domácnostem lze doporučit zařízení s cenou nad 2 tisíce korun. A pokud jste firma, vůbec o základních zařízeních neuvažujte. Pro seriózní nasazení lze uvažovat například o produktech AVM Fritz! nebo třeba DrayTek Vigor, modem v režimu bridge a za ním kvalitní router (třeba Mikrotik) je také slušná volba.

Co když chci VDSL rychlejší, než 100 mega?

Rychlosti nad 100 megabitů jsou ve VDSL síti stále ještě novou věcí. Tedy v Česku. A to zejména kvůli modemům. Ty starší i mnohé současné pracují s tzv. DSL profilem až 30a. Ten sice zvládne rychlosti až 200 Mb/s, ale Cetin profil 30a neimplementoval. Standardně se využívá pro rychlosti do 100 Mb profil 17a. Což umí skoro každý modem.

Pokud chcete vyšší rychlost než 100 Mb/s a jste ve správném dosahu ústředny, potřebujete modem s profilem 35b. A těch je na trhu jen pár a jsou drahé (i když ceny pozvolna klesají). 

U mnoha dalších operátorů ale nebudete mít problém využít modem vlastní, nebo si vybrat z širší nabídky. Zmínit lze produkty Asus DSL-AC87VG, Asus DSL-AC88U, AVM Fritz! 7590. Nějaké 35b modemy má i ZyXEL, ale důrazně upozorníme na to, že jejich značení je katastrofální. ZyXEL VMG8823 patří k nejlevnějším 35b modemům, avšak existují 4 varianty. V ČR jsou využitelné pravděpodobně pouze varianty VMG8823-B30B/60B. Obecně VDSL pro ČR musí podporovat Annex-B standard, tedy VDSL over ISDN (neděste se, nemusíte mít doma ISDN linku, jde jen o nosnou technologii). Situaci úsměvně doplňuje například i to, že česká technická podpora tvrdí, že Asus DSL-AC87VG není v oficiální distribuci proto, že v ČR nefunguje. Jenže on funguje velmi dobře. A koupit se dá u několika zavedených českých firem.

K TÉMATU  DIGIlidi jsou na Facebooku, přidáte se?

   

Nastavení a informace o DSL lince

Jaký je Asus DSL-AC87VG s profilem 35b

Asus nedělá špatná DSL zařízení. Testovali jsme jich několik. DSL část patří k těm citlivější a stabilním. AC87VG je pak doslova nadupaná mašina, která má dvoujádrový procesor a 512 MB RAM. Gigabitové porty jsou dnes naprostou nutností a kromě DSL WAN nechybí dedikovaný ethernetový WAN (tzn. jde o dual WAN router, pokud byste do budoucna například DSL opustili, zařízení využijete i nadále). Do USB portů můžete zapojit třeba LTE modem, nebo disk, případně tiskárnu. Dále tu jsou dva porty na telefon (ATA převodníky z VoIP na analogové telefony) a připojit se lze i bezdrátovou telefonní ručkou (DECT až pro 5 zařízení). Asus DSL-AC87VG není levné zařízení, ale zvládá toho opravdu hodně. Funkčně podobná zařízení jsou ale i AVM Fritz! 7590 nebo ZyXEL VMG8825.

 

Asus DSL-AC87VG – z obrázků to není úplně patrné, ale tento router není vůbec žádný drobek. Potěší však odnímatelné antény.

Asus DSL-AC87VG jsme nejprve testovali na DSL profilu 17a s rychlostí 100/10 Mb/s. Konkrétněji využíval modem technologie ITU G.993.2 Annex B , ITU G.998.4 / G.INP (VDSL2-Vectoring), ITU G.993.5 / G.Vector (VDSL2-Vectoring). Vectoring však není v současné chvíli nutný (není vyžadován ani nic nepřináší, což by se ale mohlo v brzké době změnit, protože Cetin vectoring nasazuje – za účelem zvýšení dostupné rychlosti na stávajících vzdálenostech). Modem fungoval zcela bez potíží.

Pro dosažení vyšších rychlostí je třeba (samozřejmě po změně na straně dodavatele, který zajistí přepojení v rDSLAM na jiný port) nastavit na modemu DSL profil 35b (ITU G.993.2 Annex Q –Supervectoring 35b). Zde je v síti Cetin trochu problém, protože se zatím nepočítá s použitím vlastního modemu. Ten není detekován automaticky a natvrdo běží linka v jakémsi nouzovém pomalejším režimu o rychlosti cca 55 Mb/s. Dodavatel musí ve spolupráci s Cetinem nastavit i na své straně profil 35b „natvrdo“. I s profilem 35b pracoval modem bez potíží.

Jak jsme testovali

VDSL službu nám zajistil operátor FAYN Telecommunications. Rychlost 100/10 Mb nabízí za 519 korun s daní bez závazku. Rychlost 250 Mb chystá až na příští rok, ale aktuálně nabízí ještě rychlost 100/25 právě na profilu 35b. Upload je podstatnou záležitostí. Když jej totiž na DSL hodně vytížíte, kvalita služby (odezva, jitter, ztrátovost) klesá. S 25 megabity se to zase tolik stávat nebude. Je také vhodné využívat QoS řízení provozu, které s vytížením šířky pásma pracuje tak, aby k přetěžování nedocházelo.

Jak si vedl Asus DSL-AC87VG v dalších činnostech

Pokrytí Wi-Fi signálem poskytuje přístroj velmi dobré a skvělá je i možnost nahradit dodané antény za jiné. Obecně ale neplatí, že čím více antén, tím více Wi-Fi. To jen výrobci zneužívají viditelné prvky přístroje k nalákání zákazníka – protože kvalitní Wi-Fi signál klidně dosáhnete i bez viditelných antén (u dobrého přístroje). Všelijaká velkohubá tvrzení o obrovských Wi-Fi rychlostech jsou nejen u tohoto modemu dosti planá. Uváděné teoretické rychlosti lze dosáhnout jen ve velmi specifických podmínkách. A zde Asus nijak nevybočuje z řady. S různorodými síťovými kartami a lokálními podmínkami očekávejte prostě standardní Wi-Fi rychlosti do nějakého maxima kolem 144 Mb/s. 5GHz pásmo pro domácnosti subjektivně nedává příliš smysl, dosah je možný v rámci jednoho pokoje, pak stejně přichází ke slovu stará 2,4ka.

Samotné další síťové funkce, routování, switch, DHCP, NAT aj. fungují spolehlivě a rychle. U DHCP zmiňme nicméně chybu, kdy se nezobrazuje tabulka staticky přidělených IP adres a obdobná chyba je i u tabulky zařízení pro Wake on LAN. Ono vlastně celé grafické rozhraní je líbivé, místy až překvapivě bohaté (grafy vytížení, statistiky linky atp.), ale sem tam pomalejší a občas i s nějakou tou chybou. Ale nic, co by bránilo efektivnímu provozu.

K funkcím patří také zmiňované QoS (Traffic Manager). Je tu „blbuvzdorná“ varianta, kdy si jen nastavíte rychlost uploadu a zbytek vyřeší přístroj za vás. Docela to funguje. Nebo je tu pokročilejší QoS nastavení pro znalejší (avšak je dobré pamatovat na to, že aby QoS plnilo funkci co nejlépe, mělo by být nastaveno na maximu síťových prvků po cestě).

Nechybí VPN. Rychlost sestavování je rychlá, propustnost však v základním nastavení v našich testech dosahovala kolem 10 Mb/s v obou směrech (přičemž limit připojení byl větší, a to těch 25 Mb/s na uploadu).

Možnosti nastavení jsou mírně nadprůměrné, i když místy jsou k vzteku nelogicky rozmístěné. Část DSL nastavení je v sekci WAN a druhá část v sekci Administration. Pokud chcete využívat VoIP, tak zase v sekci Firewall si musíte povolit průchod NAT (SIP passthrough), což je ve skutečnosti nejspíše SIP-ALG, které je třeba mít vypnuté, stejně tak například průchod VPN.

K TÉMATU  Kaiboer K-200: Popcorn v hliníku s 5.1 výstupem

Chybí možnost vzdálené správy zařízení přes SSH. Proč? Protože když si se zařízením hodně hrajete, intenzivně pře-nastavujete a testujete, zejména WAN, grafické rozhraní přestane být dostupné. Je to letitý bug Asusu, který stále přetrvává. Pak pomůže jedině hardwarový restart. Pomohlo ještě nastavení paralelní možnosti správy přes https, kteréžto bylo využitelné v případě nedostupnosti správy přes http. V běžném režimu dlouhodobého běhu a jen občasného nastavování se tento bug nicméně neprojevoval.

    

Administrátorské rozhraní je líbivé, a až na pár drobností vyhovující

Kapitolou sama pro sebe jsou telefonní funkce pro VoIP

K přístroji DSL-AC87VG můžete připojit až dva analogové telefonní přístroje (pro každý vlastní linka, případně sdílená linka). A také až 5 bezdrátových telefonních přístrojů DECT. V Asusu si musíte nastavit VoIP účty, což jsme vyzkoušeli opět s operátorem FAYN (viz nabídka VoIP tarifů). Stačilo zadat získané jméno a heslo a pár dalších údajů a Asus se bez potíží připojil k telefonní síti.

Kromě levného VoIP volání zde najdete záznamník, kam si nahrajete vlastní uvítací hlášku. Zanechané vzkazy si můžete nechat poslat na e-mail. Vidíte zde historii hovorů, můžete si vytvořit rychlé volby k telefonnímu seznamu. Mezi sluchátky/telefony v rámci této ústředničky si můžete volat zdarma pomocí zkrácených voleb.

Pro připojení DECT sluchátek/telefonů potřebujete taková, která se umí spojit s DECT základnou. Což je ovšem docela běžná funkce – poslouží sluchátko ze starého analogového DECT telefonu, stejně jako sluchátko od novější DECT základny, nebo i jen samotné zakoupené DECT sluchátko, například Gigaset A540H. Pro párování je nutné stisknout tlačítko na modemu. Asus zvládne až 9 současných hovorů. 

    

Přehled o hovorech, uvítací hláška, záznamník, pravidla přesměrování… příjemná malá podniková ústředna. Chybí snad jen nahrávání hovorů.

DSL má i nepříjemné stránky

DSL patřilo dlouhou dobu spíše k pomalejším způsobům připojení k internetu. Ale růst rychlostí je zde nyní natolik výrazný, že už to neplatí. Wi-Fi poskytovatelé se oprávněně obávají konkurence (a mnozí začínají nabízet DSL taky). Rychlosti DSL jsou dnes na mnoha místech krásné.

Takže mnozí slyší na to, že „100 mega je více, než 20 na wifině a navíc levnější“. Jenže porovnávejme přesněji. K DSL s 40 megabitovým downloadem dostanete třeba jen 4 megabity upload. Ale k 10 megabitové wi-fi dostanete třeba stejných 10 megabitů uploadu. Čili pro stejný upload musíte u DSL sáhnout až na rychlost 100 Mb/s na downloadu. Prostě DSL je asynchronní, download a upload se rychlostně liší, většinou v poměru 10:1. Na to je potřeba dávat pozor. 40/4 vám může stačit, ale také nemusí.

Umělé testy nejsou vždy vypovídající. Ale většinu běžných uživatelů může DSL potěšit

Nakonec je tu ještě jeden zádrhel. Na DSL naměříme krásné rychlosti stahování a někdy i uploadu. Odezva (ping) je klidně krásných 10 milisekund. Co více si přát? Papírově to nemá chybu! Ale prakticky je tu opomíjený parametr jitter a někdy i ztráty packetů. DSL z podstaty věci mívá s tímto potíže, samozřejmě zejména při zátěži. Snadno to nezměříte, ale lze to pozorovat u akčních online her. Kde nemá optika nebo rozvod kabelové televize problém, DSL jej občas má. Při běžné práci, surfování, telefonování to ale pravděpodobně nikdy nezaznamenáte. A pro další náročnější činnosti je vhodný mít dostatečně dimenzovaný upload a nastaveno QoS.

Pomoci v tomto může již zmiňovaný vectoring, který je nyní plošně nasazován. Ale to by jej musely podporovat všechny připojené modemy na ústředně. A potrvá, než to nastane… Správce infrastruktury to chce do budoucna řešit tak, že bude všem dodávat svůj modem a teprve za něj si připojíte vlastní router (nebo router dodavatele). To přinese nějaké výhody, ale i nevýhody. Pro vyšší rychlosti například bude třeba disponovat routerem, který zvládne technologii PPPOE dostatečně rychle (HW akcelerace). A takové zařízení opět zatím nepatří do nízkého ani středního cenového segmentu.

V každém případě, v lokalitách, kde není optika, dobrá kabelová síť nebo kde nejsou Wi-Fi poskytovatelé příliš na výši, je DSL velmi dobrou volbou. Modem-router Asus DSL-AC87VG lze doporučit domácnostem, které chtějí být připraveny na rychlé VDSL a současně chtějí kvalitní, rychlý, stabilní a funkčně velmi bohatý přístroj. Chybu s ním neudělají nejspíše ani menší firmy, ale jen o málo dražší je Fritz! 7590, který je pro firmy přece jen vhodnější. 

Na článku se podílela společnost FAYN Telecommunications. Nabídku DSL internetu bez závazku najdete na adrese fayn.cz/internet.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek