Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

Recenze reproduktoru Sony SRS-XB41 – kamarád na oslavu i do deště

Produkt od Sony se vymyká dosud testovaným bezdrátovým Bluetooth reproduktorům z více důvodů. Hlavním je jeho cenovka atakující 4 až 5 tisíc korun, druhým možnost ovládání přes mobilní aplikaci a také odolnost IP67. Hlavní devizou by měl být kvalitní zvuk s plnými basy.

23. 10. 2018

23. 10. 2018

Produkt od Sony se vymyká dosud testovaným bezdrátovým Bluetooth reproduktorům z více důvodů. Hlavním je jeho cenovka atakující 4 až 5 tisíc korun, druhým možnost ovládání přes mobilní aplikaci a také odolnost IP67. Hlavní devizou by měl být kvalitní zvuk s plnými basy.

Kromě toho lze reproduktory propojit dohromady, což už zavdává na celkem dobré ozvučení i nemalé místnosti. Z tohoto pohledu za relativně málo peněz a s relativně malým úsilím a bez kabelů.

Kompletní specifikace naleznete na webu.

Kouzelný barevný svět

Sony SRS-XB41 je nabízen ve několika barevných provedeních: modré, černé a řekněme červené. Všechny při tom dokáží nabídnout barevný doprovod hudby, který by mu mohl závidět i producent diskopříběhu. Ale vážně, pokud byste o světelnou šou nestáli, lze ji snadno vypnout tlačítkem BATT na zadním ovládacím panelu (stačí jej přidržet).

TIP: Niceboy Raze – muzikant pod vodou

Pro případ, že byste chtěli dostat tento barevný živel pod kontrolu, stáhněte si aplikaci Sony Music Center s plug-inem Fiestable z Google Storu (nebo na iPhone) a jste ve hře. Nikoliv s Androidem 4.4, zde mi aplikace hlásila, že není se systémem kompatibilní. 

Aplikace nám během zkoušení párkrát „spadla“.

Program zvládá spoustu funkcionalit, což dobře popisuje manuál. Nám se líbila možnost například zvolit pouze nějakou barvu či přednastavené módy apod. Přiložené video jen ilustruje tyto možnosti. Kromě toho objevíte funkci pro DJ, která umí přidat různé tóny (např. bubnu, činelů) dle toho, jak s mobilem zatřepete apod. Podobně lze ovládat i hudbu.

Vodě i prachu navzdory

Reproduktor se chlubí certifikací IP67, což znamená odolnost proti prachu i vodě – dokonce při celém ponoření do 1 m na dobu až 30 min. My jsme vyzkoušeli sprchu a vanu na dobu asi 5 minut. Do kýble se reproduktor nevešel a napouštět celou vanu kvůli testu vnímáme jako plýtvání vodou. No, ponořovat se ve veřejném bazénu a blikajícím reproduktorem a akční kamerou by možná upoutalo pozornost plavčíků i okolí, o což zrovna nestojím. Proto ta sprcha.

K TÉMATU  Recenze Lamax GPS Locator - univerzální špion

Samozřejmě reproduktor obstál bez problémů – krytka ovládacího panelu těsnila, stejně tak nebyl problém reproduktor ovládat. A píseň z notebooku nepřestala hrát ani přes jednu zeď a vzdálenost cca 5 metrů.

Hudba a výdrž na prvním místě

Reprodukovaný zvuk splnil, něřkuli předčil, očekávání. Je kvalitní s výborným podáním basů (ty lze regulovat přes aplikaci v mobilu) a hlasitostí mnohem větších beden. Nebudu lhát, nejsem audiofil, ale tento zvuk si mě podmanil. Na druhou stranu jsem asi trošku lakomý, protože dané peníze bych za něj nezaplatil.

Co nás neohromilo? Funkce Live Sound. Principiálně nebude asi špatná, ale doma v pokoji dá výsledné reprodukci dojem, jako byste ho hodili někam do jeskyně či z okna sousedovi na balkón. Využití se tak moc nedočkala.

Co nás naopak nadchlo, byla výdrž akumulátoru, se stopkami jsem u něj nestál, ale nebylo to třeba, prostě hrál a hrál po dobu, která mi přišla opravdu dlouhá. Pokud jsem si nebyl jistý, stisk jsem tlačítko BATT a reproduktor mi srozumitelnou angličtinou ženského hlasu sdělil, že má ještě 50 %. Z tohoto pohledu mi přišlo zbytečně dotěrné, když se vcelku vehementně začala slečna opakovaně dožadovat nabití již u 20 %. Ano, říká se, že stav nabití akumulátoru byste měli udržovat mezi 20 až 80 procenty, tak asi proto. Ale ono těch 20 % se rovná ještě pár hodinám provozu.

Jakožto gentleman, zvyklý naslouchat ženám, jsem dlouho neodolával a „reprák“ prostě připojil do elektřiny. Máte dvě možnosti: zvolit přibalený adaptér nebo použít micro USB port i kabel.

Kromě toho zde máte klasický USB port, určený pro nabíjení jiných zařízení, takže Sony nabídne funkci powerbanky, což se může hodit např. při dlouhé oslavě, kde pouštíte hudbu z mobilu.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Již číslo v názvu napovídá, že tato kamera se bude v portfoliu Lamaxu řadit na jeho začátek, stává se nejlevnější modelem. Co to v praxi znamená pro zákazníka? Papírově se prakticky shoduje (popisky s piktogramy na produktových stránkách jsou prostě totožné) s dražším modelem Lamax X7.1 Naos, což vypadá lákavě.
Jako má Renault svoji Dacii, podobně má Lamax značku BML (sdílí stejného majitele) - tedy produkt, který vždy bude o něco levnější za cenu kompromisů. U akčních kamer to dříve fungovalo, i když BML již dlouho nevyrukovalo s ničím novým. Proč by tomu mělo být jinak u reproduktorů? Říkám si. Rovnou kupuji nový reproduktor BML S6, nechce se mi totiž čekat. A lidi na srovnávači cen jej chválí...
Opět se dostáváme k novince z dílen Umaxu (řečeno s nadhledem). Prostě tu máme nový cloudbook, který se pyšní 13,3palovým IPS displejem s plným HD rozlišením. V době masové propagace 4K u čehokoliv působí vlastně velmi adekvátně. Je na čase posunout rozlišení u levných notebooků kupředu, což VisionBook 13Wa dělá. Na takto levný stroj to není málo, dokáže vás motivovat ke koupi?

Prodeje gramodesek dramaticky rostou, stejně tak přibývá lidí poslouchajících hudbu z gramofonu. Analogově. Je to nostalgie, je to magie, může to být i kvalitní zvuk. Ale má to smysl?

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek