Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Recenze Niceboy Vega 6 star – povedená 2K novinka v souhvězdí pěkného chlapce

Doplněno o fotky a postřehy: Vega 6 star obohatila flotilu produktů značky Niceboy nedávno jako poslední ze dvou. Kromě nativního 2K videa se snaží zaujmout schopnostmi běžného fotoaparátu v nastavení parametrů včetně aktivní stabilizace obrazu. Samozřejmě čekejte dostatek (možná až nadbytek) příslušenství v luxusním balení. Stačí to na přesvědčení zákazníků, aby kameru koupili?

03. 08. 2018

03. 08. 2018

Doplněno o fotky a postřehy: Vega 6 star obohatila flotilu produktů značky Niceboy nedávno jako poslední ze dvou. Kromě nativního 2K videa se snaží zaujmout schopnostmi běžného fotoaparátu v nastavení parametrů včetně aktivní stabilizace obrazu. Samozřejmě čekejte dostatek (možná až nadbytek) příslušenství v luxusním balení. Stačí to na přesvědčení zákazníků, aby kameru koupili?

 

TIP: NICEBOY VEGA 5 POP – DOTKNI SE HVĚZDY

Zpočátku se prohrabeme spoustou příslušenství, které čítá různé držáky, podložky a nálepky v hojném množství. Kromě toho zde najdete náhradní dvířka (ty se mohou hodit) s běžným USB kabelem i 230V nabíječku s nabíjecím proudem 2 A.

Někdo ji ocení, jiný strčí do šuplíku k dalším. My bychom jednoznačně ocenili náhradní akumulátor místo nabíječky, jakých má jistě většina zákazníků doma přebytek. Na druhou stranu pro úplného začátečníka, který si kupuje první akční kameru a má doma jen levný telefon s 550mAh nabíječkou, to nebude od věci.

Na trhu najdeme v cenovém pásmu kolem 3 500 Kč kamery s druhým akumulátorem. Zákazníku vyber si. Buďme ale féroví. Vyčítat Veze 6 star absenci náhradního akumulátoru není zcela na místě, protože sekundární baterii koupíte za příjemných 290 Kč (900 mAh) nebo 360 Kč (1 050 mAh).

Jako hvězda hvězdě…

Tělem se akční kamery často podobají hodně a Niceboy Vega 6 star není výjimkou. Od základní Vegy či Vegy Fun byste ji bez popisků na čelní straně nerozeznali. Ještě na zadní straně u displeje svítí logo Niceboy. Jinak je vše stejné doslova na chlup – umístění diod, tlačítek, mikrofonu. No, při soustředěném pohledu a troše času i všimnete, že čočka a objektiv u dražší verze vypadají jinak a lépe. A to bude to nejhlavnější spolu s hardwarem uvnitř.

TIP: NICEBOY VEGA – CENOVĚ DOSTUPNÁ HVĚZDA

…to ani náhodou

Z hlavních parametrů zmiňme 2K video při 30 FPS a max. 16Mpix rozlišení fotografií (což není minimálně pro nás důležité, jak jsem již popisoval v jiné recenzi), slow motion v 720p / 120 FPS (chybí 1 080p při 60 FPS), podporu pro 64GB karty, mód autokamery (zapne kameru při detekci připojení do nabíjení) včetně vkládání SPZ do videa, mód podvodního natáčení (pomáhá lepšímu nastavení barev pod vodou) apod.

Kompletní vysvětlení možností v menu naleznete ve stručném českém manuálu.Všimněte si, že kapacita akumulátoru činí 1 050 mAh, levnější kamery Niceboy Vega 5 Fun, Vega disponují jen 900 mAh, dražší jako Vega 4K či Vega 5 opět stejnými 1 050 mAh.

Co z ní ale činí dospělejší stroj v kontrastu k levnějším kamerám, je zejména gyro stabilizace obrazu, možnosti nastavit si ručně ISO snímků, ostrost, expozici, vyvážení bílé a barevný či černobílý snímek (plus sépie). Dále lze určit si šířku úhlu záběru, možnost zapnutí redukce rybího oka. Věci, které mají různé akční kamery v různé míře také. Zde máme všechny. OSD už připomíná opravdový fotoaparát.

Co bychom bez debat vyladili, je menu a pohyb v něm. Nastavení není rozděleno na žádné záložky, a proto je dlouhé jako román od Balzaca. Stává se nepřehledným, byť snaha o jednoduchost ovládání asi stojí za tím vším. Například u Vegy, která není podobně nabitá funkcemi ani zdaleka, nám tento styl vyhovoval. Zde se vyrojilo příliš mnoho položek pro malý displej. Menu tím ztučnělo. Nerozlišování záložek jako nastavení videí, fotek a nastavení samotného přístroje, je v konečném důsledku matoucí, minimálně zpočátku.

K TÉMATU  Recenze DVD Sencor SPV-7903T: počertech modulární combo

Aplikace s ovladačem – trošku k vzteku

Aplikace Okcam má vše, co potřebujete. Výsledky třídí dle videí a fotek, nastavení zvládá bez problémů a bez omezení, je to jistě snazší než přímo na fotoaparátu. Zvládá prohlížení fotek, mazání i jejich stažení do telefonu. Klasika.

Při stahování videí a fotek přestala bohužel opakovaně pracovat (vyžadovala restart), třeba, když se video celé stáhlo. Zapnutí Wi-Fi často znamená zoomování (oběma funkcím náleží stejné tlačítko), chce to nacvičit si správný „grif“: krátký stisk tlačítka = WiFi, podržení tlačítka = zoom. Zapnout Wi-Fi se mi dařilo vždy v režimu natáčení, u fotografování kamera zkrátka dychtí po zoomu. Jinak lze bezdrátovou komunikaci spustit i v menu v nastaveních. Kladem je, že aplikace zabírá pouze 16 MB na telefonu.

TIP: NICEBOY VEGA 5 FUN – ZÁBAVA I NA DÁLKU

U testovaného modelu zamrzí základní dálkový ovladač. Niceboy přeci umí hezké „hodinky“ (dobíjecí), které vypnou i displej, jak jsme viděli u Vegy 5 pop. Budou u top modelu Vega 6, tak proč ne u této novinky? Vega 6 star má do značné míry jakožto mainstreamový model ukazovat, co výrobce umí. Na druhou stranu, kolikrát jej člověk použije, pokud nejde o opravdového adrenalinového „závisláka“, který potřebuje z helmy natáčet vše, co dělá? Bez pochyby s tím lze žít, hodinky fungují dobře a displej se může nastavit na automatické vypínání, takže v reálu netrpíte fatálním nedostatkem. Ale znáte to, už pro ten pocit by to bylo fajn. :o)

Fotografie

Fotografie mě příjemně okouzlily hlavně tím, jak dobře vypadají na slunci a jak dobře si zvládá optika a elektronika poradit s ostrým slunečním světlem. Proti jiným kamerám je to opravdu znát, že se muselo zapracovat na hardwaru.

Při šeru či slabších světelných podmínkách to již kamerka nezvládá s takovou bravurou, přibývá zrnitosti, jak si nastavuje vyšší ISO. Alespoň něco vidíte a fotka není rozmazaná, jen neostrá a zrnitá. Ono, nenechávat vše na automatice, jak jsem zvyklý, věřím, že bych mohl „vykřesat“ lepší obrázky i v šeru.

I digitální zoom pořídí fotku, kde dokážete identifikovat, co jste fotili. Při dostatečném rozlišení (že by se zde mohlo hodit oněch 16 Mpix?) a následném výřezu a zmenšení výsledné fotografie to může být k něčemu (malému).

Přibližování zleva – maximální digitální zoom to zvládne 4×. Fotografie v plném rozlišení si můžete stáhnout.

Videa – 2K se líbí

4K při 24 FPS kamera nezvládá zachytit realitu dle našich představ jako ostatně i konkurenční modely této kategorie.

Oceňuji kvalitní 2K videa, která jsou ostrá a za nás použitelná, tj. bez otravného trhání. Zde má kamera naše uznání.

Podobně kladně se nebojme hodnotit i Full HD videa (ať již při frekvenci snímků 30 FPS či 60 FPS), která stále vnímám jako praktičtější řešení.

Video zvládá kamera v šeru či horších světelných podmínkách podobně jako fotografie, přidává se zrnění.

Opakovaně jsem ozkoušel stabilizaci prostým „šejkováním“ rukou. Výsledky můžete vidět pod textem. Tmavé video je ve 2K a druhé ve Full HD. Myslím, že poznáte rozdíl sami. I když uznávám, že natáčení světelného textu ve tmě je poměrně náročný úkol.

K TÉMATU  Unboxing a rychlý test Hammer Iron 3 - tělo chlapa, srdce sraba?

P.S. z Londýna

Po intenzivním používání mohu přidáváme další fotografie, videa a zkušenosti. Začněme aplikací pro mobilní telefon, kdy lze doporučit aplikaci GoAction. Ano sice zabírá v telefonu prostor 72 MB po přesunutí části aplikace na micro SD kartu, ale funguje bez pádů. Umí zobrazit fotografie i videa, procházet je takříkajíc on-line přímo v kameře a lze fotografie i stáhnout do telefonu nebo je mazat přímo v kameře – tedy to, s čím má OKcam problém. Jinak zvládá základní pouze nastavení kamery jako rozlišení videa a fotografií, sekvenční snímání fotografií či cyklické natáčení. Jak můžete vidět na obrázku. Není toho mnoho, pravda. Ale co dělá, dělá dobře.

Zkušenost hovoří o dobré výdrži akumulátoru, kdy vydržel celý den (kolem 11 hodin) střídavého zapínání, vypínání a focení. To není zlé, i když asi třetinu (tu poslední) času svítila baterie indikátoru vybití jako prázdná. Prostě jsem se toho nebál a kamerku používal dále. Takže nevidíme problém ve výdrži, ale v relativní nespolehlivosti informace o stavu baterie. Dle informací distributora jde o vadu konkrétního kusu, jimi testovaný model tímto neduhem trpět nemá.

Kvalitu fotografií a videí ze zataženého londýnského dne posuďte sami, podobně jako noční venkovní fotky či fotografii z galerie Tate či kvalitu digitálního zoomu. Je na nich pěkně vidět, že noční fotky automatika staru nezvládá.

S videem jsme spokojeni i při „pouhém“ rozlišení 1 080p. U videa z autobusu mě mrzí, že jsem nezapnul stabilizaci při druhém nahrávání, zde by byl rozdíl jistě vidět dobře.

Líbí se nám

Vega 6 star to nebude mít lehké, vstoupila do vod plných ryb, kde není malá konkurence. Nelžeme si do kapsy, narážím zde na značku Lamax, která prostou řečí čísel vede: nativní 2,7K, v balení 2 akumulátory, čelní OLED displej a lepší dálkový ovladač. To vše však za 3 690 Kč, což je o nějakých 23 % peněz více. A to není málo. Vraťme se však k tématu.

Vega 6 star oživila nabídku značky správným světlem či směrem, tj. k funkcím vyspělejších fotoaparátů. To oceňujeme. Přinesla žádoucí funkce a schopnosti (stabilizátor, bohatší nastavení fotek i videí a nejspíš i kvalitnější optiku a čip) v maintreamovém balení. Sympatická je nám tím, že nijak nezdůrazňuje již otřepané: „Umím 4K!“ Sice nedokonale, ale to často nikdo neříká. Místo toho pokorně a dobře zvládá vysoké rozlišení videa 2K, podobně jako Full HD video a většinu fotografií.

Zajímavý cenový skok učinila kamerka pár týdnů po uvedení, kdy zlevnila na 2 990 Kč z původně doporučovaných 3 490 Kč. Tím ji výrobce v našich očích šikovně zatraktivnil proti konkurenci, a také logičtěji zasadil do vlastního portfolia pod Niceboy Vega 5 Pop, kam přesně patří. Snáze se nám teď odpouští zlobivá kontrolka stavu nabití, nebo vybití (chcete-li) akumulátoru. Takto vyspělá akční kamera s cenou 2 990 Kč se nám jeví jako dobrý kup pro náročnějšího zákazníka. Nemluvě o akcích obchodníků, kteří přidávají 10 000mAh powerbanku Niceboy. Za poměr cena / výkon si kamera zaslouží ocenění našeho webu.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Notebook Umax 13Wa Plus se musel spojit s Celeronem „Apollo Lake“, protože novější Gemini prý u Intelu není k mání. To nevadí. Za velmi sympatickou cenu, která vykazuje navíc tendence klesat, dostanete slušné 4 GB RAM, hlavně slot pro SATA SSD disk a Full HD displej s maticí IPS. Pokud by vám to nestačilo, nálepka Intel Celeron inside jistě misky vah převáží ve svůj prospěch. Neberte to. :o)
Spolu s Halloweenem (resp. v USA po Dni díkůvzdání) nás již několik dní prodejci atakují nabídkami na tzv. Black Friday, prodejní akci importovanou s již zmíněným svátkem z USA. Každý někdy podlehne a koupí věc, kterou nepotřebuje. Zalíbila ss Ferrari PowerBank Soft Rubber 5000 mAh Black. Záložní kapesní baterie jako každá jiná, pouze vybavená logem Ferrari. Za cenu prý o 40 % nižší, nekupte to. :o)

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek