Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Recenze Lamax X7.1 Naos – Darwinovi k vůli?

Naos znamená posvátnou schránu pro sochy bohů. Co tím chce asi Lamax říci? Má přidomek evokovat nečekané schopnosti novinky? Modelové číslo X7.1 naopak naznačuje dílčí evoluci předchozí X7 Mira. Jak zní tedy odpověď? Nepůjde jen o evoluci, zjistíte záhy, protože přibylo nejen funkcí, ale též vybavení včetně dálkového ovladače a mnoho dalšího. Čekejme více, než byste tipovali, není to jen o dálkovém ovladači.

17. 11. 2017

17. 11. 2017

Po poněkdu patetickém úvodu připusťme, že dle jména novinky od Lamaxu bychom očekávali, že v případě modelu 7.1 Naos jde o drobnou evoluci předchozí X7 Mira. Vylepšení doznaly schopnosti, z nichž tou hlavní bude 2,7K video při 30 FPS, což zdaleka není vše.

TIP: Lamax X8 Electra a BML cShot3 4K, Lamax Action X7 Mira – X-man ve skafandru

Lamaxu se povedlo vylepšit spoustu funkcionalit předchůdce i přidat zcela nové. Zmiňme podporu vyšší kapacity paměťové karty (64 GB místo 32 GB), vyšší rozlišení videa (2,7K / 30 FPS vs. 1080p / 30 FPS) i fotografií (16 Mpix vs. 12 Mpix), narostl displej na 2 palce, přibyl dálkový náramkový ovladač. Cena při tom zůstává srovnatelná s Mirou z doby uvedení na trh, pokud nás paměť nešálí (dnes ji koupíte pod 2 000 Kč).

Počet vylepšení se sice nevyrovná tomu, jaký kdysi napočítala Škoda u Favoritu (tedy 333), ale málo jich není. Později si ukážeme, že de facto nejde o přímého nástupce, ani o zcela nový model. Lamax si vypůjčil hardware ze spřízněné stáje BML (značka stejného výrobce) a ten přikrášlil. Nic neobvyklého nebo zavrženíhodného.

 

Bohatý, schopný fešák

Nový je hlavně vzhled, který s moderněji pojatým logem přináší na přední straně texturu, jež zaujme. Červené tlačítko ve vodotěsném „skafandru“ sice nevidíte, přesto oku lahodí v kontrastu s černým tělem. Praktický je 2palcový displej (dříve byl 1,5palcový).

Oproti předchůdcům výrobce postupoval systémem: nechci slevu zadarmo. Odebral drahý rezervní akumulátor, přidal drobnůstky s nízkými výrobními náklady – látkový cool obal, podvodní plastový držák a čelenku na hlavu. Kdo nezná historii, nebude litovat, naopak. Samozřejmostí zůstávají náhradní dvířka, různé držáky a nálepky. Je toho hodně, možná až moc. To posuďte sami.

Poprvé jsem narazil na fungující dálkový ovladač (ty před tím měly asi vybité baterie). Vypadá jako vodotěsné hodinky, umí vypnout displej, fotit a zapnout i vypnout natáčení videa. Víc nepotřebujete. Hodit se může pokud máte kameru třeba na helmě. Nejde o nesympatickou věcičku, navíc působí kvalitně, nikoliv jako hračka od kolotočářů (viz BML i Rollei).

K TÉMATU  Recenze Panasonic DMP-BDT220EG: Blu-ray přehrávač pro fanoušky značky

Než přejdeme k samotným fotografiím a videím, věnujme pár řádků specifikacím. Ty napoví, jak moc se Naos liší oproti X7, blíží se X8, aby se prakticky shodoval s BML cShot3 4K.

Hmotnost samotné kamery: 60 g; hmotnost kamery ve vodotěsném obalu: 141 g.

Když jsem chtěl vyzkoušet aplikaci od Lamaxu, kterou mám v telefonu, nefungovala. Zkoušel jsem tedy aplikaci GoAction (podporuje i X8 Electra), na kterou se dostanete prostřednictvím naskenování QR kódu. Vypadá lépe, funkcionality má podobné s původní aplikací – nastavení rozlišení, různých parametrů videí a fotek, prohlížení a stahování.

 

Jak natáčí?

U videí jsme se věnovali, já i kamarád, který si kameru též půjčil, pouze základnímu nastavení 2,7K a později zpomaleným záběrům 720p. Jak uvidíte na videu, zde to mělo smysl. 4K by dopadlo obdobně jako vždy, už ono 2,7K není zcela plynulé. Že by čip nebyl stále dostatečně výkonný? Rovnice opět davá jasný výsledek, Full HD bude ideální. Podvodní natáčení musíte tentokrát v recenzi oželet, ale těsnosti pouzdra bychom se nebáli.

 

Jak fotografuje?

Plné rozlišení fotografií si můžete prohlédnout zde.

Fotografie nepřekvapily, kvalita při venkovních snímcích není na první pohled špatná, pokud máte dobré světelné podmínky. Zmenšené pro mě nemají chybu, až při 100% měřítu uvidíme, jak jsou nedokonalé. Zkuste nižší rozlišení, třeba 8 Mpix. V interiérech čekejte fotografie více neostré, za nepříznivých světelných podmínek působí obrázky ponuře. Ostatně jako u konkurentů – není to nedostatek, je to vlastnost. Na fotografování akční kameru nekupujte. Levný kompakt za stejné peníze nadělá více parády.

 

Mládí vede, pokrok nezastavíš

Naos X7.1 sice jménem navozuje dojem náhrady starší X7 Mira. Logika známá například z Windows 8, resp. Windows 8.1, to evokuje. Po zvážení všech vylepšení, konstrukce (počet tlačítek, rozložení portů, způsob pohybu v menu) apod., konstatujme, že tomu tak není.Nejde o pouhý „facelift“, nýbrž model nový, který plně zastoupí a nahradí zastarávající kameru vyšší třídy – X8 Electra. Proto nelze mluvit o evoluci v pravém slova smyslu. Pokud se totiž zběžně kouknete na druhou novinku, 8.1 Sirius, zjistíte, že ta je Elektře na hony vzdálená podobně jako Naos Miře.

K TÉMATU  Panasonic: šest rekordérů pro HD záznam

Takže abychom to shrnuli. Lamax postrčil své novinky o třídu výše. Základní typ X7 nástupce nemá, model X7.1 nahrazuje a vylepšuje starší X8 a X8.1 s OLED displejem zavádí třídu novou (srovnatelnou s Rollei 430), X10 Taurus zůstává stále a špici (cenou i funkcemi).

Pokud srovnáte ceny, zjistíte, že Naos zcela deklasuje starší X8 Electru (je o 700 Kč levnější). Je pouze o 100 Kč dražší než BML cShot3 4K ve své době, se kterým bude mít nejspíše mnohem podobnější DNA, než se staršími modely Lamax X7 či X8. Chvíli se zamysleme a zjistíme, že vlastně může jít o mimikry přesně této kamery (stejná rozlišení, stejně velký displej, dálkové ovládání – byť o dost hezčí, velmi podobné menu, stejný formát videa).

Pokud tedy hledáte cenově dostupnou, moderní a samozřejmě akční Full HD kameru, zapomeňte na X7 Mira za 1 990 Kč (lze ji sehnat i kolem 1 600 Kč), rozhodně se vyhněte X8 Electra za výprodejových 2 600 Kč i více. Volte mezi Lamaxem X7.1 Naos či BML cShot3 4K. Podobají se jako dvojčata, spíše dvouvaječná. BML lze koupit za příjemných 1 990 Kč. Budou ale Vánoce, kdy nás většina na nějakou tu korunu nehledí, a pak klidně sáhněte po dražším, líbeznějším i lépe vybaveném Lamaxu X7.1 Naos. Lze jej pořídit od 2 090 Kč.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Je pozdě, ale pokud byste chtěli ještě pořídit pár užitečných věcí na poslední chvíli (nebo na další pandemii). Věcí, které se v dnešní době pandemické mohou hodit a jsou současně výhodnou koupí.
Sluchátka Lamax Base1 již “z praku” nabízejí dobrý poměr ceny a výkonu - 790 Kč neomráčí ani méně movité. Nabízejí kromě klasické reprodukce přes Bluetooth 5.0 i audio kabel (když se vybijí) specialitku v podobě přehrávání hudby z micro SD karty (podobně jako drobný bezdrátový reproduktor Sphere SP-1). Umí být autonomním přehrávačem hudby umístěným přímo na hlavě. Tím z masy sluchátek na trhu vyčnívají podobně jako doga na výstavě beaglů.
Když jsme recenzovali LED lampu od Lamaxu dříve, musíme uznat, že jsme se nemohli zbavit dojmu, že zde převážila touha po designu nad funkčností. EasyLight1 je v tomto ohledu jiná, pracovní stůl osvítí perfektně a zvládne toho víc.
Niceboy nás zahrnul novinkami na léto, které jistě byly možnými kandidáty na dárky za vysvědčení. Do této doby byla řada RAZE hlavně odolnými reproduktory bez dalšího pozlátka (levný RAZE mini nepočítejme) v podobě rádia apod. Právě ego to mění a přináší věci, které z něj činí plnohodnotný přehrávač hudby.

V oblasti digitálních A/V propojení dochází pořád k dramatickému vývoji. Objevují se nové standardy, typu DisplayPort, ale také dochází k vývoji těch dosavadních. DVI-I, DVI-D, HDMI verze 1.2 a 1.3, různá kabeláž a konektory. Pokusíme se v tom udělat trochu jasno v následujícím přehledu.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek