Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Recenze kamery Rollei ActionCam 430 – 4K bez větší akce

Recenzi akční kamery Rollei 420 jsme vám nabídli před rokem, od té doby se stále chytáme na novější a „nadupanější“ model 430, který odlišuje hlavně displej na čelní straně a schopnost natáčet 4K při 30 FPS. V době představení jistě špička, jak si povede kamera v době, kdy se nachází prakticky na konci životního cyklu?

11. 10. 2017

11. 10. 2017

Recenzi akční kamery Rollei 420 jsme vám nabídli před rokem, od té doby se stále chytáme na novější a „nadupanější“ model 430, který odlišuje hlavně displej na čelní straně a schopnost natáčet 4K při 30 FPS. V době představení jistě špička, jak si povede kamera v době, kdy se nachází prakticky na konci životního cyklu?

Pokud se alespoň okrajově zajím´te o auta, jistě nebudeme ve při, když prohlásíme, že vůz, který ve své době zářil luxusem a pompézností, může po jisté době, kdy morálně zastará, působit jako muzejní kousek plný zastaralého harampádí. Pokud se vloženě nejedná o vůz ve stavu veterána. Stačí se kouknout na BMW 7 a jiné limuzíny staré například 20 let. Netvrdíme, že Rollei 430 je na tom podobně, avšak o horkou novinku rozhodně nejde. Vyplatí se ji tedy vůbec testovat? Pokud byste volili mezi současným mainstreamem či highedem, možná vám vyhledávač ukáže i tento model.

TIP: Duel Lamax X8 Electra a BML cShot3 4K – vodníci pro Full HD

Začněme nezvykle tím, co každého trkne do oka, cenou. Ono, cirka 5 000 Kč není za akční kameru málo. Rollei není levnou značkou a ceny nepadají. Na druhou stranu zkuste pohledat jiný kus s podobnými parametry (plné 4K při 30 snímcích za sekundu), dálkové ovládání či onen až magicky působící displej na čelní straně. Levněji nepořídíte. Hlavně to plné 4K. Otázkou pro naši recenzi zůstává, za jej vůbec potřebujete, zda jej kamera dobře zvládá a k čemu je dobrý například onen maličký displej.

Bez obalu kamera váží 75 g. Kompletní specifikace najdete na konci recenze v PDF.

O zvládání 4K se přesvěčte sami na videích níže. Zde se patří zdůraznit, že ty s autíčky byly pořizovány na pomalejší kartu Samsung (U1), jiná již na rychlou Toshibu (U3), která by již svojí rychlostí video brzdit neměla. Navíc má kamera mít vyrovnávací paměť.

K TÉMATU  Digitální covidové prepperství

Zdroj: SD Association; www.sdcard.org

4K s výhradami

Z natočených videí mám pocit, že je kamerka zvládá, pokud se s ní nehýbe, pak začíná mít problém a nestíhá to. Stačí srovnat video s rybkami a jiné.

Rozlišení 2K zvládá Rollei 430 již s bravurou. S ostrostí ani kvalitou nemáme problém.

Suma sumárum osobně lépe hodnotím videa s nižším rozlišením, ty 12Mpix senzor od Sony a maličký objektiv zvládá dobře. Končím opět s tím, že nevidím důvod jít s tímto strojkem za Full HD, které je perfektní a umí jej až při 120 FPS, HD až 200 FPS. Zde není, nad čím přemítat. Podobně jako o schopnostech natáčet pod vodou, to je naprostý standard. Do hloubky, kde bychom mohli začít lámat chleba se stejně nepotopím.

Dva displeje za cenu dvou

Druhou zajímavostí je maličký OLED displej na čelní straně. Rozhodně zaujme, je ale opravdu užitečný? Není. Nezobrazuje nic, co byste nevěděli z hlavního 2palcového displeje. Jak vidíte na videu, na informace je skoupý, ukáě stav akumulátoru orientačně, rozlišení videa či fotografií nebo symboly jednotlivých adresářů  menu. Navíc se s vypnutím fotoaparátu vypne také. Takže, za nás, je vcelku zbytečný, pokud nestojíte o retro připomínku starých digitálek.

Video ukazuje i druhou nedomyšlenost, tou je velmi zdlouhavý pohyb v menu, na který máte jen jedno tlačítko směrem vpřed, tj. musíte proklikat všechny možnosti v dané nabídce, nelze se vrátit o krok zpět, když např. požadovanou funkci přeskočíte. A vy ji přeskočíte… To je otravné i za cenu, že má kamera méně tlačítek.

Co nám u kamery velmi chybělo, byla indikace, zda se nabíjí, k tomu ji musíte zapnout. A kdy je plně nabita? Nikde žádná dioda, ani na jednom ze dvou „zobrazovadel“ nic nesvítí, nebliká, nemění barvu. To vnímáme coby nedostatek nemalý.

K TÉMATU  Jaké bylo setkání Windows 10 devices v Brně?

Pak tu máme dálkové ovládání s náramkem. To se mi opět nepodařilo zprovoznit a propojit s kamerou. Nenašel jsem to ani v elektronickém manuálu, jak na to. Jiné recenze jen konstatovaly, jak je to praktická věc. Možná, když funguje. My opět lakonicky konstatujme, že nám bylo k ničemu. Vyzkoušet můžete aplikaci pro mobilní telefon. Jak funguje si přečtěte ve starší recenzi, dálkové ovládání plně nahradí, resp. zcela zastíní. Praktické je hlavně to, že vidíte přesně obraz kamery, i když do ní nekoukáte.

Jak vlastně fotí?

Výsledné fotografie (ne)vybočují z průměru akčních kamer. Na slunci vypadají pěkné, ostré. Překvapivě dobře vypadají za šera i v noci. Samozřejmě pokud si je zobrazíme v plném rozlišení, nikoliv na celou obrazovku (u mě podstatně zmenšené), výsledek již tak pozitivně nevyzní a ostrost je ta tam. Jako u každé podobné kamery. Kompakt za srovnatelné peníze by jistě fotil citelně lépe.

Některé fotky v plném rozlišení stahujte zde.

Mraky věcí „to go“

S sebou, česky řečeno, si z obchodu odnesete celou škálu více či méně užitečných věcí. Co bychom uvítali? Druhý akumulátor, ten tu nenajdete. Naopak klasickou škálu podložek a držáků jistě ano. Co nebývá standardem, je popruh na hlavu, na hrudník či selfie tyč a taška na příslušenství, za ty si u levnější konkurence připlatíte. Kompletní seznam si opět prohlédněte na obrázcích. Otázka, za o to bude každý stát a raději by neměl méně věcí v balení a neplatil tolik.

Za vyšší cenu kupujete dobrou akční kameru s vysokým rozlišením 4K, které již relativně obstojně zvládá (pokud natáčíte ze stativu), a velmi bohatým příslušenstvím. Pokud nežádáte „trendy“ 4K, na které stejně nemáte monitor či televizor, a vystačíte si s Full HD (maximálně s 2K nebo 2.7K) při 30 až 60 snímcích za sekundu, volte levnější alternativy. Ušetříte pár tisíc korun.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

O bitcoinu a dalších kryptoměnách se dnes mluví skoro všude. Pořád ještě není pozdě se o tuto oblast začít zajímat. Vysvětlíme si, co to kryptoměny jsou a poradíme, jak si koupit bitcoin, litecoin nebo třeba ethereum. A zkusit s námi můžete i vlastní těžbu na svém počítači.
Japonská vláda používá peníze daňových poplatníků na seznamovací aplikaci s názvem Tapple, která spojuje lidi na základě společných koníčků a zájmů. Proč? Země čelí bezprecedentnímu poklesu populace a vláda pravděpodobně chce, aby se lidé množili. „Proč si taky nenajdeš milého milence?“ říká webová stránka Tapple ve volném překladu z japonštiny.

Nepřehlédněte

Postavili jsme proti sobě lehká, otevřená, na uších ležící sluchátka vhodná na doma i na použití venku. Konkrétně druhou generaci legendárních Sennheiser – PX100 II a zajímavý produkt švédského výrobce V-Jays. Již nyní prozraďme, že tak dramatický duel jsme tu dlouho neměli. Rozdíly jsou propastné. A to na obou stranách…

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek