Pondělí , 18. 03. 2024

Eduard

Recenze Umax VisionBook 13Wa – bílý poník bez prince

Opět se dostáváme k novince z dílen Umaxu (řečeno s nadhledem). Prostě tu máme nový cloudbook, který se pyšní 13,3palovým IPS displejem s plným HD rozlišením. V době masové propagace 4K u čehokoliv působí vlastně velmi adekvátně. Je na čase posunout rozlišení u levných notebooků kupředu, což VisionBook 13Wa dělá. Na takto levný stroj to není málo, dokáže vás motivovat ke koupi?

01. 07. 2017

01. 07. 2017

Přiznejme si, že předchozí model mě neoslnil, sorry jako. Právě proto jsem se velmi těšil na menší typ s novým procesorem, nakonec sice jen 3 GB RAM, za to s nižší cenou. Nyní tak nějak přesně zapadá do portfolia Umaxu.

 

TIP: VisionBook 14Wi Plus – vítej, Godote, černá ti sluší

Začněme vzhledem a konstrukcí. Bílá je sexy nejen u luxusních aut, proto jsem ji tu uvítal. Pěkně kontrastuje s černým rámečkem kolem LCD. Líbí se víc než stříbrná u 14Wi nebo černá u 14Wi Plus, o tom nemůže být pochyb. Designem se vrací k prvnímu modelu 14Wi, má stejnou klávesnici, stejné tvary, nožky, porty a tak vůbec. Jen je celkově subtilnější. Co muži ocení, ženy též.

Srovnání VisionBooku 13Wa (vlevo) a 14Wi (vpravo).

S HP Pavilion x2 (vpravo).

Šasi není zdaleka přehnaně tuhé, snad i díky velikosti nicméně nevrže (vůbec), jako tomu bylo občas u 14Wi. Působí rozhodně pevnějším dojmem, i když klávesnice (dle mého zcela totožná se 14Wi) se stále uprostřed prohýbá. Je hlučná s takovým tím kovovým zvukem. Na můj vkus má vysoký zdvih a je třeba do ní občas ťukat důrazněji, abyste kýžený znak zapsali. Občas jsem to musel opakovat. Spodní šipka trošku drhne, snad se to vyběhá.

Když už jsme u klávesnice, umístění vypínače na ní se mi líbí čím dál tím víc. Naopak na umístění Del, jehož místo zaujal, si budete muset zvyknout. Jistě se vám, podobně jako mně, stane, že místo smazání písmena nebo souboru notebook uspíte. To se jistě časem poddá.

 

Mladé srdce, lépe bije

Uznávám, nadpis zní pateticky, uveďme jej tedy na pravou míru. Atom u 13palcového VisionBooku nahradil Celeron N3350. Ono to má něco do sebe, přeci jen Celeron působí u notebooku patřičněji než Atom. Ten má stále u spousty lidí pověst slabého procesoru k ničemu, což platilo jistě u jeho prvních generací. Celeron N má sice stejné jádro a nově 14nm „Apollo Lake“ jako Atomy, naopak méně jader a vyšší takty i spotřebu.

GPU-Z má s identifikací grafického jádra problémy, udává 18 shaderů místo 12, o kterých mluví Intel.

Umax 13Wa
LCD displej 13,3 palce, 1 920 × 1 080 IPS
Procesor Intel Celeron N3350 („Apollo Lake“)
2 jádra, 1,1 GHz / max. 2,4 GHz
2 MB L2, 14 nm, SDP 4 W
RAM 3 GB DDR3L
Integrované grafické jádro Intel HD Graphics 500
200 MHz až 650 MHz
12 Execution Units
Pevný disk SanDisk eMMC 32 GB
Čtečka paměťových karet mikro SDXC (do 128 GB)
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
Porty napájecí port, 1× USB 3.0, 1× USB 2.0, mini HDMI, audio
Akumulátor Li-Ion, 5 000 mAh, 7,4 V
Další výbava Čelní 2Mpix kamera, 2× repro, mikrofon
Hmotnost notebooku 1,34 kg
Hmotnost adaptéru 103 g
OS Windows 10 (64 bit)
Doporučená cena (s DPH) 5 599 Kč
Záruka 2 roky

 

Nárůst výkonu se dostavil i díky rychlejšímu grafickému jádru Intel HD Graphics 500 s frekvencí až 650 MHz. Není nikterak závratn, i když oněch 10 až 20 % nezní špatně. Řekneme-li, že výpočetně a graficky procesor posílil o pětinu, zní to lépe. Škoda, že výrobce nesáhl po 4jádrovém Pentiu N, chtělo by se říci, ale jde tu o cenu.

K TÉMATU  Pipo T9 v testu – osm jader v akci
Výsledky testů Umax 13Wa Umax 14Wi Plus Srovnání
3DMark Professional
Ice Storm Extreme 12 471 11 062 113%
Cloud Gate 1 883 1 557 121%
GFXBench 4
High Level testy
Car Chase 389 Frames 354 Frames 110%
Manhattan 660 Frames 588 Frames 112%
T-Rex 1 526 Frames 1 306 Frames 117%
Low Level testy
ALU 2 948 Frames 532 Frames 178%
PCMark 10 Professional
Express 1 641  
Klasický test 1 261
Výdrž akumulátoru
Sledování filmu (1080p)* 9 h 42 min. 9 h 35 min.  
GFXBench 4 (T-Rex) 356 min.  

 

Operační paměť doznala navýšení oproti 14Wi, což vítáme a každý kupec s námi. Proč tam dali ale pouze o 1 GB více, se můžeme jen domnívat. Ty jsem měl v notebooku již před 10 lety z důvodu, že na 32bitové Windows nebylo třeba více. Standardní 4 GB by nikomu nevadily.

Pokud jde o úložiště eMMC, již jsme si vysvětlili dříve, proč Umax zůstává u 32 GB – kvůli ceně licence Windows. To chápu, nicméně doba pokročila a kouknete-li na internet, 64 GB již nejsou takovou raritou u podobně drahých zařízení (mluvíme o menších konvertibilních tabletech). 13Wa je hodně o kompromisu s ohledem na výrobní náklady. Tak to zkrátka je. Potěší značka výrobce, SanDisk. Úložiště je při tom adekvátně rychlé, Windows se sem vejdou i se základními programy, na zbytek si pořiďte paměťovou kartu. Konec konců 128GB se mi při troše hledání podařilo pořídit za 440 Kč. Nešlo o žádnou no-name, koupil jsem Samsung.

Naměřené rychlosti 32GB úložiště eMMC od SanDisku.

Akumulátor má sice menší kapacitu, za to napětí doznalo navýšení, takže výdrž kolem 9 hodin při sledování filmu má. Na notebook dobré. V testu se navíc vypnul u 5 %, což následně znamenalo provoz ještě kolem 40 minut. Hraní se zapnutou Wi-Fi ukazuje GFXBench. Průměrné hodnoty za každodenního života tedy čekejme mezi naměřenými hodnotami. Rozhodně se neobávejme, že se vypne dříve než za 7 hodin. Ono těch 25 % je celkem dostačujících, protože displej je jasný, obraz kvalitní, o tom nemůže být řeč.

 

Hluk zvuku nejen z „repráků“

Reproduktory mají na levný notebook dostatečný výkon, na hlasitost si stěžovat nebudete. Kvalitu zvuku nemá asi cenu přehnaně pitvat, je uspokojivá a slyšel jsem mnohem marnější výstupy. Nenadchne, neurazí, nevybočuje z průměru. Ale pocitově působí lepším dojmem než u 14Wi, navíc nešumí.

Zdroj doporučujeme ze zásuvky vytahovat, nebo mít vypínatelnou.

Co umí vydávat celkem iritující pískavý zvuk podobný myškám, je zdroj. Ten již disponuje napětím 12 V a proudem 2 A, takže notebook dobije asi za 5 hodin, ale pokud zůstane v elektrice a notebook bude již plně nabit a vypnutý, začne adaptér pískat. Jakoby do zařízení stále „čerpadlo tlačilo šťávu“ a ono to nešlo a čerpadlo se neumělo vypnout. Důvěru ve mně tímto svým chováním nebudí. Hodně se při nabíjení zahřívá. Obdobně jako u většiny podobných zařízení s malým zdrojem. Mimochodem se chová podobně i u notebooků, které nemají zdroj předimenzovaný. To je prostě vlastnost zdrojů pro elektrická zařízení, zahřívají se. Každopádně bych jej po nabití ze zásuvky vytáhl.

 

Fotofalerie

 

Jen další v řadě?

Bílý stroj ve mně budí rozpačité pocity. Vzhledově se mi líbí, kvalita zpracování šasi nepokulhává, nic nevrže – dělníci mají z předchozí 14Wi natrénováno. Výkon narostl adekvátně procesoru, stejně tak operační paměť, výdrž není špatná a hlavně je tu ten displej. To vše brutto za 5 590 Kč (i levněji). Krása. Není co řešit. Berme ho a radujme se. Snad to nebude předčasné…

K TÉMATU  Po Toshibě nastupuje do síťových přehrávačů i LG

Co se mi vadilo, byla v prvé řadě klávesnice, je hlučná a nepřesná, sem tam drhne klávesa. Nezřídka jsem musel ťuknout podruhé, abych znak napsal. Jistě, to se natrénuje, ale nebude vás to štvát i trénované? Možná se to vyběhá, možná také ne. To nejsem s to vám říci.

Pak tu máme nešťastnou operační paměť. Odezva je při nízkém zatížení sice příjemně svižná, ale nežádejte zázraky, není to mnoho – při hledání levného (jak jinak) bydlení po realitním portálu mi pro nedostatek paměti spadl Cyberfox stejně jako na 2GB tabletu. Myslím, že si tím výrobce uškodil trošku sám, protože běžný zákazník očekává u notebooku minimálně 4 GB. Pokud ne, kámoš mu to určitě řekne, diskuse jsou toho plné, na Windows 10 musíte mít minimum 4 GB bez diskusí. I telefony mají víc. A pokud je to filuta, neopomene poradit, že ty „Nkový“ Celerony jsou k ničemu. Četl o tom na netu, že to není ani Celeron, nemá to žádnej výkon, je to další pokus Intelu okrást nás o poctivě vydělané peníze. Navíc AMD je stejně nejlepší. A vůbec nevadí, že sám má doma Intel Core. :o)))

Ale vážně. Musíte přemýšlet, na co notebook chcete a jestli ten výkon vlastně potřebujete. Když čtete, jak někdo nadává, že to a to je na nic, protože se na tom nedá stříhat video a koupil si tablet s Atomem, ťukáte si jen prstem na čelo. O tom samozřejmě tyto notebooky nejsou, chyba není v tomto případě na jejich straně. Osobně funguji na atomových laptopech již 2 roky od recenze GoCleveru a nedostatkem výpočetní síly netrpím, RAM se občas nedostává (zde u Umaxu ji máte ale více). Další kvality za to stojí, např. nezapomeňme na jeden z hlavních bonusů pro uživatele – absolutně tichý chod díky absenci aktivního chlazení. Na to si zvyknete rychle, to vám garantuji. Také IPS displeje se mi zalíbily. Chcete-li jezdit rychlostní rekordy na okruhu, nekoupíte si Fabii 1.0 MPI, proto nebuďte v očekáváních od levného hardwaru naivní.

13palcový cloudbook vnímám coby příjemné oživení trhu, tato uhlopříčka se poslední roky moc nenosí, což z VisionBooku činí svým způsobem solitéra. Myšleno ve své třídě levných cloubooků, o dvakrát dražších strojích typu „yoga“ od věhlasnějších značek zde nemluvíme. Těch je dost a samozřejmě již mají také IPS dipleje s plným HD rozlišením, minimálně Pentia N apod. Z peněženky vytáhnete minimálně dvojnásobek. Teoretickým konkurentem může být Acer Aspire ES13 se stejným procesorem, 4 GB RAM za cenu o „talíř“ vyšší. Nepočítejte s IPS displejem s vysokým rozlišením, zde bude klasické TN s 1 366 × 768. A bez nadržování musím říci, že kdo jednou zkusí, k TN by se již nevrátil. O tom Umax 13Wa je především, tím se profiluje, tím chce oslovit zákazníka. Škoda, že u toho stále kašle na napájecí zdroj. Pak bychom neměli problém jej ocenit.

 

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Je tomu několik let, co jsem si kupoval auto a napadlo mě, jak by mělo být možnostech dnešních technologií jednoduché vlastnit věcičku, která by mi auto lokalizovala a dala vědět, kde se zrovna nachází. Profesionální monitorovací systémy byly nad moje (a obecně hodně předražené) možnosti. A nyní přichází Lamax s touto myšlenkou. Uchopili tento nápad za správný konec? Co vše vlastně za své peníze dostaneme?

Nepřehlédněte

Kamera Rollei 372 zaujme hlavně cenovkou, která z ní dělá doslova záležitost pro každého. Navíc nabídne kromě (Full)HD videa i Wi-Fi a ovládání přes aplikaci v mobilu. To za cirka 699 Kč nezní špatně. Hodně nás proto zajímalo, jak si povede v reálu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek