Středa , 24. 04. 2024

Vojtěch

Recenze disku Western Digital Elements

Kdo hledá úložný prostor s větším objemem, než mají běžné flash disky, netouží jej mít připnutý na klíčích a přesto kompaktní, aby se vešel pohodlně do kapsy (nemluvě o kapacitě versus cena), pro toho může být tento „portable“ externí disk to pravé. Může mít i ještě s větší kapacitou, ale to už musí počítat s vyšší cenou a silnější krabičkou, než u tohoto 1 TB obsahem velkého 2,5palcového disku.

01. 03. 2017

01. 03. 2017

Kompaktní a elegantní provedení v elegantní matné šedé, s rozměry 11,1 × 8,2 × 1,6 cm a hmotností 134 gramů. Je již z výroby naformátován do NTSC souborového formátu, kam se dají ukládat neomezeně velké soubory, na rozdíl od staršího formátování FAT a FAT 32, kde šel uložit jeden soubor velký maximálně 2 GB respektive 4 GB. Skutečná kapacita úložného prostoru je 931 GB, zbytek do 1 000 GB zabírá zformátování disku.

O aktivitě disku při čtení a zápisu informuje malá bílá dioda nalevo od konektoru pro propojení s počítačem nebo televizí. Je schopný přehrávat multimediální obsah a po speciálním naformátování, které si obstará HDTV sama umí i zaznamenat televizní pořady.

Disk má v sobě nahraný program na zálohování dat, bohužel jen v 30denní zkušební verzi. Většině lidem k tomu určitě postačí jejich ověřený správce souborů využívat i zdarma.

TIP: Adata SD700 – kvapník otloukánek pro pana Bonda, Adata HD710 – nezná bolest ani bratra

K propojení s počítačem dochází prostřednictvím USB kabelu USB 3.0, zpětně kompatibilního s USB 2.0. To potom musíme ale oželet schopnost disku ukládat data ve vyšší přenosové rychlosti, jako je tomu u modernějšího a tím pádem i rychlejším rozhraní USB 3.0. Výsledky měření níže v článku.

TIP: Jaká je skutečná rychlost USB 3.1?

2,5plcový magnetický disk s 5 400 otáčkami za minutu, je uložen v plastovém pouzdře skládající se ze dvou částí, která do sebe zapadají. Vypadá jako nerozebíratelný, a tak se pohledu do jeho útrob raději vzdávám. Disk při kopírování vydává jen drobný šelest, který svědčí o pohybu ramene čtecího a zapisujícího zařízení. Ten je ale tak mírný, že v žádném případě není schopen za běžných podmínek někoho rušit.

Na spodní straně je opatřen gumovými nožičkami, které tlumí případné mírné vibrace disku, když naplno pracuje a také brání v klouzání disku po desce stolu též jí chrání před možností poškrábání.

 

K TÉMATU  CES 2016: Sony FDR-AX53 – nová a lepší 4K kamera

Výsledky testů a závěr

Naměřené hodnoty v CrystalDiskMark 5.2 x64 jasně dokazují, že připojení přes rychlejší USB 3.0 se určitě vyplatí. Kdo je k dispozici nemá, musí si vystačit s delší dobou překopírování dat na WD Elements 1TB disku.

Měrení USB 2.0

Měrění USB 3.0

Tento disk se dá pořídit u nás v ČR V několika různých kapacitách, konkrétně v 500 GB, 750 GB, 1 000 GB, 1 500 GB, 2 000 GB a 3 000 GB datového prostoru. Kus samozřejmě odkrojí, jak už víme naformátování disku.

Kabel včetně konektorů má délku 40cm. Disk nepotřebuje externí napájecí adaptér. Vystačí si s napětím produkovaným samotným USB připojením.

Od velikosti 1,5 TB je pouzdro disku silnější cca o 5 mm, konkrétně 21,5 mm, i tak se vejde v pohodě, třeba do kapsy u košile. Jeho objem se ještě zvýší, když zvolíme k přenášení ochranné pouzdro. Potom bude již vhodnější na přesun nějaké příruční zavazadlo. Jde o běžný hardware, nečekejte přehnanou odolnost ani rychlost, prostě průměrný přenosný disk, který neurazí.

 

Aktuální cena Western Digital Elements Portable 1TB, WDBUZG0010BBK-EESN v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )

Zápory Klady
  + Rozměry
  + Tichý
  + Design
Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Dalším z videí z rozbalování budou multiplatformní sluchátka, která můžete používat s konzolemi PS4, Xbox One, Nintendo Switch, stolním počítačem a také nejnovějšími notebooky i telefony, od polské herní značky Genesis (založené roku 2013). Nabízí tkaninou chráněný audio kabel, zásuvný mikrofon a masivní náušníky, slibující dobrý zvuk...
Odolné věci máme rádi, rádi je vždy potrápíme a ještě více nás těší, když přežijí a lze napsat, že výrobce nelže a výrobek je opravdu kvalitní. Podobně tomu bude u testovaného disku HD830, který nás zaujal již asi před rokem na prezentaci společnosti AData. Doba evidentně dozrála a těžký kovový kvádřík dorazil i k nám do redakce…
Hledáte videokameru téměř bez kompromisů a jste ochotni za ni zaplatit vyšší částku, pak zbystřete, protože společnost Canon dodala již na podzim roku 2017 trh model Legria GX10. Konstruktérům se vše povedlo implementovat do stále ještě poměrně kompaktního těla, které padne do ruky přímo dokonale a vy s ním ihned po prvním uchopení jakoby srostete v jeden celek.

Nepřehlédněte

Na myšlenku vyzkoušet si výkonnou víceportovou USB nabíječku mě přivedly dvě skutečnosti, na stole se i začaly množit věci, čekající na nabití, a koupě hybridního tabletu s Atomem, který je nabíjen prostřednictvím USB. Hledal jsem alternativu k přehřívající se 2A nabíječce dodané s počítačem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek