Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

Převod sterea na 5.1

Všechny moc zdravím.
Pořídil jsem si nové domácí kino (5.1). Propojení mám PC – přehrávač/zesilovač – 4K TV. Vše přes HDMI. Pakliže pustím zdrojový soubor, který je ve formátu 5.1, tak vše funguje perfektně. Problém nastává u přehrávání souborů, které mají jen dva audio kanály. V takovém případě mi hrají pouze přední dva reproduktory. Rád bych předem upozornil, že se mi nejedná o “znetvořování” hudby a chápu, že hudba je tvořena pro stereo poslech. Jedná se mi především o přehrávání z internetového prohlížeče a některých videí, které jsou v 2.0. Problém je v tom, že přehrávač/zesilovač není schopný stereo vstup duplicitně pustit i do zadních reproduktorů a namíchat do středového. A to je přesně to, čeho bych chtěl dosáhnout.

Jediná možnost tedy je přivést do přehrávače audio již ve formátu 5.1. PC je od TV cca 15m, a tak je jediná možnost audio vést po kabelu HDMI, který tuto vzdálenost zvládá. Snažil jsem se najít nějaké hardwareové řešení, ale nic se mi nepodařilo vymyslet. Některé zvukové karty dokážou za chodu převádět 2.0 na 5.1, ale už nevím, jak by bylo možné audio dostat na HDMI výstup grafické karty. Zkoušel jsem i různé softwarové varianty, ale většinou to končí tak, že audio nějakým způsobem upraví a následně ho stejně pošle dvěma kanály a tři kanály jsou prázdné.

Nemáte prosím někdo nějaký nápad, zkušenost, či přímo řešení, jak bych mohl nad tímto problémem vyzrát?

Pro informaci používám Windows 10 a grafická karta je ATI MSI R9 280 GAMING 3G

Přidejte komentář

98 komentářů

  1. Re: Převod sterea na 5.1
    To domácí kino neumí Dolby Pro-Logic II, DTS NEO:6 nebo nějaký jiný rozblemcávač sterea do multikanálu?

  2. Re: Převod sterea na 5.1
    No, je mi to také divné. V manuálu se o podporování Pro-Logic II nic nepíše. Když jsem kontaktoval výrobce, tak mi bylo řečeno, že je nutné poslat signál již v 5.1. Pakliže pošlu stereo, tak budou hrát jen dva přední reproduktory. Konkrétně se jedná o tento typ: LG BH9540TW

  3. Re: Převod sterea na 5.1
    Koukal jsem do manuálu a nějaký standard pro tvorbu pseudomultikanálu to opravdu neumí.

    Na straně 34 se ale píše o volbě Zvukových efektů (na ovladači tlačítko SOUND EFFECT) a Zvukových 3D efektů (na ovladači tlačítko 3D SOUND). Ty v případě přehrávání sterea nefungují?

    Pokud ne, tak mě ještě napadá to, že byste mohl zkusit použít pro zvuk místo HDMI optiku – tedy propojit digitální optický výstup zvuku na počítači s digitálním optickým vstupem zvuku na domácím kinu. Zvukové karty (většinou Realtek integrovaný na základní desce) mívají širší možnosti nastavení. Nějaký “virtual surround” by v ovládacím panelu Realtek být mohl. Pokud ne, tak můžete zkusit aktualizovat ovladač zvukové karty.

    Nějaký příklad nastavení je zde:
    [url]https://www.youtube.com/watch?v=qmRbsOM0hU0[/url]

    V příkladu jsou nastavovány analogové výstupy. Vy samozřejmě musíte nastavovat v sekci Digital output (optical) a toto zařízení taky musíte zvolit jako výchozí pro přehrávání. Nejjistější je všechna ostatní zařízení pro přehrávání (reproduktory, sluchátka, HDMI atd.) zakázat a nechat povolený jen Digital output (optical).

    Pokud máte zvukovku Realtek, tak poslední ovladač (Realtek HD Audio R2.8x.7831 WHQL) je ke stažení zde:

    [url]ftp://ftp3.realtek.com.tw/Realtek/GeneralRelease[/url]

    [url]ftp://ftp3.realtek.com.tw/Realtek/GeneralRelease/7831_PG445_Win10_Win8.1_Win8_Win7_WHQL.zip[/url]

    Login: spcust
    Password: hwwk758z

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.