Pátek , 29. 03. 2024

Soňa

Jak dostat 5.1 z televize

Mám televizi Samsung PS51D570 (http://www.samsung.com/cz/consumer/tv-audio-video/television/plasma-tv/PS51D570C2SXBT-spec) se zabudovaným satelitem a chtěl bych z ní dostat zvuk 5.1 do zesilovače HVR-80 5-kanál.(http://www.elimal.cz/hifi/51-zesilovac-hvr-80-pro-domaci-kino-600w-prodano). Zesilovač nemá optický vstup. Je zde nějaká jiná možnost? Jsem úplný laik a těm vstupům a výstupům moc nerozumím. Poradíte někdo? Dík.

Přidejte komentář

106 komentářů

  1. Re: Jak dostat 5.1 z televize
    bohužel s vaším zesilovačem to nepůjde, protože to je jen zesilovač, ne receiver s dekodéry zvuku… potřebujete 5.1 analogový výstup zvuku pro přivedení do tohoto zařízení, ale ten televize nemá

  2. Re: Jak dostat 5.1 z televize
    Děkuji za odpověď. Pokud tomu dobře rozumím tak do tohoto zesilovače musím přivádět již signál 5.1 jednotlivě přes cynche i když má DTS a AC-3 a přivádět to mohu třeba z DVD, které má výstupy cynch pro jednotlivé kanály. Ostatní vstupy VCD/CD a DVD přes dva cynche jsou jen stereo a bude mi hrát pouze levý přední a pravý přední reproduktor?

  3. Re: Jak dostat 5.1 z televize
    Je to jak říkáte. Váš zesilovač sice na sobě má napsáno DTS a DD, ale je to marketingový kec, protože do něj musíte přivést ten signál již dekódovaný, např. ze zmiňovaného DVD přehrávače (pokud ten má ovšem 5.1 analogový výstup).

    Jinak můžete připojit stereo signály a zesilovač by je teoreticky mohl rozhodit do více kanálů, ale nevím, zda to váš model umí. Každopádně to pak bude pseudo 3D.

  4. Re: Jak dostat 5.1 z televize
    Děkuji za odpověď. Už je mi to jasné. Pokud mohu ještě poprosit o objasnění pojmu “receiver”. Jsem v tomto oboru laik a do této doby jsem znalosti tohoto oboru nepotřeboval. Na co se mám zaměřit při koupi? Popřípadě doporučení na nějaký typ a značku. Ale něco z nižší cenové kategorie. Nejsem zrovna boháč. 😉 Nejde mi až tak o vysokou kvalitu zvuku ale o ten 5.1 kanálový zvukový efekt. V mém věku si vysokou kvalitu zvuku již nevychutnám protože mi již tak dobře nepracuje sluch. Díky.

  5. Re: Jak dostat 5.1 z televize
    Ve spotřební elektronice se výraz Receiver používá pro obecné označení přístrojů:
    1)Stereo Receiver = stereo zesilovač s vestaveným stereo tunerem (je to vlastně lepší radiopřijímač bez vestavěných reproduktorů)
    2) 5.1 nebo 7.1 AV Receiver (Audio/Video Receiver) je obdobné zařízení pro zpracování vícekanálového zvuku. Více zde:
    http://www.digilidi.cz/av-receiver-jak-vybrat

    Z nejnižší cenové kategorie se nejčastějí doporučuje Yamaha nebo Onkyo

  6. Re: Jak dostat 5.1 z televize
    Děkuji za odpovědi. Už tomu tak trochu rozumím a budu shánět receiver. Na závěr ještě jeden dotaz. Mohu do toho zesilovače do vstupů VCD/CD nebo DVD zapojit výstup pro sluchátka nebo pomocné reproduktory z PC nebo notebooku?

  7. Re: Jak dostat 5.1 z televize
    Ne. Vstupy slouží pro vstup signálu ze zdroje zvuku do zesilovače a ne pro výstup ze zesilovače do jiného zařízení. Aktivní PC Speakery by mohly jít připojit do výstupu pro subwoofer označený jako OUT S.W. Sluchátka přímo nezapojíte nijak – musel byste použít externí sluchátkový zesilovač. Taky by šla použít bezdrátová sluchátka, u kterých má jejich vysílací část linkový vstup.

    Pokud je ale v zesilovači použitý LPF (Low Pass filter – dolní propusť), tak z výstupu zesilovače “půjdou jenom basy”. Vyzkoušet to můžete bez nebezpečí, že něco poškodíte. Buďto to bude hrát normálně a můžete to tak používat, nebo vám z toho “polezou je basy” a máte smůlu.

  8. Re: Jak dostat 5.1 z televize
    Zdravím, s tou poslední otázkou jsme si asi nerozuměli. Já bych chtěl použít notebook jako zdroj signálu. Ten ale má jen výstup na sluchátka nebo přídavné reproduktory a proto bych jej chtěl připojit do toho zesilovače a ten má vstupy jen VCD/CD nebo DVD. Jde mi o to, abych mohl přehrávat hudbu z pevného disku v netebooku přes výkonnější reproduktory, které jsou připojené k zesilovači. V manuálu k zesilovači se toho člověk moc nedočte. Ty jsou pouze pro zkušené a znalé. Je zde pouze napsáno že do vstupu VCD/CD mohu připojit CD přehrávač a to je vše. Pro mě je elektronika něco jako jazyk afrického domorodého kmene a tak se na vše raději zeptám.

  9. Re: Jak dostat 5.1 z televize
    Aha, tak to jsem opravdu pochopil špatně. Notebook můžete k zesilovači samozřejmě připojit – a to k libovolnému linkovému stereo vstupu zesilovače (tedy kromě vstupu Phono). Stačí vám na to běžný propojovací kabel JACK – 2xCINCH (tedy na jedné straně kabelu 3.5 mm stereo JACK jako u sluchátek a na druhé straně kabelu dva konektory CINCH):
    http://www.mader.cz/ednet-audiokabel-stereojack-2xcinchlr-18-m

    Pro dosažení co nejlepší kvality zvuku můžete udělat toto:
    1) V ovládacím panelu zvukové karty bývá možnost volby připojeného zařízení – na výběr jsou například sluchátka nebo aktivní reproduktory. Zvolte aktivní reproduktory
    2) Všechny ovládací prvky hlasitosti v notebooku nastavte na maximum (v mixážním pultu Windows i v softwarovém přehrávači) a hlasitost ovládejte výhradně na zesilovači. Softwarové ovládání hlasitosti se totiž děje snižováním bitové hloubky – tedy na úkor dynamického rozsahu – tedy na úkor kvality

  10. Re: Jak dostat 5.1 z televize
    Děkuji za Vaše odpovědi. Teď už vím co potřebuji a vše jsem hned zapojil a odzkoušel. Funguje to perfektně. S tím zvukem z televize musím zatím počkat. Ten receiver je pro mě momentálně finančně náročnější a kupovat zajíce v pytli v bazaru se mi nechce. Děkuji za všechno a přeji příjemný den.

  11. Re: Jak dostat 5.1 z televize
    Zdravím, měl bych ještě jeden dotaz. Ta televize má funkci EXT. reproduktory, ale vzadu má jen samé vstupy a výstup pouze na sluchátka. Je nějaká možnost, jak z televize dostat stereo do externích reproduktorů nebo v mém případě do uvedeného zesilovače?
    V návodu jsem opět nenašel vůbec nic. Dík. ❓

  12. Re: Jak dostat 5.1 z televize
    Tím je asi myšlen digitální zvukový výstup (optický). K němu váš analogový zesilovač nepřipojíte. Ale přes sluchátkový výstupna TV by to šlo stereo kabelem JACK – 2xCINCH. Kvalita asi nebude nejlepší, ale lepší než z chrchlátek vestavěných v TV by to být mělo.

  13. Re: Jak dostat 5.1 z televize
    DOBRÝ DEN CHTĚL BYCH SE OPTAT JAK DOSTATU DO REPRODUKTORU 5.1 ZVUK Z TV.děkuji přes scart mi to nefunguje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.