Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Banánky k receiveru YAMAHA

Kdo někdy připojoval rereiver k signálním kabelům v sestavě kousek od zdi, ví o čem píšu. Připojování kabelů ke šroubovacím svorkám je horor. Nemusel by to být horor, kdyby Yamaha podporovala pro reproduktorové svorky banánky normálního průměru
4 mm. Bohužel tomu tak není a těžce získané zlacené banánky (sehnat je byl také horor- v hifi prodejnách 0) mi byly na nic, tedy použil jsem je alespoň k reproduktorům. K receiveru YAMAHA prostě můžete použít jen banánky YAMAHA.

Přidejte komentář

70 komentářů

  1. Re: Banánky k receiveru YAMAHA
    Jo byla tam plastová ucpávka uvnitř otvoru (průhledný plast). Ale i po jejím vyjmutí je průměr menší a banánek tam nejde.
    V návodu je zmínka o připojení banánky pouze v souvislosti s USA verzí přístroje a o žádných krytkách se zde nepíše
    (asi proto, že USA nejsou v EU).

  2. Re: Banánky k receiveru YAMAHA
    To je divné. U banánků je ale standardní průměr 3.8 mm a ne 4 mm. Na těch reprosvorkách na receiveru jsou otvory výrazně menší?

  3. Re: Banánky k receiveru YAMAHA
    Můj názor je, že banánky jsou dobré jen v případě, že kabely často odpojujete, ale pro stabilní připojení je lepší správně provedené připojení oholených konců kabelů do reprosvorek. Takto máte jen jedno místo s rizikem přechodového odporu na přechodu kabel-reprosvorka. Nejdůležitější je nepřipojovat zoxidované konce vodičů, ale před připojením oholenou část vodičů uštípnout, konec vodiče odizolovat znovu a pro jistotu na oholenou část nesahat holou rukou kvůli oxidaci (pot je agresivní), ale oholený konec vodiče (lanka) zkroutit třeba v gumové rukavici nebo na ruku navlečeným igelitovým pytlíkem. Ale to je spíš paranoidní řešení – já to dělám holou rukou. Pak už zbývá jen dobře dotáhnout svorky a hotovo.

    Banánky přidávají další zbytečný přechod navíc – přechody jsou dva: kabel-banánek a banánek-reprosvorka. Banánky, které v reprosvorce drží jen vlastní pružností, podle mě nejsou nic moc. To je právě případ těch z odkazu na aukro, tedy toto provedení:
    http://img338.imageshack.us/img338/5120/fujbanan1.jpg

    Druhý typ špatného provedení je toto:
    http://img23.imageshack.us/img23/9382/fujbanan2.jpg

    Dobré spojení zajišťuje jen “stahovací” provedení reprobanánku se šroubovacím kolíkem, který se v reprosvorce roztáhne pomocí šroubovacího mechanismu:
    http://img707.imageshack.us/img707/7151/dobrybanan.jpg

    Další konstrukční vadou prvních dvou uvedených banánků je provedení kontaktu vodiče s banánkem pomoci šroubku. Lepší jsou modely, které mají uvnitř kleštinu, která odizolovanou část kabelu sevře ze všech stran. Kleština je na posledním obrázku zcela vpravo. Šroubky, které tam jsou, pouze brání povolení převlečné matice přes kleštinu.

    24-karátovému zlatu na banáncích za 40 Kč z aukra snad nikdo opravdu nevěří, ne? Navíc firma Nakamichi už dávno neexistuje a její jméno zneužívají “kluci od Žluté řeky” k prodeji šuntu z toho zlata, ze kterého se normálně dělají trumpety.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.