Pátek , 29. 03. 2024

Taťána

Super tiche PC s Cooler Master Elite 330

Rozhodl jsem se pro maximální ztišení svého PC za co nejméně peněz. A světe div se, podařilo se! Dokonce i s pasivním chlazením procesoru.

Moje sestava:

Athlon X2 4800+ (65 W)
Arctic Cooling Freezer 64 Pro
MSI K9A2 CF (AMD 790X)
MSI HD2600XT fanless
A-Data Vitesta EE 800+ 2x 1GB
SB Audigy 2
Leadtek Winfast DTV2000
WDC WD2500KS-00MJB0

Pořídil jsem jednu z velmi doporučovaných levných skříní [url=http://www.zive.cz/default.aspx?article=135373]Coller Master Elite 330[/url] za necelých 1000 Kč s daní. Ta má celé přední čelo z perforovaného plechu, a toho lze s trochou šikovnosti využít.

[attachment=3]celek1s.jpg[/attachment]

Dále jsem přikoupil dva tiché 12cm ventilátory [url=http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140004000000APF]Nexus D12SL-12 Real Silent case f[/url]an a pokud nemáte desku, která umí slušně regulovat otáčky ventilátoru, přijde vhod manuální, například [url=http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140004000000FD8]Primecooler PC-AFSC3b[/url].

Princip mého tichého chlazení spočívá v tom, že skříní se bude prohánět vzduch odpředu dozadu a přitom bude chladit pasivy součástek. Z procesoru jsem sundal ventilátor a zadní 12cm větrák napojil na desku namísto něj. Tím je zajištěna jeho regulace na základě teploty CPU.

Jelikož je přední část skříně perforovaná, nabízí se umístění druhého 12cm ventilátoru do úrovně procesoru, nikoli do dolní partie skříně, kde je pro něj předpřipraveno místo již z výroby. Při zavěšení ventilátoru na gumičky jsou eliminovány vibrace a větrák bez problémů nasává vzduch skrz přední kryt skříně, který je opatřen i prachovým filtrem.

[attachment=2]predek_details.jpg[/attachment]

Další etapa spočívá v odhlučnění harddisku, který je největším zdrojem hluku v počítači. Elite 330 není zrovna ideální skříň, protože pokud HDD připevníte do klasické pozice, vibrace se přenášejí na konstrukci a zvuk rezonuje celou skříní.

[attachment=1]disks.jpg[/attachment]

Jednoduché řešení spočívá v připevnění čtyř akvarijních přísavek, do kterých zasunete šroubek, na spodní stranu disku. A ten následně jen někam položíte ve skříni. Rozdíl je markantní! Elite 330 zde opět celkem selhává, protože na položení disku není ve spodních partiích skříně místo. Proto jsem jej položil do spodní šachty na DVD mechaniku. Tam je současně výborně chlazen ventilátorem.

[attachment=0]vnitreks.jpg[/attachment]

Celé řešení mě vyšlo na 1520 Kč s daní a provoz počítače je extrémně tichý. Zadní ventilátor je regulovaný deskou a běží při nízké zátěži na 700 otáčkách. Ventilátor ve zdroji se reguluje sám a běží na 400-600 otáčkách i při zátěži. Přední ventilátor provozuji bez zátěže na 600 otáčkách, při zátěži mu ručně přidám. I když počítač je stabilní i bez tohoto úkonu.

Teploty bez zátěže jsou:

CPU: 30°C
Deska: 39°C
HDD: 38°C

V zátěži:

CPU: 52°C
Deska: 39°C
HDD: 38°C

Přidejte komentář

102 komentářů

  1. Re: Super tiche PC s Cooler Master Elite 330
    S tema vibracena HDD souhlasim… v nejlepsim pripade je to ta nejhlucnejsi vec v teto case a to z velke casti diky uchycovacim plastovym prackam. Stale jsem premyslel jak to nesnesilene bruceni eliminovat a tohle se mi zda za par korun zdaleka nejlepsi napad…

  2. Re: Super tiche PC s Cooler Master Elite 330
    Ten modrý molitan bol k tej skrinke Cooler Master ? Ak nebol, poraď kde sa to dá kúpiť please ..

  3. Re: Super tiche PC s Cooler Master Elite 330
    Ten modrý molitan je pouhý odpad 😉 je to materiál, který bývá v krabici jako podložka základní desky.

  4. Re: Super tiche PC s Cooler Master Elite 330
    Přísavky jsem koupil v OBI – mají je ale i v Hornbachu, nebo v akvaristikách. Stojí cca 6 kč jedna.

  5. Re: Super tiche PC s Cooler Master Elite 330
    Zdarec rad bych se zeptal jak jsou natom teploty grafiky nejak si je tam zapomnel napsat je to urcite skvely napad toto udelat hlavne pro ty co chteji mit ticho ale zajima mne ta grafika pls napises mi teploty v zatezi a teploty v klidu pls?? gdystak na email AG.Gameblar@seznam.cz

  6. Re: Super tiche PC s Cooler Master Elite 330
    Teploty grafiky už nevím, ale nebyly s ní žádné potíže. Nyní mám ATI 4670 s pasivním chlazením Accelero S2 a ta je ještě chladnější, úspornější a výrazně výkonnější…

  7. Re: Super tiche PC s Cooler Master Elite 330
    Ještě by mě zajímalo, jak zní přesně název těch přísavek ➡ abych nekoupil nějaký, do kterejch by nešli zastrčit ty šroubky.

    A abych nezapomněl: Skvělej nápad, díky za inspiraci 😀

  8. Re: Super tiche PC s Cooler Master Elite 330
    V OBI mají jen dva druhy těch přísavek, takže podle vzhledu není těžké poznat. Ty použité jsou ale poněkud tuhé (určeny na přichycení teploměru ke sklu), s měkčími by bylo tlumení možná ještě o kousek lepší, takže fantazii v hloedání lepších přísavek se meze nekladou 😀

  9. Re: Super tiche PC s Cooler Master Elite 330
    Takové řešení je dobré, ovšem nehodí se pro PC s více HDD (jako mám třeba já). Zajímalo by mě, jak nějak chytře odhlučnit 5 HDD v jedné skříni… :-.
    (Chápu, že HTPC má obvykle jen jeden disk, ale přesto díky za nějaké nápady:)
    (krysarr@seznam.cz)

  10. Re: Super tiche PC s Cooler Master Elite 330
    5 HDD v jedné skříni v životě neodhlučníte 😯 Případně to bude děsně drahé. Jediné řešení – pořídit 5diskový NAS a přistupovat po něm přes síť a mít jej někde zavřený bokem, eventuelně si NAS postavit sám. Anebo se těch 5ti disků zbavit a koupit si nový 1TB – 2TBajtový kousek.

  11. Re: Super tiche PC s Cooler Master Elite 330
    Tie prisavky som pouzil tiez, akurat som to pochytil niekde inde, a kupoval som vlastne haciky na rucniky s prisavkou, v baumaxe za par centov.
    BTW – pouzit sa do da aj pre viac diskov, akurat ich treba dat do jedneho bloku, ja som pouzil ramcek z nejakeho servra kde mam 3xWD10EADS, pred nimi noctua 80mm na minimalnych otackach.
    Dam tu neskor popis aj foto celej zostavy.

  12. Re: Super tiche PC s Cooler Master Elite 330
    zbavit se 5 disku a dat jeden 1 tera … on myslel urcite 5 x 1 tera nebo vic .. reseni je taky v zaveseni na gumicky do vlasu … pokud je v case misto provlec disk do segry gumicky do vlasu /radeji vic kdyby nektery praskly) a vibrace se do skrine zadny nedostanou .. je slyset jen ja kdyz se rozjizdi motor dyz roztaci plotny … btw trochu to s tema diskama i hejba na tech gumickach … docela prdel pozorovat … ten disk se ti trochu provesi takze ve vysledku pokud mas 6 x 5,25″ mist pro disk tak tam narves max 5 disku s uplne minimalnim hlukem (atd . proste n-1 disku, pro n = 5,25 pozic v case). jinak samozrejmne obecna rada pokud to pude – 2 plotna a 5400 otacek, green eco srajdy ….

  13. Re: Super tiche PC s Cooler Master Elite 330
    Uchycení disku proti vybracím jsem kdysi řešil pomocí dvou kousků kšand (šle), natáhlé příčně v 5,25″ pozici, v kšandách duté nýtky (https://ssl.aukro.cz/show_item.php?item=649720321) proti trhání látky, disk položený na ně a přišroubovaný spodními otvory skrz tyto nýtky.
    Bylo to pevnější a spolehlivější proti použití gumiček, oproti přísavkám se dal case i bezpečně převážet a hluk to tlumilo také.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.