Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Recenze Umax VisionBook 14Wi – atomový notebook za „bůra“

Osobně jsem podlehl kouzlu malých 10 až 12palcových notebooků či hybridních tabletů s klávesnicí. Jsou však lidé, kterým na velikosti záleží, i když výkon moderních 4jádrových Atomů by jim zcela stačil i s 2 GB RAM. Pro ty nabízí Umax řešení v podobě ultra-levného 14palcového notebooku…

02. 12. 2016

02. 12. 2016

Osobně jsem podlehl kouzlu malých 10 až 12palcových notebooků či hybridních tabletů s klávesnicí. Jsou však lidé, kterým na velikosti záleží, i když výkon moderních 4jádrových Atomů by jim zcela stačil i s 2 GB RAM. Pro ty nabízí Umax řešení v podobě ultra-levného 14palcového notebooku…

TIP: Umax VisionBook 10Wi Pro v testu – hodný svého jména

Ano, Umax 14Wi nabízí hlavní devizu ve své ceně – ta doporučená činí baťovských 4 999 Kč s DPH na účtu vyjetém z Babišovy registrační pokladny. To je opravdu málo na 14palcový notebook. Kdo jiný to nabízí? Jsou tací, ale my se věnujme Umaxu. Jak mu jen říkat? Vzpomínáte na ultrabooky? Ty byly velmi drahé a „nadupané“. Co třeba cloudbook? Jeden takový jsme tu již poměrně dávno měli od HP, vzpomínáte?

 

Je to hlavně o ceně

Bylo by zbytečné popírat, že výrobce musel šetřit. Proto jsou tu „atomové“ vnitřnosti, 2 GB RAM a pouze 32GB eMMC úložiště. Pro tablety standardní výbava, na notebook jistě „slabota“. Hodně lidí se zeptá, proč tam nedali alespoň 64GB eMMC? Přece by to stálo pár dolarů a přínos by byl nemalý.

Na to jsme se také ptali a odpověď máme. Považte, že za licenci Windows 10 platíme při 32GB úložišti 15 USD (asi 380 Kč), avšak při 64GB úložišti si Microsoft řekne již o 61 USD (asi 1 550 Kč). 14palocový notebook již nespadá do kategorie „Windows zdarma“. To jistě vysvětluje vše…

Umax VisionBook 14Wi
LCD displej 14,1 palců, 1 366 × 768, TN
Procesor Intel Atom Processor x5-Z8300
4 jádra, 1,44 GHz / 1,84 GHz
2 MB, 14 nm, SDP 2 W
RAM 2 GB DDR3L
Integrované grafické jádro Intel HD Graphics
až 500 MHz, 12 stream procesorů
Pevný disk eMMC 32 GB
Čtečka paměťových karet mikro SDXC (do 128 GB)
Konektivita Wi-Fi 802.11 ac/n, Bluetooth 4.0
Porty napájecí port, 1× USB 3.0, 1× USB 2.0, HDMI, audio
Akumulátor Li-Ion, 10 000 mAh
Další výbava Čelní 2Mpix kamera, 2× repro
Hmotnost notebooku 1,43 kg
Hmotnost adaptéru 84 g
OS Windows 10 (64 bit)
Doporučená cena (s DPH) 4 999 Kč
Záruka 2 roky

Hardwarovou výbavu nemá cenu propírat, vše je v tabulce. Výbava je dostatečná, výkon malý. Čím se notebook liší od tabletů a podobně levných zařízení je skutečnost, že má jeden USB 3.0 port a takřka nekonečnou výdrž akumulátoru.

K TÉMATU  Levné tuc tuc: Redstar RS-303 2.1
Výsledky testů Umax 14Wi Umax 11Wi Pro Srovnání
3DMark Professional
Ice Storm Extreme 10 171 11 511 88%
Cloud Gate 1 474 1 537 96%
Sky Driver 802 746 108%
Výdrž akumulátoru
PowerMark (productivity) 12 h 54 min. 9 h 59 min.
PowerMark (balanced) 9 h 17 min. 7 h 30 min.

TIP: Recenze USB hubu TP-Link UH400 – čtyři do mariáše

Šasi je měkké plastové, nečekejte nic jiného. Víko ale nevrže a vše drží pohromadě. Proti vzhledu nemáme námitek, naopak oceňujeme volbu mikro SD slotu pro paměťovou kartu místo velkého SD slotu, kdy často karta nejde celá zasunout. Zde je mikro SD karta krásně zapuštěna a zvládne až 128GB úložiště – to koupíte za asi 1 300 Kč a na nedostatek místa si již stěžovat nemusíte. Tedy pokud si všechny série Bigbangu apod. uložíte na externí disk… S jeho připojením byste neměli mít problém, fungovalo nám na něm několik typů bez problémů. :o)

 

Fotogalerie

Srovnání s 10,1palcovým HP x2 tabletem.

 

Čím nenadchne?

Pojďme k nedokonalostem, zmínili jsme již menší úložiště a na notebook nízký výkon, což vychází z ceny a vlastností 14Wi. Po praktické stránce mě obtěžovala absence možnosti snadno regulovat jas displeje přes klávesovou zkratku – prostě tu není. Musíte využit softwarovou regulaci Windows 10. Displej je navíc typu TN, takže nečekejte prakticky dokonalé pozorovací úhly jako u IPS displejů, u TN jsou standardně horší. Ale jasný je dost a stejně tak podání barev i ty pozorovací úhly nevybočují ze standardu levných notebooků.

Reproduktory neznají basy, zvuk je plochý jako hrudník anorektické modelky před plastickou operací, avšak dostatečně hlasitý. Hrají ze spodní strany notebooku. Coby funkčně mnohem horší skutečnost shledáváme fakt, že slyšitelně (nikterak silně, ale v tichu nočního pokoje znatelně) šumí i při zeslabení na nulu. To shledáváme hlavním nedostatkem.

Na klávesnici se píše příjemně, byť hlučněji při intenzivním psaní. Vzhledem k rozměrům celého zařízení budí dojem malosti. Opět bude důvodem asi cena, protože na 12palcový notebook by se také vešla. A nečekejte numerickou část jako u běžných 15,6palcových notebooků, na to by byl Umax malý. Naleznete zde klávesu pro zapínání notebooku přímo vpravo nahoře. To je nezvyklé a Delete se tak přestěhoval až pod Shift, na což si budete muset zvyknout, abyste si notebook při práci neuspávali automatizovaným pohybem při potřebě něco smazat. Já se to odnaučil poměrně rychle.

K TÉMATU  Jak naučit Ferguson D-880HX napájet externí USB disky

Méně praktické je řešení zdroje notebooku, který je pouze nabíječkou jako od mobilního telefonu – opět jistě kvůli ceně. To by asi nevadilo, kdyby se při nabíjení dost nezahřívala a přívodní kabel nebyl krátký, bude to vyžadovat „prodlužku“.

 

Čím se zalíbil?

Líbil se mi naopak touchpad s již klasicky integrovanými tlačítky a podporou gest více prsty – je hodně velký s matným povrchem. Nemáme výhrad proti jeho reakcím a citlivosti, která nám naprosto vyhovovala. Při důraznějším poklepání občas zarezonuje, kliknutí na pravý či levý roh (nahrazují tlačítka myši) doprovází zvučné cvaknutí.

Vzhledem k velikosti 14palcového displeje s běžným rozlišením 1 366 × 768 neváží notebook moc. Některé uživatele potěší velikost ikon a textu, nám se osvědčila při používání vzdálené plochy, která byla na 10palcové obrazovce opravdu titěrná. Je to otázkou užívání a preferencí.

TIP: Recenze Umax VisionBook 9Wi Pro – clever for ever?

Výkon na běžnou práci shledáváme dostatečným, byť leckdo jistě podotkne, že 2 GB RAM je málo. Není, ale musí se přemýšlet. A navíc si pro nás v budoucnu (v půli ledna 2017) Umax připravil model 14Wi Plus s FullHD IPS displejem a 4 GB RAM za cenu cca o 500 Kč vyšší.

Umax VisionBook 14Wi Plus.

Nicméně Atom x5-8300 s 2 GB RAM zvládne většinu činností klasického, obyčejného uživatele s požadavky na „svatou trojici“ – word, internet a filmy. My dodáme, že zvládne řadu nenáročných her např. ze Storu či vysloužilých titulků starších 5 a více let. Některé open source tituly jako SuperTuxKart mohou mít problém s nedostatkem paměti, zde je třeba hodně ubrat nároky na kvalitu obrazu.

V čem Umax 14Wi zcela exceluje, což jsme i očekávali (vzhledem ke kapacitě akumulátoru a hardwarové specifikaci), je výdrž v provozu na baterii. Tu se nebojíme označit za epickou. Co tím chceme říci? Jednoduše je dlouhá, velmi. Naprostá spokojenost.

Za skvělý poměr cena / výkon a excelentní výdrž akumulátoru udělujeme VisionBooku 14Wi ocenění našeho webu: TIP redakce DigiLidi.cz.

 

Zápory Klady
– Nemá regulaci jasu LCD na klávesnici + Poměr cena / výkon
– Nabíječka má krátký kabel + 14palcový displej, tenké tělo
– Zdroj se hodně zahřívá + USB 3.0 port
– Šumící repro + Epická výdrž akumulátorů

Za zapůjčení VisionBooku 14Wi děkujeme společnosti

 

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Telefony značky myPhone nejsou pro naše čtenáře novinkou, volili jsme levnější modely, které se neobešly bez kompromisů. Hammer Blade 2 Pro se nezdráháme naopak označit za vlajkovou loď tohoto polského výrobce. Do odolného těla vměstnal i výkonný hardware jako 8jádrový procesor, 6 GB RAM či 128GB úložiště s 16Mpix fotoaparátem. Podařilo se?

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek