Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

MXQ Pro – Levný Android s KODI nejen ke 4K televizi

02. 05. 2016

Dostatek výkonu pro multimédia jen za tisícovku? A bezproblémový chod KODI, nejlepšího přehrávače videa, hudby, fotek a online televizí dneška k tomu. Má to jen malý háček.

Kdysi jsme se věnovali mnoha multimediálním centrům (MMC) nebo HTPC počítačům. Dnes je vše mnohem menší, levnější, úspornější a rychlejší.

Mezi přehrávači a správci médií, které zvládnou takřka vše, co potřebujete, se nekompromisně etablovalo KODI (dříve známe jaké XBMC). Je to svižný a přitom schopný kus softwaru, který rozjedete na mnoha platformách. Dokonce se prosazuje už i v chytrých televizích nebo satelitních set-top-boxech. Dále samozřejmě funguje na běžných počítačích, stejně jako na minipočítačích typu Raspberry Pi a také na mobilech či tabletech, respektive na systému Android.

A poslední jmenovaný případ je dnes recenzované MXQ Pro. Malá úsporná krabička s čipsetem AmLogic S905 (4 jádra Cortex A53 procesoru na 2 GHz a 5 jader Mali-450MP grafiky). Dále disponuje 1 GB RAM, 8 GB FLASH, ethernetovou i Wi-Fi síťovou kartou, slotem na SD karty a 4mi USB 2.0 porty. Nechybí HDMI 2.0. Avizována je i podpora kodeku h.265 a 4K rozlišení. Cena začíná v zahraničí na 35 dolarech.

Specifikace MXQ PRO
Procesor 4 x Cortex A53 2.0 GHz, 64bit
Grafika 5 x Mali-450MP
RAM 1 GB
FLASH 8 GB
USB 2.0 4 x
Čtečka SD karet Ano
Ethernet 100 Mbit/s
Wi-Fi 802.11 b/g/n
HDMI 2.0 Ano
SPDIF Koax
Analogový výstup Ano (kompozitní, stereo)
Systém Android 5.1
Cena Zhruba od 35 dolarů (900 Kč)

Proč o takovémto přehrávači uvažovat? Hromada výkonu i pro 4K rozlišení, poměrně nový Android 5.1 a cena. To je hodně dobrá kombinace. Co tedy reálně dostaneme?

Rozbalujeme

Decentní malá krabička disponuje potřebnými vstupy a výstupy. Dodávaný napájecí adaptér má ale mimořádně krátký kabel. Stejně tak je krátký HDMI kabel, ale ten jsme vzhledem k ceně nečekali vůbec žádný, takže nebudeme remcat přehnaně. Dálkové ovládání je malé, plastové, ale vlastně docela použitelné.

K TÉMATU  Umax VisionBook 10Wi Plus z rodu přizpůsobivých

Spouštíme a odvšivujeme

Systém samotný nastartuje svižně a zavede nás do pěkného rozhraní Android TV. To je však naplněno mnoha odkazy na různé online služby. To může někomu usnadnit práci, ale spíše to zavazí, je to polofunkční zahraniční vesměs odpad. Vše lze ale snadno odinstalovat. Tak jsme i učinili a ponechali jen pár základních věcí, jako internetový prohlížeč nebo správce souborů. Android se může hodit kdykoli, když byste chtěli používat jakoukoli nativní aplikaci pro tento systém a nespoléhat se jen na rozhraní KODI.

KODI se pak z tohoto základního menu spouští ručně (pokud si nenastavíte automatický start pomocí nějaké aplikace přidané do Androidu). Předinstalované KODI 15.2 je opět napěchované doplňky pro přehrávání různých internetových televizí a podobně. Mnohé nefunkční, protože dávno zavřené vzhledem k tomu, že šíří nelegální obsah.

My tedy odstraňujeme nabobtnalé předinstalované KODI a stahujeme balíček APK s nejnovějším čistou instalací KODI 16. Bez problémů ji instalujeme a pouze si ji rozšiřujeme o české balíčky pro sledování archivů českých televizí a online rádií.

MXQ Pro Android box takto spolehlivě funguje pro přehrávání souborů ze sítě i pro streamování archivů českých televizí. Spokojenost.

 

Co se nepovedlo?

V podstatě nám na MXQ Pro nelíbí jediná zásadní věc. Přístroj sice disponuje oficiálním Google Play pro instalaci a správu programů pro Android. Ale většina z aplikací na Google Play nejde nainstalovat, protože hlásí, že zařízení není podporováno (Google nezná typ tohoto přístroje). Je to nepohodlné, ale většinu programů lze nainstalovat přímo, mimo Google Play, ze staženého APK balíčku. Nebo z některého alternativního APP Store. 

Taktéž nějaký OTA (over the air) upgrade zařízení ani k datu vydání této recenze žádný zveřejněn nebyl (kým taky, když výrobce je neznámá čínská fabrika, která podobných různě pojmenovaných boxů chrlí na trh miliony a její zájem končí právě prodejem). Celkově, podpora nebo komunita kolem tohoto přístroje je mizivá. A to je jeho největší slabina.

K TÉMATU  Konečně pořádný základ pro HTPC?

Pokud chcete levný, malý, úsporný TV box s Androidem, převážně k využití jako multimediální centrum, pak lze MXQ Pro využít. S trochou těch androidích znalostí… Chcete-li box i na další činnosti, doporučili bychom nějaký známější produkt s rozumnou podporou. Špičkou je dnes Nvidia Shield, nebo třeba Xtreamer Whizz. Za zmínku stojí také výprodejový Mad Catz M.O.J.O.

zápory klady
– mizivá podpora výrobce a komunity + slušný výkon
– Google Play je prázdný + velmi nízká cena
  + poměr cena/výkon je velmi dobrý

 

Aktualizace: Na světě již je značková konkurence těchto přehrávačů: http://www.digilidi.cz/aktualne/xtreamer-jde-do-boje-proti-mxq-se-svym-mxv

 

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Osobně jsem podlehl kouzlu malých 10 až 12palcových notebooků či hybridních tabletů s klávesnicí. Jsou však lidé, kterým na velikosti záleží, i když výkon moderních 4jádrových Atomů by jim zcela stačil i s 2 GB RAM. Pro ty nabízí Umax řešení v podobě ultra-levného 14palcového notebooku…

Když se řekne pojem „domácí tiskárna“, většina z nás si představí kompaktní inkoustovou tiskárnu. Ty jsou totiž, na rozdíl od laserových tiskáren, univerzálnější a v domácnosti využitelnější – vytisknete s nimi jak texty, tak i vysoce kvalitní obrázky a fotografie. U českých spotřebitelů jsou pak nejpopulárnější inkoustové tiskárny značek Canon, Epson a HP. V tomto článku vám nabízíme srovnání nákladů na tisk vybraných TOP modelů tiskáren od zmíněných výrobců.

AV receiver je mimořádně užitečné zařízení, jehož význam rozhodně neklesá. Naopak je až s podivem, kolik audio-video-počítačových nadšenců by jej využilo, ale přesto jej ještě nemají. Přitom takovéto zařízení vám může sloužit 10 až 20 let. Zjistěte s námi, k čemu vám bude dobrý a jakým byste si mohli třeba udělat radost.

Tradiční americká firma Motorola se v roce 2011 rozdělila na dvě části. Divizi, která má na starost vývoj a výrobu mobilních zařízení (Motorola Mobility) v roce 2014 koupila firma Lenovo. Nyní, po cca 2 letech reorganizace, přichází na český trh značka Moto.

Nepřehlédněte

Nejsem fanouškem nakupování elektroniky či sportovního vybavení v supermarketu. Dlouhou dobu jsem byl vyloženým odpůrcem. Když jsem narazil na tuto lampu, která jakoby z oka vypadla námi testovanému Lamaxu, zaujala mě i cenou. Pak jsem ji objevil ve výprodeji za 50 % původní ceny, neodolal a 399 Kč (včetně desátek pro Babiše) vytáhl z peněženky bez okolků.
Vega je jednou z nejjasnějších hvězd na našem nebi. Dokáže však základní model značky Niceboy zazářit v recenzi? Zaujal nás hlavně nízkou cenou 990 Kč, která z ní činí nejlevnější akční kameru, jakou jsme měli v redakci k testování. Papírově neslibuje zázraky, ale papír je jedna věc, nás zajímala realita.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek