Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Recenze Leagoo Elite 4 – pořád v ruce

08. 02. 2016

08. 02. 2016

Před časem jsme v redakci měli možnost otestovat výrobek od relativně méně známé značky Leagoo, konkrétně se jednalo o produkt s označením Lead 2. Výroba řady Lead již není aktuální. V české distribuci je k dispozici nyní pouze model Lead 5, avšak je nahrazena produkty Elite 1 až Elite 5, přičemž logika značení je stejná jako ve škole. Elite 1 představuje vrchol nabídky. My jsme od obdrželi k testu model Elite 4. Ten by měl splnit očekávání dostatečného výkonu a kvalitního zpracování za cenu nižší než se pohybují ceny lídrů trhu.

TIP: Leagoo Lead 2 – štíhlý posel z Hongkongu

První, co mne překvapilo, byla krabička, v níž byl telefon zabalen. Byla daleko větší a prostornější, než by bylo nutné. Připadal jsem si, že rozbaluji telefon dražší než 3 tisíce Kč. Z toho vyplývá, že firma si dává záležet už na tomto prvním kontaktu svého výrobku se zákazníkem, což velmi oceňuji. V balení jsem nalezl samozřejmě samotný přístroj v bílém provedení, nabíjecí adaptér, USB kabel, OTG kabel, ochrannou fólii na displej a uživatelskou příručku.

Přístroj svými rozměry 14 × 7 × 0,9 cm výborně padne do rukou, větší rozměry by hrozily občasným nechtěným vyklouznutím telefonu a nepraktičností při ovládání jednou rukou (tj. palcem). Po hranách jsou vedeny dvě kovové linky. Ty dodávají telefonu zajímavější vzezření. Zadní kryt je z tenkého plastu, nepůsobícího křehkým dojmem. Překvapí kovové rámování okolo zadního fotoaparátu, které čočku chrání i velmi dobře vypadá. Nikde necítíte žádné vůle, nic nevrže. Čili mohu s klidným svědomím tvrdit, že dílensky je telefon zpracován na vysoké úrovni (rozhodně v této cenové hladině).

Jedna poznámka ke vzhledu. Aby zadní kryt nebyl zcela fádní, tak je lehounce vroubkovaný vystouplými malými čtverečky. Toto provedení mi několikrát pomohlo telefon neupustit (velmi dobře zabraňuje sklouznutí), ale hlavně se z držení telefonu v ruce stává pohodlná a příjemná záležitost.

Co se týče rozmístění tlačítek a zdířek, tři základní ovládací tlačítka nalezneme na horním pravém boku. U Elite 4 jsem již neměl obavy, že některé tlačítko působilo nekvalitně a poruchově. Je vidno, že výrobce si tento minus, který jsem komentoval u modelu Lead 2, sám uvědomil a napravil. Nebo čte DigiLidi.cz. :o) Na horní hraně vidíte 3,5mm jack a micro USB. Nalevo a na spodní hraně jsou jen čisté linie. Reproduktor je umístěn v zadním krytu dole, nahoře 8Mpix fotoaparát.

K TÉMATU  Recenze Ainol Novo 7 Aurora: Zásah ze všech hlavní

Při pohledu zepředu nic neobvyklého nenalezneme: nahoře přední 5Mpix fotoaparát Sony a v dolní části tři typická „androidí“ tlačítka.

 

Průměrný, ale levný vnitřek

Displej telefonu je reálně 4,59 palce velký (udávaná velikost činí 5 palců) IPS multidotykový, disponující 16 mil. barev a QHD rozlišením. Ano, rozlišení 960 × 540 pixelů je možná u takto velkého telefonu podprůměr, na druhou stranu si opět musíme uvědomit, o jaké pořizovací ceně se bavíme.

Výsledky testů Leagoo Lead 2 Leagoo Elite 4 Srovnání
3DMark
Ice Storm 3 107 3 345 93%
Ice Storm Extreme 2 061 1 700 121%
AnTuTu X Benchmark
Custom Test 18 666 20 250 92%
OpenGL ES 2.0 2 379 N/A N/A
PC Mark for Android
PC Mark for Android 2 109 2 516
Ostatní testy
SmartBench 2012 4 492 3 951 114%
NenaMark 2.4 55,4 FPS 53,8 FPS 103%
 
Běžné užívání (Wi-Fi, 3G, GPS, internet, hry) cca 1 den 2 dny  
Sledování HD filmů (1080p; s Wi-Fi) 8 h 13 min 10 h 40 min

V srdci telefonu kmitají čtyři jádra procesoru MediaTek MT6735P, každé s frekvencí 1,0GHz. Grafiku dostal na starost 2jádrový čip Mali T720 MP2 s frekvencí 400 MHz. Pro plynulý chod systému bylo telefonu vyměřeno bohužel pouze 1 GB operační paměti. V běžném užívání lze nedostatek paměti vypozorovat u surfování po internetu, nebo při načítání her. Všechno to trvá déle, než jsme v dnešní době zvyklí. Myslím si, že právě chybějící „RAMky“ zapříčinily průměrné výsledky v testech. Kdyby Elite 4 dostal od techniků jen o trošku více paměti, mohl by fungovat ještě o půl třídy lépe a zcela jistě by to ospravedlnilo i případně vyšší cenu. Vše potřebné si můžeme ukládat do 16GB vnitřní paměti, která je samozřejmě rozšířitelná při použití MicroSD.

LEAGOO ELITE 4
LCD 5,0″ (reálně 4,59″), IPS, 540 × 960 (QHD)
Procesor AMR MediaTek MT6735M (ARM Cortex A53)
4 jádra, 1,0 GHz
Grafické jádro Mali-T720MP2 (2 jádra, 400 MHz)
RAM 1 GB
Interní paměť 16 GB
Čtečka paměťových karet microSD (až 64 GB)
Konektivita WiFi 802.11, Bluetooth 4.0, 3G, LTE
Zvuk reproduktor vzadu
Porty micro USB, 3,5mm audio
Kamery přední 5 Mpix, zadní: 8 Mpix, LED blesk
Další výbava OTG, GPS, 2 SIM, FM Radio
Akumulátor 2 400 mAh Li-pol
Hmotnost telefonu 137 g
Hmotnost adaptéru 27 g
OS Android 5.1
Doporučená cena (s DPH) 3 190 Kč
Záruka 2 roky, služba 10D
K TÉMATU  Čtenářská inspirace: HPTC podle EraserHead díl 1.

Dalším příjemným překvapením byla Li-Pol baterie. Přestože 2 400 mAh je hodnota zcela běžná, tak celkové vyladění telefonu, procesor s poměrně nízkým taktem i nízké rozlišení vedlo k tomu, že jsem telefon mohl bez problémů používat celé dva dny, čemuž jsem upřímně odvykl. Mimochodem jsem měl celou dobu zapnutou Wi-Fi. Za výdrž tedy uděluji palec nahoru.

 

Fotky prioritou

U modelu Lead 2 jsem si postěžoval na nepříliš hezké fotografie, které telefon i přes udávané rozlišení 13 Mpix produkoval. Opět mám pocit, že s fotkami nebyl spokojen ani sám výrobce a fotoaparát se více zaměřil. Možná proto nyní nalezneme na telefonu přední fotoaparát od značky Sony, a proto možná je nyní okolo zadního fotoaparátu onen kovový rámeček ve tvaru kapky vody. Na každý pád se mi nyní pořízené fotografie a video daleko více líbily a již rozhodně nemůžu tvrdit, že fotoaparát je Achillovou patou telefonu.

 

Fotogalerie

 

Již není co řešit

Ano, již není, co řešit. Leagoo druhým testovaným modelem ukázalo své přednosti. Kvalitní zpracování a cenově nesrovnatelné vybavení. Mně osobně se Leagoo telefony líbí i vzhledově. Zejména design Elite 4 je pro mne na takové úrovni, že bych se vůbec nestyděl jej někde v restauraci mít na stole. Tváří se, že je dražší, než skutečně je a pracuje daleko lépe, než byste dle cenovky čekali.

 

Bonusová informace

Na všechny modely značky Leagoo pocházející z distribuce společnosti Dynamic Mobile je poskytována nová služba „Garance 10D“. Tento program nabízí vždy možnost výměny reklamovaného produktu za nový v případě, že k jeho opravě nedojde do deseti dnů od předání servisnímu středisku. Služba se přitom neomezuje pouze na produkty v záruční době, platí i pro ty po záruce.

 

Aktuální cena Leagoo Elite 4 v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )

zápory klady
– Nic navíc proti konkurenci + Rozumná cena
– Málo RAM + Design a zpracování
  + Služba 10D
  + Patrná zlepšení

Za zapůjčení telefonu Leagoo Elite 4 děkujeme společnosti Dynamic Mobile

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Lamax poměrně dynamicky rozšiřuje svou nabídku. Zatímco ještě před několika málo lety jsme jej mohli znát coby českého producenta sluchátek a reproduktorů, již nějaký čas trh obohacuje akčními kamerami, autokamerami a dokonce navigací. Kamera do auta s označením C9 byla předmětem našeho testu a není třeba dodávat, že moje zvědavost byla velká.
Nabídka Umaxu v posledních týdnech zažívala změny – a sice ve složení procesorů, kdy mělo býti více modelů s „Gemini Lake“, ale nestane se tak v brzké době. Intel nestíhá, takže pokud jste čekali na novou generaci úsporných mobilních procesorů, jiná možnost než 14Wg Plus nezůstává. Což nevadí, on se totiž notebook povedl, opět je o něco lepší.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek