Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Recenze Panasonic HC-V770EP – HD videokamera na vysoké úrovni (závěrečná část)

16. 12. 2015

16. 12. 2015

V minulém článku jsme si kameru podrobně popsali, nyní se podrobně podíváme na její funkce a výsledné produkty – tedy fotografie a videa.

TIP: Recenze Panasonic HC-V770EP – HD videokamera na vysoké úrovni (část první)

 

Druhy záznamu – v jakém formátu a na co?

Tento přístroj zaznamenává pořízená data na SD, SDHC nebo SDXC paměťové karty. Záznam probíhá v H264/AVCHD nebo MP4/iFrame, kde je nejvyšší použitelný bitrate až 50Mbps. U AVCHD je to 28Mbps. Obojí v 1080/50p.

AVCHD

  • 1920 × 1080/50p (28 Mbps/VBR),
  • 1920 × 1080/50i/PH (24 Mbps/VBR),
  • 1920 × 1080/50i/HA (17 Mbps/VBR),
  • 1920 × 1080/50i/HG (13 Mbps/VBR),
  • 1920 × 1080/50i/HE (5 Mbps/VBR).

iFrame

  • 1920 × 1080/50p/MP4/1080p (50 M) (50 Mbps/VBR),
  • 1920 × 1080/50p/MP4/1080p (28 M) (28 Mbps/VBR),
  • 1920 × 1080/50p/MP4/720p (9 M) (9 Mbps/VBR),
  • 1280 × 720/25p/MP4/720p(28 Mbps/VBR),
  • 960 × 540/25p/iFrame.

 

Menu a nastavení

Pohyb v menu a následné nastavení funkcí je velmi jednoduché a intuitivní. Ke všem položkám se dostaneme během chvilky. Níže schéma jednotlivých položek a hlavní obrazovka, která se objeví po stisknutí ikony MENU. Potom máme na výběr kam pokračovat – NAST.ZÁZN. (nastavení záznamu), FOTO a NASTAVENÍ obecné.

K výběru jednotlivých položek se můžeme dostat dotykem ikony funkce vlevo nahoře, která je právě aktivní. Máme na výběr konkrétně z těchto možností: Inteligentní automatický režim, Inteligentní automatický režim Plus, Kreativní kontrola, Film HDR, Režim scény, Manuální režim a Full HD zpomalené video. V režimu foto, pak máme k dispozici funkci Fázová animace.

 

  • Dotykové funkce

 

  • Funkce záznamu ikon ovládání

 

  • Scény

  • Kreativní programy jsou k dispozici čtyři: Efekt miniatury, 8 mm video, Video bez zvuku, časosběrné nahrávání. Podrobnosti v návodu k použití.

 

Film HDR režim

Snímek z videa za použití funkce HDR vlevo, která obraz po celé ploše zešedlý, vpravo iAuto.

Slouží k prosvětlení velmi tmavých zón v natáčené scéně. Mě tato funkce o své kvalitě bohužel nepřesvědčila. Záběr je pak nepřirozeně vybledlý a nepůsobí na diváka dobře. Mnohem sofistikovaněji se toho dá docílit později v střihové aplikaci. Ukázky jsou na YouTube.

 

Vyznačení zaostření – v módu ručního ostření

Ruční zaostření je usnadněno jednak modrým orámováním, které se objeví, když pootočíme otočným ovladačem pod objektivem a také modře značenými místy, kde je právě zaostřeno. Je to šikovné hlavně v okamžiku, kdy máme výraznou transfokací přiblíženo na vzdálený objekt a vidíme, kde je zaostřeno a kde už ne v poli zóny hloubky ostrosti.

 

AGS – Automatické vypínání při pohledu kamery na zem

Tato funkce je velmi užitečná. Zabrání v pokračování natáčení, když zapomeneme záznam ukončit a kameru namíříme k zemi (visí na krku). Automaticky se tedy zabrání tomu, že nic netušíce kráčíte krajinou a kamera si vesele snímá až do chvíle – v extrémním případě – dojde „šťáva“ v akumulátoru a ubyde místo na paměťové kartě. Ve chvíli, kdy hodláte natáčet pro vás důležitou a neopakovatelnou scénu zjistíte, že není na co nebo čím. Tuto možnost mějte v menu proto pro jistotu vždy aktivní. Jen, když natáčíte dění pod sebou nebo vysoko nad sebou ji vypněte, jinak to udělá přístroj za vás a vy si toho v zápalu umělecké invence nemusíte včas všimnout.

K TÉMATU  Srovnání Cortex-A7 versus Cortex-A17 – více jader, více síly?

 

Elektronická Vodováha

Velmi šikovná věc, která se vidí hlavně u digitálních zrcadlovek. Využití je hlavně pří záznamu ze stativu, ale své opodstatnění má i při snímání z ruky.

 

Pre-Rec – natáčíme chvíli před aktivací natáčení

Při aktivaci této funkce, se záznam provádí na nečisto do paměti přístroje a po zahájení natáčení se zaznamenají tři vteřiny před zmáčknutím video spouště.

 

Full HD zpomalené video

Tento přístroj dokáže zaznamenávat zpomalené záběry a to až třikrát v jediném klipu, vždy když podržíme příslušné tlačítko na LCD displeji. Je tu ale i možnost nahrát zpomaleně celý klip v kuse.

 

Spořič energie – šetří proud za nás

V menu můžeme aktivovat šetření elektrické energie a to jak z akumulátoru v kameře (BAT), která se samočinně vypne po 5 minutách anebo, když je kamera připojena na rozvod elektrické sítě (AC), po 15 minutách.

 

Zvuk – nemám námitek ctihodnosti

Zvuk z této kamery je na velmi slušné úrovni. Dynamika zvukového spektra je široká. Hluboké tóny ale spolehlivě ořízne softwarové potlačení poryvů větru. Pro plný rozsah je lepší sehnat na mikrofon ochranu s kvalitní umělé kožešinky, které se dají pořídit v široké škále.

Pestrost možností ručního nastavení je až ohromující a hračičkové se určitě ve snaze nalézt nejlepší zvukovou variantu nudit nebudou. Ale i ostatní mají štěstí, protože automatika zvládá snímání zvuku také bez větších výhrad a v běžných situacích nezklame.

Na výběr je z možností nastavit zvukový záznam od mono, přes stereo až po marketingové Dolby Surround 5.1, který je ve výsledku spíše k zlosti než k užitku. Stereo je nepřekonaným ideálem, a kdo se k němu uchýlí, bude s výsledky vždy spokojen.

 

Fotografie – jen doplňkové

Statické snímky z této kamery nejde brát jinak, než jako doplňkové. Lepší fotoaparát zastoupit nedokáže. Fotky jsou nejslabším článkem tohoto přístroje. Jsou takové mdlé, bez náboje. Je jedno, které rozlišení zvolíme, pořízeným snímkům to zkrátka nepomůže. Kdejaký lepší kompakt udělá fotografie mnohem lepší. Na papíru ve formátu 3:2 (10 cm × 15 cm) stačit mnohým budou.

  • Více ukázkových fotek najdete na Ulož.to, heslo: V770

 

Rozlišení a formáty snímků

 

Rozlišení fotografií v režimu video

  • 12,6 Mpix – 4 736 × 2 664
  • 2,1 Mpix – 1 920 × 1 080

 

Video je kvalitní

  • Archiv se všemi ukázkovými nahrávkami stahujete z Ulož.to, heslo: V770

Snímání obrazu až do neprokládaných AVCHD, ale i iFrame MP4 50p je zde realitou. Obraz z HC-V770 je velmi kvalitní. Ostrý, barevně správně vyvážený. Jen uměleckého záměru s použitím malé hloubky ostrosti zde nelze téměř očekávat. Konstrukce objektivu a velikost snímacího čipu tomu zkrátka není nakloněna.

K TÉMATU  Mini Skeleton: Pro malé extravagantní HTPC

 

Návod k použití

Ten je v elektronické podobě na internetu v PDF formátu. Slučuje vlastnosti vícero kamer Panasonic. Je velmi přehledný a najdeme v něm téměř vše potřebné. Téměř píši proto, že občas by bylo vhodné informace trochu rozvinout.

Základní informace jsou i přímo v kameře, která nám stručně napoví, co která funkce či nastavení způsobí. Stačí kliknout na ikonu dole uprostřed displeje s písmenem „i“ a pak klepnout na ikonu, pod kterou se skrývá daná funkce nebo nastavení.

 

Závěr – shrnutí poznatků

Zdroj: Stuart Miles, FreeDigitalPhotos.net Tato nová videokamera mě velmi zaujala. Absenci optického hledáčku většina lidí oželí, takže jeho nepřítomnost nebudu více komentovat, protože Panasonic na tento komfort pro kameramany už téměř (bohužel) úplně rezignovala. Ergonomie, ovládací prvky, rozsáhlé možnosti nastavení v přehledném menu, jsou v dané kategorii videokamer na vysoké úrovni. Nejdůležitější prvky, kterými jsou v tomto přístroji vysoce kvalitní obraz i zvuk potěší každého majitele této Full HD kamery, která má jako vítaný bonus iFrame MP4 ukládání obrazu, až do 50Mbps. V této cenové kategorii, málem nevídaná věc. Panasonic HC-V770, má velmi vyspělou optickou stabilizaci, která obraz dokáže opravdu významně zklidnit i na „dlouhém“ optickém zoomu s až dvacetinásobným přiblížením. S delším elektronickým přibližováním jde kvalita již dolů, mnohým ale i50 respektive i60, dokáže splnit jeho nároky na kvalitu takto pořízených dalekohledových záběrů. Automatické zaostřování je na vysoké úrovni, pojištěné možností zaostřit i ručně. Nezávislé nastavení clony a času závěrky je dalším bonusem, který zkušenější video nadšenec rád využije. Obraz je ostrý a jeho barevný tón přirozený.

Tento přístroj mě při testování potěšil a jeho kupci mohou očekávat stejně libé pocity. Nevěřím, že by se našel v této kategorii spotřebních videokamer někdo, kdo by byl z této kamery zklamán. Jen ta absence hledáčku může někoho zamrzet. Je tedy škoda, že Panasonic nevyrábí alternativu s jeho zařazením. Komfort natáčení by se ještě znásobil v situacích, kdy je LCD monitor téměř k nepoužití. Jinak ale samá pozitiva a výhody. Budoucí majitel bude jeho šťastným vlastníkem a dokáže s ním natočit mnoho poutavých záběrů, nejen do rodinné sbírky.

 

Aktuální cena Panasonic HC-V770 v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )

zápory klady
– Absence sluneční clony + Stabilizace obrazu
– Kvalita fotografie + Výdrž dodaného akumulátoru
– Chybí alternativa s hledáčkem + AGS režim
  + Kvalita Full HD obrazu
  + iFrame MP4, 50MB

 

Za zapůčení kamery Panasonic HC-V770EP děkujeme společnosti

 

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek