Pátek , 29. 03. 2024

Taťána

Test HP Pavilion x2 vs. Lenovo Ideapad Miix 300 – trpaslíci na nože

08. 12. 2015

08. 12. 2015

Letos jsme se kromě jiného zaměřili na tablety s klávesnicí, kterým s trochou dobré vůle lze říkat hybridní mininotebooky, není to přesné, ale dobrá vůle nám nechybí, tak jim tak říkejme. Několik kousků jste na našem webu viděli a já jsem si tenhle typ počítače díky GoCleveru zamiloval. Dnes tu máme zástupce druhého ranku – jsou „značkoví“, mají lepší výbavu, stojí více peněz. Za jejich cenu lze pořídit základní 15palcový notebook, tak proč nekoupit spíše ten?

TIP: Umax VisionBook 10Wi Plus z rodu přizpůsobivých

Otázka v úvodu je nesmyslná, cílová skupina klasických notebooků je zcela jiná, o tom nemůže být řeč. Podobají se pouze cenou. Jeep a Porsche jsou auta, ale tím jejich podobnost začíná i končí. Proto, pokud nehýříte penězi, laptop s sebou často nosíte, chcete dobrou výdrž akumulátoru, kompaktní rozměry s nízkou hmotností nebo hledáte druhý snadno přenosný a stále plnohodnotný počítač do rodiny, čtete správně. Pokud hledáte náhradu stolního počítače, uvažujte spíše o klasickém notebooku, „2 v 1“ pro vás není.

 

Jsou tak stejné, nebo tak jiné?

Vypálím to v úvodu, HP x2 je nejlepší z těch, které jsem držel v rukou – jde spíše o malý notebook než tablet, má nejvíce konektorů přímo na „těle“, kvalitní reproduktory, neváží moc,disponuje nejlepším uchycením ke klávesnici s nejvíce možnostmi jeho připojení (dvěma), můžete si prodloužit záruku a existuje model s diskem v klávesnici. Tomu odpovídá cenovka.

Lenovo Miix 300 se Umaxu 10 Wi Plus podobá jako dvojčeti, přesto není stejný. Nebojím se říci lepší – lépe udělaná nabíječka, fotoaparát s více Mpixely a 64GB úložiště s vyšší přenosovou rychlostí. Ono, mnou dříve kritizované uchycení zůstalo nedotčeno, ke ztrátám kontaktu s klávesnicí došlo za dobu testování jen párkrát, když jsem s ním dost „zatřepal“ a vyloženě se na to soustředil. Nevylučuji, že se to občas nestane i vám, ale nebál bych se toho možná ani na D1 na Vysočině. Otázka, zda se mechanismus do 2 let „nevyběhá“? Pak reklamujte, odhadnout to nedokážeme.

  Lenovo Ideapad MIIX 300 HP Pavilion x2 10
LCD displej 10,1 palců, 1 280 × 800, IPS, dotykový
Procesor Intel Atom Processor Z3735F
jádra, až 1,83 GHz
2 MB, 22 nm, SDP 2,2 W
RAM 2 GB DDR3L
Integrované grafické jádro Intel HD Graphics, 311 MHz až 646 MHz, 4 shadery
Pevný disk eMMC Samsung 64 GB eMMC Hynix 64 GB
Čtečka paměťových karet micro SDXC
Konektivita Wi-Fi 802.11 (a)/b/g/n, Bluetooth 4.0
Zvuk Stereo (vzadu, 2 × 1 W) Stereo B&O (vpředu)
Porty napájecí port, 1× mikro USB, 2× USB 2.0 na klávesnici, 1× mikro HDMI, audio USB 2.0 typ C (napájení i data), USB 3.0, 1× mikro HDMI, audio
Další výbava Čelní 2 Mpix a zadní kamera 5 Mpix, TPM modul Čelní kamera 720p, TPM modul
Hmotnost tabletu 613 g 588 g
Hmotnost s klávesnicí 1,17 kg 1,14 kg
Hmotnost adaptéru 100 g 129 g
OS Windows 10 Home (32 bitů)
Doporučená cena (s DPH) 6 989 Kč 8 590 Kč
Záruka 2 roky
Rozšíření záruky N/A HP CarePack – Oprava v servisu s odvozem a vrácením, 3 roky za 999 Kč

Hardwarová výbava obou strojů je prakticky totožná až na drobnosti ve výbavě a nějaké konektory, jak můžete číst v tabulce.

Výsledky testů Lenovo HP Srovnání
3DMark 05
Skóre 3 284 3 165 104%
3DMark Professinal
Ice Storm 14 776 14 922 99%
Cloud Gate 1 188 1 154 103%
Sky Driver 447 438 102%
GFX Bench DirectX 3.0.7
Manhattan 808 785 103%
T-Rex 1 062 1 058 100%
Výdrž akumulátoru
Film 1080p, bez Wi-Fi 6 h 02 min. 6 h 12 min.

*

PowerMark (productivity)* 9 h 55 min. 8 h 57 min.
PowerMark (balanced)* 5 h 52 min.

6 h 56 min.

 

Proto čekejme ekvivalentní hodnoty výkonu, lišící se o pár procent. Podobně si vedou s výdrží. Čísla mluví za sebe, nemá cenu se nad nimi pozastavovat. Stroje jsou to slabé, z pohledu běžného uživatele však plně dostačující. Slabší procesory kompenzují v porovnání s klasickými 5 400ot. disky rychlými SSD úložišti, přičemž 64 GB beru za dobrou hodnotu. Hry ze Storu a starší tituly výkonem zvládnou.

Srovnání rychlosti SSD disků (zleva) – Lenovo vs. HP.

Navíc si na to ticho zvyknete jako na ranní šálek kávy. Když jsem nedávno chvíli používal svůj starý notebook (s úsporným procesorem), nemohl jsem věřit, že byl vždy tak hlučný. Po té, co jsme si shrnuli, čím se oba stroje podobají, bude užitečné a pro čtenáře zajímavější, zaměřit se na odlišnosti.

 

HP Pavilion x2 – červený štíhlý elegán

Již jsem předeslal výše, že HP vnímám spíše jako konvertibilní notebook z odnímatelnou klávesnicí, než tablet s připojitelnou klávesnicí. Postrádá zadní kameru (pro řadu uživatelů zbytečnou), za to reproduktory Bang & Olufsen sídlí u displeje, takže zvuk jde přímo k vám, nehraje kamsi dozadu. Navíc kvalita zvuku je bezesporu lepší než u konkurence. Zase nečekejme žádnou diskotéku, stále jde o tablet a reproduktory mají malý výkon. Stačí, ale velkým notebookům s průměrně dobrými reproduktory (řekněme z dílen HP) nestačí.

Čím jednoznačně vyčnívá? Promyšleností uchycení displeje a klávesnice – zvládli to magneticky bez nutnosti mačkání tlačítka, pevně a zároveň mez kolébky. Navíc jde displej připojit dvěma způsoby – klasicky i obráceně (obrazovkou dozadu), takže můžete notebook zavřít a mít klávesnici pod ním a třeba ve vlaku neřešit, kam klávesnici odložit. Máte ji stále při sobě a nepřekáží. Případně poslouží jako stojan při přehrávání, kdy před obrazovkou nezaclání klávesnice a celé je to takové stabilnější. Bezvadné!

K TÉMATU  Nejlepší DVD přehrávače a HDD rekordéry 2008

Magnety jsou možná zbytečně silné, ne vždy se trefíte napoprvé do obou štěrbin. Zase lepší, než kdyby se vám někdy tablet omylem od klávesnice oddělil a upadl na zem, což se mi s GoCleverem stalo. Jako jediný naopak „plastově vrže“ při otevírání a tělo tabletu není tak pevné jako u všech ostatních (cena za štíhlost).

Všechny konektory hledejte na tabletu samotném – jedno USB typu A (klasické plné USB) a druhé oválné USB typu C (tedy moderní konektor), kterým se nabíjí. Stačí dokoupit kabel (USB-A / USB C za 300 až 500 Kč) např. na nabijení do auta nebo redukci na USB typu A pro připojení flash disku. Při ztrátě originálního zdroje, nemusíte kupovat značkový, ale vystačíte si s tímto kabelem a nějaký 220V adaptér jistě doma máte či za pár stovek pořídíte – pozor pouze na výstupní napětí, protože základních 500 mA nestačí. V budoucnu bude jistě univerzálnější než klasické mikro USB, které je nyní ale stále nejrozšířenější a ještě nějakou dobu jím zůstane. Jde o promyšlené řešení zejména s výhledem do budoucna, i když v současnosti by mikro USB jistě představovalo praktičtější a levnější řešení. Škoda, zdroj není řešen obdobně, jako u Lenova a kabel k němu není připojen USB portem.

Umístění USB portu nemusí být při použití např. USB disků netradičních tvarů praktické, nachází se dost nízko, u klasického USB kabelu např. u myši to ale vadit nebude.

Bohužel mikro SD karta ze slotu mírně vykukuje, takže se může stát, že ji omylem ztratíte při nešetrné manipulaci. Po stránce designu elegantní slot (bez karty), praktické využití pokulhává za těmi u ostatních tabletů, méně pohlednými, „utopenými“ v těle.

Ovládání hlasitosti, režimu V letadle či jasu displeje konkrétní klávesou bez nutnosti stisknutí Fn je u HP standardem. Pokaždé jej vnímám jako velmi pohodlné řešení. Klávesnice samotná je při tom rozvržena dobře, lze na ní pohodlně psát.

Obnova a zálohování systému lze spustit z Windows 10 v menu Nastavení jako u všech Windows 10 i při bootování – možnosti jsou tovární nastavení, záloha dat apod. Standardní funkce, které stačí. Rychlé, snadné. Navíc tu máme nástroje pro diagnostiku hardwaru, které ale běžný uživatel nejspíš nikdy nepoužije.

 

Lenovo Ideapad Miix 300 – sympatický černoušek

Miix 300 mě zajímal, jde o novinku, na kterou jsem byl zvědavý asi nejvíc. Čím se odlišuje od Umaxu už víme. Šasi je pevné, dobře se drží v ruce i díky příjemnému materiálu vzadu. Také balení samotné mě okouzlilo, tak úsporně zabalený tablet jsem neviděl, není tu prakticky nevyužitého místa a dle krabice bych snad čekal větší mobil než 10palcový „skorolaptop“.

Co se portů týče, plejáda je zcela klasická včetně rozmístění na těle tabletu. Nemusíte shánět redukci, protože na klávesnici máte hned dva porty typu A na každé straně, což je praktické. Včetně mikro USB máte k dispozici celkem tři USB porty, což je na tablet perfektní cifra.

Nabíjení řeší speciální nabíjecí konektor, ale u zdroje se někdo zamyslel a kabel s adaptérem propojil USB portem, takže nemusíte nic dokupovat a složitě řešit, stačí kabel připojit na cestách do USB nabíječky např. v autě a je to. Toto mi u GoCleveru letos na dovolené chybělo, protože jsem stále nenašel čas si to vyrobit sám. Tímto mě Lenovo nadchlo, inteligentní řešení, které je alespoň částečně univerzální u vstupu, výstup bohužel žádá speciální konektor. Navíc si díky tomu můžete napájecí kabel vcelku libovolně prodloužit. Opravdu se mi to líbí a nechápal jsem, že to nenapadlo jiné výrobce (asi kvůli ceně), protože mně to „docvaklo“ vcelku rychle, když jsem viděl na zdroji napětí 5 V.

Další netradičně řešenou periferii představuje klávesnice, která má pouze 5 řad kláves (místo obvyklách 6), takže písmena jsou velká, Enter a pravý Shift též. Potud velmi dobré. Řešení si nicméně vyžádalo kompromis, takže Delete není vpravo úplně nahoře, na což jsme z notebooků zvyklí, ale je až druhý zprava, protože na úplném kraji je Backspace. To mě při psaní zlobilo, zaznamenal jsem dost překlepů, protože háček a čárka je též o řadu výše, než bývá zvykem, protože řada s funkčním klávesami chybí – vměstnala se k číslům, takže ty mají 3 funkce – číslo, se shiftem druhý znak a s Fn pracují jako funkční klávesa.

Pokud nejste zvyklí používat klávesové zkratky, vůbec se tímto odstavcem nezabývejte, pokud ano, vězte, že často budete muset místo 2, mačkat tři klávesy a to vás bude otravovat – např. Alt + F4 tak pro mě ztratilo onu urychlovací funkci, protože 3 klávesy jednou rukou nezmáčknu. Nejde o nedostatek tabletu, jde o jeho vlastnost. Sám nejsem s to říci, zda-li bych si na klávesnici zvykl, či nikoliv. Rozhodně se vymyká. Po 14 dnech používání jsem také zaznamenal, že se kraje touchpadu otiskují do krycí fólie na displeji, při delším používání to bude jistě patrnější.

K TÉMATU  Koruna je slabá, elektronika podraží

Od 5Mpixelového fotoaparátu na zadní straně jsem měl vyšší očekávání, přední neřeším. Bohužel kvalita není vůbec lepší, naopak často měl problém zaostřit a aplikace navíc „padala“.  Celkově řečeno na to byly asi lépe zbylé tablety s 2 Mpixely. Snad do budoucna výrobce opraví software, v současném stavu bych jej s nadsázkou označil za skoro nepoužitelný. Tuto funkci, věřím, většina uživatelů chápe jako doplňkovou. HP x2 fotoaparát nemá vzadu vůbec.

Fotky zblízka se celkem povedly, na dálku tablet ostří hůř.

Obnovu systému řeší čínský výrobce obdobně jako konkurence přímo ve Windows 10, svoji práci odvede a nemusíte se bát o ztrátu dat. Reproduktory hrají průměrně, srovnatelně s konkurencí.

 

32 GB nebo 64 GB, s diskem nebo bez?

To budou jistě otázky, které si položí nejeden potencionální kupec. Pokud jde o kapacitu eMMC úložiště, vězte, že menší úložiště stačí většině uživatelů pro pohodlný chod Windows. Já řadu měsíců funguji na 16 GB a lze to, proto nevidím ve 32 GB problém.

Autor: Master isolated images, FreeDigitalPhotos.net Cenový rozdíl u HP činí na oficiálním eshopu slušných 600 Kč u Lenova se na internetu pohybuje kolem 1 000 Kč. Za tyto peníze bez problémů pořídíte značkovou 64GB mikro SDXC kartu, o 32GB verzi nemluvě. Proto bych preference nechal na vás, byť osobně bych se levnější variantě nebránil (zejména u Lenova). Pokud toužíte po kvalitním hybridním tabletu, ale na cenu hledíte…

U HP můžete volit i model s v klávesnici vestavěným mechanickým diskem 500 GB za baťovských 9 990 Kč. To je sice krásné, ale uvědomte si, že jde o příplatek 2 000 Kč – disk se totiž nabízí u 32GB verze. Za tuto sumu jistě vhodný externí disk vyšší kapacity seženete.

Ano, nemáte jej přímo jako součást počítače. Ale je to opravdu taková prohra? Přijdete o řadu výhod – logicky soudím, že naroste hmotnost (byť na webu HP udává nižší), jistě se zkrátí výdrž a přijdete o nehlučný chod (každý mechanický disk vždy bude slyšet). Této volbě bych se osobně vyhnul, pokud bych k tomu neměl zásadní důvod. Pak bych se zamyslel, zda-li nekoupit spíše klasický notebook či nějaký model z rodiny Pavilionů x360.

 

Tak dobří, jak si přejete? Snad.

Oba tablety jsou kvalitní a dost dobré. Mně osobně pocitově oslovilo více Lenovo Miix 300 svojí „prostotou“. Na nic si nehraje, byť se za svoji výbavu stydět nemusí. Zkrátka se mi líbí i vzhledově (např. na něm chybí stříbrná „bradavice“ kolem fotoaparátu, jakou měl Umax) a nebránil bych se vůbec 32GB modelu. Tablet se lépe drží v rukou, navíc nemám telefon s použitelným  fotoaparátem, takže na tabletu se někdy hodí. Napájecí kabel s USB konektorem je sympaticky praktickou „blbůstkou“, která by u mě asi rozhodla. Navíc tu máme nemalý rozdíl v ceně.

HP je jistě špičkou mezi tablety na trhu. Nic vyloženě závadného jsem na něm neshledal, je krásné, kvalitně zpracované (až na to vrzání), vše je dobré včetně reproduktorů, lze si doplatit prodloužení záruky. Máte na výběr několik barevných kombinací i typů výbav. Počítat ale musíte s vyšší cenou. Za exkluzivitu se platí.

Hledám vhodné přirovnání například ve světě aut. Vezměte si třeba etalon mezi nižší třídou, Škodu Fabii. Pak by byli GoClever Insignia 1010 WIN či Asus Transformer T100TAF výběhovým modelem, Umax VisonBook 10Wi Plus přirovnám k Fabii poslední generace v základní výbavě, Lenovo Miix 300 představuje střední výbavový stupeň a HP Pavilion x2 v této metafoře reprezentuje tzv. „plnou palbu“. Všechny tyto vozy budou mít výkonově podobné tříválcové motory, poslední tři zcela totožnou pohonnou jednotku s maličko vyšším výkonem oproti předchůdci. Všechny majitele dovezou z místa A do místa B, ale v každém bude to svezení jiné.

Pokud bych se měl rozhodnout, který z testovaných tabletů si zaslouží ocenění našeho webu, vybral bych Lenovo Ideapad Miix 300 právě díky nejlepšímu poměru ceny a výkonu. Má dostatek paměti, plné dva USB porty na klávesnici, dobrou výdrž baterie. Ve srovnání s podobným Umaxem 10Wi Plus navíc nabízí jednoduše inteligentně řešený napájecí kabel s USB portem, což usnadní nabíjení na cestách např. v automobilu, promyšlenou klávesnici a lepší uchycení k tabletu i 5Mpixelový fotoaparát. Ten bohužel špatně zaostřoval, což vnímám jako softwarový nedostatek.

 

Aktuální cena Lenovo IdeaTab MiiX 80NR002TCK v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )

Zápory Lenovo Miix 3 Klady Lenovo Miix 3
– 5Mpix fotoaparát neohromil + Poměr cena/výkon
– Touchpad se vytlačuje do ochranné folie LCD + Kvalitní zpracování
  + 2 GB RAM, 64GB úložiště
  + Nabíjecí kabel s USB ve zdroji

 

Aktuální cena HP Pavilion x2 10-n205 L2T17EA v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )

Zápory HP x2 Klady HP x2
– Mírně „vrže“ + Elegantní a lehký
– Mikro SD karta vykukuje + Reproduktory B&O vpředu
  + 2 GB RAM, 64GB úložiště
  + Způsob a univerzálnost uchycení tabletu

 

Za zapůjčení tabletů Lenovo Ideapad Miix 300 a HP Pavilion x2 10 děkujeme společnostem

 

 

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

O bitcoinu a dalších kryptoměnách se dnes mluví skoro všude. Pořád ještě není pozdě se o tuto oblast začít zajímat. Vysvětlíme si, co to kryptoměny jsou a poradíme, jak si koupit bitcoin, litecoin nebo třeba ethereum. A zkusit s námi můžete i vlastní těžbu na svém počítači.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek