Pátek , 29. 03. 2024

Taťána

Umax VisionBook 10Wi Plus z rodu přizpůsobivých

05. 11. 2015

05. 11. 2015

Umax není prvním „obojživelníkem“ v recenzi na našem webu. Lze říci, že navazuje na první generaci, která byla de facto shodná s GoCeleverem Insignia 1010 WIN, takže můžeme maličko sledovat, co se zlepšilo. Nečekejte revoluci, jde o evoluční krok, který posouvá pokrok o skok dále. O jak velký jde skok pro uživatele?

Nebudu vás zbytečně napínat, bystří vědí, co se zlepšilo. Dvě vcelku zásadní věci: na klávesnici jsou hned dva „plnokrevné“ USB 2.0 porty a zdvojnásobila se kapacita operační paměti. Oboje kvituji s nadšením, protože zejména 1 GB RAM mě u starší generace mrzel. Ale pojďme to vzít od začátku…

Umax VisionBook 10Wi Plus
LCD displej 10,1 palců, 1 280 × 800, IPS, dotykový
Procesor Intel Atom Processor Z3735F
4 jádra, až 1,83 GHz
2 MB, 22 nm, SDP 2,2 W
RAM 2 GB DDR3L
Integrované grafické jádro Intel HD Graphics
311 až 646 MHz
Pevný disk eMMC 32 GB
Čtečka paměťových karet micro SDXC
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
Zvuk Stereo repro na zadní straně
Porty napájecí port, 1× mikro USB, 2× USB 2.0 na klávesnici, 1× mikro HDMI, audio
Další výbava Čelní a zadní kamera 2 Mpix, odpojitelná klávesnice s touchpadem, MS Office Mobile zdarma
Akumulátor Li-ion, 7 000 mAh
Hmotnost tabletu 610 g
Hmotnost s klávesnicí 1,10 kg
Hmotnost adaptéru 95 g
OS Windows 10 Home (32 bitů)
Doporučená cena (s DPH) 5 990 Kč
Záruka 2 roky

 

Konstrukce podřízena vzhledu?

Pokud bych to bral příliš „zostra“, nezlobte se, proč přešlapovat na místě a obírat vás o čas? Změnila se důležitá součást laptopu, velmi. Nikoliv k lepšímu. Zmizely mnou vychvalované magnety, které nahradily „zaklapávací pacičky“ a s nimi nutnost mačkat velké tlačítko uprostřed pod displejem, když ho chcete odepnout. To by nevadilo, alespoň se vám nechtěně oba díly neoddělí.

Co mi ale funkčně nesedí je zbytek mechanismu. Zmizela „kolébka“ a displej (vlastně celý počítač) nemá při otevírání a normálním psaní na klávesnici vzadu oporu, viklá se. Jasně vůli měl i u starší generace, mají ji i běžné notebooky. Zde však i při relativně nevýznamném pohybu ztratí víko s klávesnicí kontakt a ve Windows se deaktivuje klávesnice s touchpadem. Oba se v mžiku nainstalují, při dalším otřesu se celá akce bohužel opakuje. Pokud máte notebook na stole, není to problém, ale pokud ho chcete mít třeba na klíně v posteli, už je to horší. No, v autobuse na D1 cestou do Prahy nebo Brna si to při přejezdu Vysočiny nedokážu představit. Na druhou stranu v dopravních prostředcích volím mód tabletu, klávesnice zůstává v batohu.

Když přemítám nad důvody této změny, napadá mě design – nyní už nic nepřečnívá nad víkem, žádný kus železa. Na první pohled estetický detail, celek působí exkluzivněji a kompaktně, jak 10palcový tablet působit má. Krása a funkčnost se vždy nepotkají, lépe rozhodně vypadá.

K TÉMATU  ČRa testují DVB-T2, budoucnost pozemního TV vysílání

Ke zbytku nemám výhrad, povrch tabletu je matně gumový, příjemně se drží v ruce. Klávesnice funguje, jak má, lze na ní dobře psát. Velikost kláves se nezměnila, je dostatečná i pro mužské ruce. Navíc se sem vrátily klasické užitečné informační ikony – Power, NumLock a CapsLock. Svítí bíle a velmi decentně, neoslňují. Dobré, u jiných strojů mi občas chyběly.

Zadní fotoaparát se přestěhoval nahoru doprostřed, nepůsobí už dojmem, že ji inženýři dali tam, kam to šlo. Zde má své místo, mnohem praktičtější. Zbytek portů a konektorů je klasicky nalevo. Ovladače nahmatáte vlevo nahoře na zadní straně, na to si zvyknout lze.

 

Výkon narostl, funguje jak má?

Zvýšila se kapacita operační paměti na 2 GB, procesor nese jiné modelové označení, ale parametry se shodují se starším Atomem. Přesto (proto) výkon vzrostl o více než 10 %. To potěší. Výdrž z mého pohledu zůstává výtečná.

Výsledky testů Umax Asus Srovnání
3DMark 05
Skóre 2 628 2 392 110%
3DMark Professinal
Ice Storm 14 840 13 359 111%
Cloud Gate 1 189 1 008 118%
Sky Driver 447 N/A
GFX Bench DirectX / 3.0
Manhattan 804 673 119%
T-Rex 1 064 939 113%
ALU 1 789 1 410 127%
Výdrž akumulátoru
Zapnutý s Wi-Fi 10 h 49 min. N/A  
PowerMark (balanced) 6 h 27 min. 8 h 7 min.
HD film 1080p bez Wi-Fi 5 h 38 min. 7 h 25 min.

Pokud jde o úložiště, 32 GB vnímám coby rozumné minimum. Bohužel použitý paměťový čip se mi nepodařilo identifikovat a je pomalejší, než ty u mnou dříve testovaných kusů. Posuďte sami při srovnání s GoCleverem (Toshiba) a Asusem (Samsung) se značkovými SSD. Tento pokles zdařile kompenzuje nárůstem operační paměti.

Srovnání výkonu eMMC: Umax, Samsung 32 GB (Asus) a 16GB eMMC Toshiba (GoClever).

Oddíl pro obnovení zabírá pouze 450 MB, přesto nabídne čerstvě nainstalovaný počítač pouze 16,3 GB volného místa. Nic neobvyklého.

Kvalita fotografií neoslní ani po inovaci, pouze se lépe fotí s čočkou nahoře, protože mi nepřekážely prsty při držení. Ovládání se mi více zamlouvalo u Windows 8.1, ale to je softwarová záležitost, vůbec mi hodně věcí u „osmiček“ přišlo lepších, jde o zkušenost a naučené pohyby. Konec konců přechod ze „sedmiček“ mi také chvíli trval.

 

Displej mi vyhovoval, kvalita zvuku nepohoršovala. Náročnější zákazníci by možná nesouhlasili, očekávat tóny srovnatelné s reproduktory Bang & Olufsen by bylo bláhové, nebuďme naivní. Od fotbalisty z okresního přeboru přeci nečekáte výkony profíka z Arsenalu. (Fotbal nesleduji, ale věřím, že přirovnání je srozumitelné, ať se stále netočíme kolem aut). Důležité je, že nechybí stereo a třeba filmy jsou slyšitelné někde v klidné místnosti. Na cestách stejně budete mít na uších sluchátka.

K TÉMATU  Recenze sluneční clony Mennon DV-SW pro širokoúhlé objektivy

Abych nezapomněl, hmotnost šla dolů. To se u malých snadno přenosných notebooků (na rozdíl od modelek) vždy počítá a oceňuje – 200 gramů není v tomto kontextu málo, tolik váží například krabička tofu salátu na svačinu včetně pár rohlíků.

Čekejte, že při spouštění musíte vypínač podržet déle, nestačí jen rychle zmáčknout. To se naučíte a za nějakou dobu vám to přestane vadit. (Vím o čem mluvím.) Proč jenom stále nejde nabíjet přes USB port? Netuším a mrzí mě to, neoznačil bych to opět za fatální nedostatek, ale za slabinu jistě.

 

Fotogalerie

Líbí se mi návrat klasických informačních diod Power, NumLock a CapsLock (vlevo nahoře na klávesnici).

 

Jak moc je dobrý?

Pohybujeme se v cenovém rozmezí do 6 000 Kč, což je opravdu málo peněz na notebook s operačním systémem Windows. Na druhou stranu konkurence v nejnižší cenové kategorii roste. Značky se stávají nálepkou na stejné věci vyrobené stejnými lidmi kdesi v Asii. Takže se neohlížejme na značku, ale posuzujme kvality konkrétního produktu.

VisionBook 10Wi Plus není špatný – neurazí, nenadchne. Vidím konkrétní zlepšení a ve srovnání s předchůdcem lépe vypadá, evoluce se o to postarala. Rozhodně bych dal přednost testovanému modelu před o 500 Kč levnějším výběhovým typem. O tom bych uvažoval při ceně pod 5 000 Kč. Pokud bych s koupí vyloženě nespěchal (pod tlakem vánočních reklam jistého protivného mimozemšťana), počkal bych, zda se cena nesníží i u novinky.

Umax zohlednil požadavky uživatelů při výběru nového modelu, anebo se jenom trefil do mého vkusu. Zásadními vylepšeními jsou 2 GB RAM a dva USB porty na klávesnici. Vyhnete se nutnosti kupovat redukci z mikro USB na USB (není součástí balení) třeba pro svoji starší myš či flash disk. Dva porty je v kontextu portfolia hybridních tabletů víc než dost. Výkon o 10 %. Škoda, že jej nenabijete přes USB port a tablet občas ztrácí kontakt s klávesnicí při vibracích.

Při koupi počítejte s kompromisy, na které jsem poukázal výše, při jejich posuzování bych ale nabádal k velkorysosti – kupujete notebook za 6 000 Kč, na to nezapomínejte. Studentovi, který tráví hodně času na přednáškách, v knihovně nebo na cestách mezi privátem a domovem, věřím, poslouží lépe než běžný 15palcový notebook.

 

Aktuální cena Umax VisionBook 10Wi UMM200V10W v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )

Zápory Klady
– Kontakt mezi klávesnicí a tabletem + Nízká hmotnost
– Pomalejší eMMC úložiště + 2 GB RAM
  + o 10 % více výkonu
  + USB porty na klávesnici

Za zapůjčení VisionBooku 10Wi Plus děkujeme společnosti 

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Nepřehlédněte

Druhá, resp. třetí, herní sluchátka od polské značky Genesis, udělají pod stromečkem radost. Už jenom ta velikost krabice… Dítě pak místo bot vybalí sluchátka a to jej jistě potěší. Znalci komedie Pelíšky si jistě vzpomenou na obdobnou scénu. Nicméně nic zde není samoúčelné, krabice skrývá haldu příslušenství a Neon 750 působí opravdu monstrózním dojmem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek