Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Recenze sluneční clony Mennon DV-SW pro širokoúhlé objektivy

06. 09. 2015

06. 09. 2015

Po rozhodnutí zakoupit novou videokameru jsem začal řešit otázku, jak účinně chránit objektiv proti parazitujícímu bočnímu světlu a také proti drobným částečkám prachu nebo kapkám vody ve vzduchu, často neřízeně poletujícími.

Sluneční clona se skládá se čtyř částí – Obruba clony, zajišťovací kroužek, víčka a řemínku.

Tuto ochranu beru na každý objektiv jako úplnou samozřejmost. Nikoliv však výrobci záznamových zařízení a jejich optiky. V posledních letech se situace sice zlepšila, ale k ideálu to má stále daleko.

 

Clonu jsem musel dokoupit od třetí strany

Byl jsem vděčen firmě Sony, že po opakovaném volání zákazníků po vhodné sluneční cloně v základní výbavě videokamer v komerčním segmentu jej konečně vyslyšeli. Alespoň u Sony HDR-CX730 v roce 2012 tomu tak bylo. Jsem jejím hrdým majitelem, protože to je FHD kamera, která natáčí opravdu skvěle. Tedy alespoň mnou zakoupený kus určitě.

Legendární Sony HDR-CX730 se sluneční clonou v základní výbavě.

V současnosti jsem usoudil, že je na čase (i přes velkou spokojenost) se stávajícím typem domácí kamery popojít o krok dál a zakoupil přístroj Sony FDR-AX33 s rozlišením 4K, o které jsem usoudil, že bude jako domácí kamera vhodným následovníkem staršího typu.

Sony FDR-AX(P)33 je už opět „holátko“ bez clony.

Ale ouha! Tento přístroj už svou, více než užitečnou součást, v základní nabídce neobsahuje. Co víc, nedá se v jinak široké nabídce příslušenství od Sony najít.

Bylo tedy třeba se poohlédnout po náhradním řešení. Ten kus obyčejného nylonu není nejlevnější, ale při velmi chudé nabídce vhodné alternativy na internetu jsem se rozhodl, jí zakoupit. Naštěstí byl k mání v českém e-shopu, již třetí den po objednání mi ji pošťačka předávala u dveří.

Clona Mennon je čínské provenience (ostatně handycam Sony FDR-AX33 také) a dá se u nás sehnat ve vícero rozměrech s průměrem závitu 30, 37, 43, 46, 52 a 58 milimetrů. Na internetu se dá najít u nás pod názvem Elementrix, ačkoliv je výrobcem čínský Mennon. Firma Elementrix je u nás asi výhradním dodavatelem těchto clon, a tak ji pod tímto jménem distribuuje.

K TÉMATU  Recenze kamery Lamax X3.1 Atlas – důstojný základ pro akci

 

Praktická část

Clona se přimontuje závitem a po vyrovnání zajistí ve stabilní poloze kroužkem, který se dotáhne k obrubě objektivu. Ten ozubený kroužek může dělat na některých typech kamer problémy.

Na videokameře Sony FDR-AX33 má aretační obruba o něco větší průměr než ostřící kroužek na obrubě objektivu. To může být překážkou v jeho pohodlné obsluze. Je totiž nepatřičně úzký a manipulace s ním je i bez avizované clony na hraně pohodlného otáčení. To patří spíše do článku o této kameře, nežli o dnes popisované sluneční cloně, která je sama o sobě velmi povedená.

Vzhled clony je, nebojím se to říci, na profesionální úrovni (užitná hodnota je podobná) a její účinnost bude určitě velkým přínosem v ochraně optické soustavy. Zevnitř má matný povrch, který by mohl být klidně ještě matnější. Na vnitřní straně kraje obruby je podélné rýhování, které má za úkol na ně dopadající světlo odklonit pryč od přední pupily objektivu. Její vnější povrch je bohužel lesklý a otisky prstů se na něm společně s prachovými částicemi bude dosti vyjímat. Tady zase vyhrál design nad užitnou hodnotou. Osobně jsem jí vyzkoušel na videokamerách, které jsem již výše zmiňoval.

Objektiv je v cloně zasazen velmi hluboko, ale vinětace (ztmavení v rozích obrazu) se ani u jedné nijak neprojevila. CX730 má širokoúhlý objektiv 26,0 mm při 16:9 pro video i fotografie, AX33 má 29,8 mm pro video a 26,8 mm pro fotografii, samozřejmě je to přepočet na kinofilmový formát 35 mm.

Mennon vlevo na AX33 a clona dodávaná spolu s CX730.

Tato sluneční clona má i ochranné nasazovací víčko, které jde na clonu nasadit jen s použitím větší síly, ale zase je tu jistota, že jej někde v okamžiku nepozornosti neztratíme. Má navíc bílou průsvitnou plochu, která umožňuje nastavit efektivně ruční vyvážení bílé podle okolního osvětlení.

K TÉMATU  Recenze chladící podložky Genesis Oxid 450 - vzduch, barvy a hliník

Vyvážení bílé jsem zkusil nastavit pomocí výše zmíněného víčka clony s polopropustnou bílou plochou. Výsledek mě mile překvapil. Obraz dostal příjemnější teplý tón a subjektivně se jevil blíže, nežli vyvážení „venku“ označené v kamerách Sony ikonou sluníčka a přednastavenou teplotou 5 800 K.

Vyvážení bílé shora „Venku“ 5 800 K kontra nastavení ruční skrze víčko clony.

 

Koupě opravdu nelituji

Za mou osobu se nezdráhám přiznat, že nelituji rozhodnutí, vsadit právě na popisovaný výrobek. Už se těším, až vyrazím do terénu na nějaké delší natáčení a nepochybuji už teď, že se osvědčí. Jen se možná pohlédnu po nějaké alternativě místo aretačního kroužku, který koliduje s kroužkem ostřícím (ve skutečnosti multifunkčním). Uvažuji o nějakém měkčím pryžovém těsnění vhodného průměru, který clonu udrží ve své poloze, ale zároveň nebude překážet v manipulaci s kroužkem na obrubě objektivu, jak jsem se již výše zmínil.

Obal je prostá papírová krabička se stručným návodem na zadní straně.

Kdo si tedy na internetu tuto sluneční clonu sežene, neprohloupí. Bude určitě použitelná napříč značkami všech známých výrobců. Stačí jediné, vhodný závit na obrubě objektivu dané videokamery. A když mu náhodou nebude vyhovovat, má (jak víme) čtrnáct dní na to, aby jí vrátil a hledal alternativu. Já jsem ovšem zákazníkem veskrze spokojeným a přeji to i všem ostatním, co po ní sáhnou.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Polská značka nás nedávno vcelku překvapila sluchátky Argon 600, a proto jsme se již bez větších předsudků pustili i do testování herní myši Krypton 550. Produktoví specialisté si evidentně libují v chemických názvech vzácných plynů, nemyslíte? Jak tedy zvládají navrhnout herní myš?
Těsně před Vánoci přinášíme srovnávací test čtyř malých bezdrátových reproduktorů, které se jistě ocitnou v hledáčku nejednoho „ježíška”: novinku Energy Music Box 1+ Pear, léty ověřený Lamax Sphere SP-1, nedávno zlevněný Niceboy Raze Mini a základní model Sony SRS-XB01. Který bychom doporučili?

Nepřehlédněte

Nabíječky pro USB jsou nedílnou a nepostradatelnou součástí běžného dne. Kdo už někdy nezatoužil po nahrazení těch nevýkonných běžně dodávaných s mobily, lampičkami či kamerkami? Pojďme se kouknout na dvě rozdílná řešení tohoto dilematu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek