Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Recenze Acer Chromebook 11 – vytrvalý bílý kůň

08. 02. 2015

08. 02. 2015

Chromebooků jsme se na našem webu již několikrát, obrazně řečeno, dotkli. Konečně se nám ale poštěstilo moci se takového stroje dotknout reálně, otestovat jej a moci se podělit o zkušenosti. A řekneme-li Chromebook, jistě většině našich čtenářů vyvstane na mysl značka Acer.

TIP: Zprávy z Taiwanu – čekejme nástup Chromebooků

Po stránce vhledu mu nelze nic vytknout. Kamarád řekl, že vypadá šikovně, já s tím souhlasím. Bílé tělo je kompaktní, nic jej nehyzdí – v jednoduchosti je síla. Procesor Intel Celeron dovoluje pasivní chlazení bez zbytečných výdechů i rušivého hluku ventilátoru či mechanického disku. Na každé straně jsou pouze nutné porty – napájení, dvakrát USB, HDMI, audio, čtečka SD karet, na spodní straně vidíte pouze reproduktory. Barevné logo Goolu na víku perfektně ladí s celkem.

 

Hardware plně postačující

Jak jsem již naznačil výše, procesor Intel Celeron N2840 plně dostačuje určení notebooku, perfektně mu sekundují dokonce 4 GB operační paměti a 32GB eMMC úložiště.

Acer Chromebook 11 (CB3-111)
LCD 11,1 palců, matné, LED
1366 × 768 (až 1536 × 864)
Procesor Intel Celeron N2840
2 jádra, 2,16 GHz (až 2,58 GHz)
1 MB, 22 nm, TDP 7,5 W
RAM 4 GB DDR3L
Integrované grafické jádro Intel HD Graphics
311 MHz (až 792 MHz)
Pevný disk 32 GB eMMC + 100 GB Google Drive (2 roky zdarma)
Optická mechanika
Čtečka paměťových karet formát SD
Konektivita Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth
Zvuková karta stereo reproduktory
Porty 1× USB 3.0, 1× USB 2.0, HDMI, audio
Další výbava webová kamera, touchpad
Akumulátor 3článková Li-Ion, 3 220 mAh
Hmotnost notebooku 1,08 kg
Hmotnost adaptéru 272 g
es Chrome OS (32 bitů)
Doporučená cena (s DPH) 6 990 Kč
Záruka 2 roky
 
Výdrž akumulátoru 8 h 50 min.

Vůbec se mi nestalo, že by se „sekalo“ video z webu, což se mému notebooku občas přihodí, ani testovací HD film 1080p Chromebooku nečinil žádný problém. Bootování systému probíhá pekelně rychle, stejně jako vypínání. To ze světa Windows neznám, i když takový notebook MSI s SSD v RAIDu též startoval velmi rychle.

Já se dokonce odvážím říci, že většině zákazníků by mohlo stačit i základních 16 GB s 2 GB RAM, stačí se kouknout na screenshoty níže, jak málo je využita RAM. Tím lze ušetřit 1 000 Kč, resp. 14 % ceny, což není málo. Navíc 32bitový systém nedokáže využít celé 4 GB.

Přeci jen většina programů využívá webové služby, máte k dispozici čtečku paměťových karet (moji 32GB zvládala bez problémů) a USB pro připojení externího disku pro velké objemy dat. Škoda, že SD karta hodně vyčnívá ze čtečky a „USBéčka“ máte k užití pouze dvě, byť chytře rozmístěna. To je minimálně nutný počet – jedno pro myš, druhé třeba pro flash disk, externí optickou mechaniku. Tři by rozhodně neurazily.

K TÉMATU  SOUTĚŽ o reproduktory: demoliční derby

Nás, lidi odkojené vším, co Microsoft na poli operačních systému nabízel – DOS nepočítejme a rovnou tu máme Windows prakticky všech řad (95, 98, ME, 2000, XP, Vista, sedmičkami a v budoucnu jistě i desítkami, které si budeme moci stáhnout zdarma), zaujme netradiční klávesnice, která logicky postrádá například klávesu Start.

Horní šestá řada patří místo kláves F1 až F12 samostatně funkčním klávesám (bez nutnosti Fn jako u většiny notebooků s Windows) pro ovládání hlasitosti, jasu displeje i internetu (jako u browseru – krok zpět, krok vpřed a „refresh“) i samotného zapínání notebooku. Myslím, že na tohle si půjde rychle zvyknout.

Matný displej mě oslovil tím, že není lesklý – zní to hloupě, ale je to tak, matné displeje mám stále raději než lesklé. Nabízí možnost zvýšit rozlišení nad nativních 1 366 × 768 (až na 1 536 × 864). Poznáte však, že nejde o přirozené rozlišení, obraz je trošku rozmazaný. Získal si mě dobrými pozorovacími úhly i reproduktory hrály uspokojivě až nadprůměrně. Nechybí ani HD webová kamera.

Kamera umí logicky fotografovat, což asi moc nevyužijete, pro telefonování jistě stačí.

Dostatečná hlasitost, uspokojivě plný zvuk spolu s obrazovkou a absolutně tichý chod z Aceru činí vhodný multimediální stroj pro nenáročné i na dlouhých cestách bez elektrické zásuvky – naměřených bezmála 9 hodin výdrže baterie je toho nezvratným důkazem.

 

Co Chromebook umí a neumí?

Při koupi Chromebooku myslete na to, že kupujete specifický produkt z dílen Goolu. Míří právě na jeho zákazníky a má jim zajistit snadný přístup k jeho internetovým službám. Z toho plyne jeho poměrně značná závislost na internetu a cloudu – například data nemáte v prvé řadě ukládat na lokální disk, ale na Google Drive, kde máte předplaceno 100 GB na dva roky.

TIP: Recenze notebooku HP Stream 14 – hliníkový mrak

Při prvních zmínkách o těchto laptopech mě, asi jako každého, napadalo, zda-li bude použitelný bez internetu? Ano, bez internetu zvládne všechny běžné úkony, podobně jako běžný notebook s Windows – zobrazit obrázky, přehrát filmy v různých formátech (AVI, MP4 apod.) i otevřít dokumenty formátů doc(x), xls(x) i ppt(x), tedy ty běžné a nejvíce rozšířené. Neumí otevřené formáty Open Document známé z Open Office, které se postupně rozšiřují do státní správy různých zemí, EU i ČR.

Nepodařilo se mi na něm přehrát DVD či nainstalovat tiskárnu, také připojíte-li mobilní telefon nezobrazí se automaticky jako další disk. Pro složitější editace např. obrázků musíte zvolit claudový software (tzn. bez internetu nepojede). Systém má prostě zatím rezervy, které často pramení z malého počtu programů, které pro Chrome OS existují. Osobně bych byl ale optimistou a věřil, že se to v budoucnu změní. Stačí se kouknout, kolik aplikací existuje pro Android (a to vč. MS Office i Libre Office).

I pro Chrome OS existují pokročilé grafické programy.

Zase nepotřebujete antivirus jako u Windows, protože virů zatím moc neexistuje. Operační systém má navíc vestavěnou ochranu – umí spouštět programy v tzv. pískovištích, tj. oddělené od jádra systému.

K TÉMATU  Recenze Umax VisionBook 13Wa – bílý poník bez prince

Velmi rychlá je reinstalace a čištění notebooku nástrojem Powerwash. Způsob je podobný jako u Androidu, proces ještě rychlejší zabere doslova pár minut a vše je vymazáno a připraveno k čistému spuštění. Pokud zapnete synchronizaci, po zadání účtu Google se vám může nahrát již dříve použité nastavení – např. nainstalované programy, často se jedná o zástupce odkazů na webové služby.

 

Fotogalerie

 

Proč nekoupit?

Jedním z hlavních argumentů pro Chromebook je za velkou louží cena kolem 200 USD (asi 4 900 USD) i za modely s výkonnějším hardwarem. Tento argument v našich luzích a hájích padá – levné Chromebooky jsou tu dražší a klasické notebooky se staly spotřebním zbožím. Za 7 000 Kč dnes koupíte kde co. Při troše hledání se lze vejít do 6 000 Kč např. s notebookem přímo z dílen Aceru či jiných výrobců. Cenou tedy neboduje.

Pokud nehodláte měnit své návyky, hledat alternativy a experimentovat, zůstaňte u svých starých programů včetně toho operačního, které znáte a umíte používat. Pokud k těmto programům už nějakou dobu patří zejména internetový prohlížeč Google Chrome, bude vám i prostředí Chrome OS důvěrně známé. Pokud jste grafik, či využíváte jinak specializované programy, rozhodně se Chromebook pro vás nehodí. Který grafik by si na druhou stranu koupil 11palcový notebook s Celeronem?

Chcete-li si koupit notebook jako jediný počítač a hodláte s ním používat vaši starší tiskárnu, skener nebo připojovat postarší mobilní telefon apod., volte raději více zaběhlou platformu již kvůli softwarové kompatibilitě.

 

Proč koupit?

Je hezký, levný, lehký, vydrží dlouho na baterii, má absolutně tichý chod, adekvátně kvalitní displej i reproduktory a rychle nabíhající jednoduchý operační systém. Jste-li při tom zvyklí na služby Googlu od Gmailu, přes Google Apps, po Goole Drive, tím lépe pro vás. Více netřeba dodávat.

To vše z něj činí ideálního kandidáta na druhý počítač do rodiny k hlavnímu desktopu s (promiňte mi to rouhání) Windows či notebook pro studenta, který hodně cestuje „pěškobusem“ i hromadnou dopravou s laptopem v batohu na zádech.

Možná nejen pro studenta, sám znám ve svém okolí dost lidí, kteří potřebují počítač pouze na internet, ti náročnější přidávají kancelářskou práci a filmy. To vše bílý Acer zvládá bezvadně i bez internetu (až na tu práci s internetem). S internetem se jeho možnosti rozšiřují, což platí i o zařízeních s Windows. Osobně bych jistě zvažoval, zda-li nekoupit místo dražšího tabletu Chromebook.

 

Aktuální cena Acer Chromebook 11 NX.MQNEC.003 v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )

Zápory Klady
– Dva USB porty + Absolutně tichý a lehký
– SD karta vyčnívá ze čtečky + Výdrž akumulátoru
– Horší kompatibilita oproti Windows + Rychlý start systému

Za zapůjčení Chromebooku 11 děkujeme společnosti

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Nejsem fanouškem nakupování elektroniky či sportovního vybavení v supermarketu. Dlouhou dobu jsem byl vyloženým odpůrcem. Když jsem narazil na tuto lampu, která jakoby z oka vypadla námi testovanému Lamaxu, zaujala mě i cenou. Pak jsem ji objevil ve výprodeji za 50 % původní ceny, neodolal a 399 Kč (včetně desátek pro Babiše) vytáhl z peněženky bez okolků.
Lamax poměrně dynamicky rozšiřuje svou nabídku. Zatímco ještě před několika málo lety jsme jej mohli znát coby českého producenta sluchátek a reproduktorů, již nějaký čas trh obohacuje akčními kamerami, autokamerami a dokonce navigací. Kamera do auta s označením C9 byla předmětem našeho testu a není třeba dodávat, že moje zvědavost byla velká.
Polská značka nás nedávno vcelku překvapila sluchátky Argon 600, a proto jsme se již bez větších předsudků pustili i do testování herní myši Krypton 550. Produktoví specialisté si evidentně libují v chemických názvech vzácných plynů, nemyslíte? Jak tedy zvládají navrhnout herní myš?
Vyznávám klasická řešení bez zbytečného pozlátka. Původně jsem chtěl otestovat levná klasická drátová sluchátka HIVE W1, protože, proč zbytečně platit za baterii a další věci, když mi stačí kabel? Chvíli jsem se proto “cukal”, když mi nabídli HIVE XL. Nakonec jsem podlehl moderně a svolil k testu...

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek