Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Sony FDR-AX53 – špatné ostření objektivu při zoomování (blog)

01. 09. 2016

01. 09. 2016

Chci se s Vámi podělit o zkušenost s mou vlastní videokamerou Sony FDR-AX53. Hned od počátku co jsem jí zakoupil špatně ostří, když při natáčení používáte zoom. Tedy jen v případě, že couvám maximální rychlostí (je na místě napsat spíše pomalostí) od max. optického přiblížení do širokého záběru. Obraz se během této operace několikrát na chvilku rozostří. Je jedno, jestli kamera ostří ručně či automaticky, výsledek je totožný.

TIP: Sony FDR-AX53 – nová a lepší 4K kamera

Dal jsem tedy kameru před cca 14 dny (v období natáčecího klidu) opravit do renomovaného servisu. (Jmenovat ho zatím nehodlám.) Práce proběhla rychle. Kamera byla další týden doma. Výsledek byl ale tristní. Hned po vybalení jsem jí šel na balkon otestovat a to, na co jsem přišel, mě šokovalo. Jak již asi tušíte, nepříjemně. Obraz byl při stejné operaci mnohem, mnohem horší, nežli došlo k opravě videokamery.

V popisu opravy čtu: “Výměna objektivu, nastavení. Při zaostření na detail a odjíždění dochází k drobnému rozostřování, při zastavení v pořádku. Kontrolováno s jiným kusem stejného typu kamery-stejný projev. Nejedná se o vadu, ale vlastnost.” Dvě kamery mají stejný problém a již to není závada, ale vlastnost. Zajímavé.

Vyměnili tedy prý objektiv. Chce se mně jim to věřit, protože obraz byl rozmazaný skoro v celé dráze zoomu. Navíc se chyby ostření projevovali v obou směrech zoomu.  Ihned jsem kontaktoval servis a oni si pro ni další den poslali, aby, jak jsme se dohodli, vrátili do kamery původní objektiv a nastavili data továrního nastavení, které si servis naštěstí v neštěstí, prozřetelně uložil. Tak. Teď čekám, jak to dopadne. Modlím se, aby to bylo, alespoň stejné jako před opravou.

V této souvislosti mě napadlo, zda to vykazují u nás v republice, jen ty tři objektivy AX53. Můj přístroj, nový objektiv jako náhradní díl a kamera v jejich prodejně. Nepravděpodobné. Moc mě zajímá, kdo z majitelů Sony FDR-AX53, má podobný problém, jako zde popsaný. Zajímá mě, zda je to obecnou vadou objektivů této kamery, nebo to vykazují jen některé kusy. Pak by bylo na místě důrazně požadovat opravu, která zajistí dokonalý záznam během zoomu z max. detailu (20×) do širokého záběru. Jestli touto vadou trpí většina objektivů v AX53, pak se bude nabízet i varianta, že jsme opravdu braní jako výspa Evropy a dávají k nám do prodeje (za velké peníze) jen to, co by na západní straně hranic neprošlo. Nebo jde-li o problém všech těch objektivů a pak jasná nedotaženost konstrukce objektivu jako takového či softwarová nedoladěnost. (Připomínám, že aktuální firmware AX53 je verze 1.01.)

TIP: Sony Handycam FDR-AX33 – nová 4K videokamera je na světě

Ať je varianta chyby jakákoliv, třebaže i odlišná od zde nastíněných, troufám si říci, že je to třeba řešit. Ne ale nejhorší možnou variantou, že kamera bude v servisu opakovaně a ke zlepšení ani potom nedojde. Napadá mě, že při třech neúspěšných pokusech technika opravit stejnou vadu, je nárok na výměnu zboží či odstoupení od kupní smlouvy a vrácení peněz. Má-li ale tuto chybu již z výroby více kusů v sérii, je výměna jako sázka do loterie.

Mám doma ještě dvě Sony kamery HDR-CX730 a FDR AX33. Ani jedna z nich podobným problémem nikdy netrpěla. Navíc mají zoom svižný tak, jak to má být. K plné spokojenosti kameramana. AX53 má zoom delší a také hodně líný. Mnohem línější, než o co je prodlouženo ohnisko oproti loňské AX33.

Závěrem tedy prosím majitele AX53 v ČR, případně i našich bratrů v SR, aby si objektiv prozkoušeli, nejlépe ze stativu a do komentářů napsali, jaký výsledek byl dosažen. (Video jako důkaz vítán.) Zda uspokojivý, tedy bez výše popsaného problému, nebo naopak, že objektiv AX53 při zoomování zlobí a to v obou směrech – přiblížení, oddálení při max. rychlosti zoomu.

Opravdu by mě zajímalo, zda je to chyba konstrukční nebo se dá eliminovat vhodným nastavením ve výrobě či později v servisu, tzv. softwarovou cestou. Bohužel nemám ponětí, jaké možnosti výrobce či servis mají k dispozici. Tak jako tak, neměl by takový „nehotový“ kus projít kontrolou již v továrně. Nebudeme ani raději myslet, že by to někdo chtěl dělat úmyslně. To by mu na renomé určitě nepřidalo. Ale znáte to, peníze a tedy zisk jsou až na prvním místě.

Sejde-li se dostatečný reprezentativní vzorek bez vad, nebo naopak s nimi, bude možné podnikat další kroky k jejich výraznému omezení či v nejlepším případě eliminaci. Napadá mě, že by bylo prima, kdyby se našel i některý distributor či prodavač, který by vystavené kusy odzkoušel a dal vědět. Nechce se přece podílet na pozdějších problémech, které nedokonalým ostřením způsobí později samotnému zákazníkovi (ostatně i sobě samotnému při pozdějším vyřizováním reklamace), který mu plně důvěřuje, že si domů odnese bezvadný výrobek. Nemusíte mít obavy, provozovnu neprozradím. Ono současných skoro dvacet osm tisíc korun není zanedbatelná částka.

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Po odolném reproduktoru, který jsem pořádně potrápil, si dnes představíme další kousek, který sice autem přejíždět nehodláme, ale pod vodu se koukne – nabízí krytí IPx7. Zaujmout chce jinými zbraněmi – kvalitním prostorovým zvukem, dobrými basy, výkonem 12 W a výdrží akumulátoru přes 7 hodin.

Nepřehlédněte

Po odolném reproduktoru, který jsem pořádně potrápil, si dnes představíme další kousek, který sice autem přejíždět nehodláme, ale pod vodu se koukne – nabízí krytí IPx7. Zaujmout chce jinými zbraněmi – kvalitním prostorovým zvukem, dobrými basy, výkonem 12 W a výdrží akumulátoru přes 7 hodin.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek