Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

Jak jsem vybíral notebook 13-14 palců do 20 tisíc (blog)

17. 08. 2016

Úkol zněl jasně. Lehký přenosný notebook, slušný výkon a výdrž, nehlučný, výborný obraz, HDMI. Chtě, nechtě v této kategorii vyskakují konvertibilní dotykové ultrabooky a nakonec proč ne, tato funkce se mi hodila též.

V kategorii notebooků s úhlopříčkou 13-14 palců s IPS fullHD displejem nakonec téměř vždy narazíte i na konvertibilní dotykové modely. Vycházejí zde v podstatě stejně draho, jako notebooky běžné. Takže je to funkční bonus, byť nemusí být „tabletová“ pozice extrémně využívána.

Do hledáčku mi nakonec spadly tyto modely:

HP Pavilion 13-s105nc x360 Lenovo IdeaPad Yoga 3 14 80JH00NVCK ASUS Transformer TP300UA-C4018T
13,3″ IPS fullHD 14″ IPS fullHD 13,3″ IPS fullHD
plast (kloub kov) plast (kloub kov) kov, plast, kloub kov
Intel i3 6100-U Intel i5 5200U Intel i5 6200U
4 GB DDR4 8 GB DDR3 8 GB DDR3
500 GB SSHD 500 GB SSHD 1000 GB HD
HDMI uHDMI HDMI
LAN
podsvícená klávesnice
45 Wh li-ion 4článková? 50 Wh li-pol
1,7 kg 1,7 kg 1,75 kg
17 999 Kč 17 999 Kč 18 200 Kč

A v podstatě v uvedeném pořadí. Nejprve přišel na řadu notebook od HP. Uvedený model disponoval moderním procesorem Intel i3 poslední generace Skylake, 4 GB RAM a 500 GB SSHD diskem. Displej pak je IPS FullHD. Příjemné překvapení vidím v přítomnost Ethernetu, byť jen 100Mbitového.

Vzhledem ke konfiguraci patří HP spíše k dražším, méně výhodným, modelům. Recenze vesměs pochvalné, avšak nelíbila se mi klávesnice a brzy jsem zjistil, že za jen o málo více mohu pořídit výkonnější konkurenci. Také baterie je u HP spíše slabší.

Lenovo zaujalo zejména o kousek větším displejem, jak jinak, též IPS ve fullHD rozlišení. Za obdobnou cenu jako HP se dal sehnat model o něco starší, ale již s procesorem i5 a 8 GB RAM paměti. Rozdíly mezi posledními dvěma generacemi Intel procesorů jsou zcela zanedbatelné, proto se není třeba bát využít výhodné ceny staršího modelu. I5 a dvojnásobek RAM je rozhodně znatelný krok kupředu. Klávesnice Lenova pak působí lépe, než u HP a je podsvícená. Ale chybí Ethernet a HDMI je jen ve formátu menšího konektoru microHDMI. Baterie je na rozdíl od 3článkové u HP již 4článková.

Lenovo tak bylo skoro jasnou volbou… než jsem objevil Asus Transformer. Nemám žádné pochyby o tom, že uvedené výrobky HP a Lenovo jsou velmi kvalitně zpracované. Jsou to prostě notebookoví matadoři. U Asusu jsem tu obavu měl (však se mu občas říká Aušus, že ano 🙂

Jenže Asus nabídl za nižší cenu pro mne nejlepší vlastnosti. Kovové tělo slibující pevnost a v něm samozřejmě opět fullHD IPS displej. Také rozložení a provedení klávesnice je příkladné. K tomu všemu i5 procesor nejnovější generace Skylake a 8 GB RAM. Taktéž nechybí klasický HDMI konektor. Akumulátor kapacitně plně dostačující. Pevný disk dvakrát větší než u konkurence, tedy 1 TB, ale v klasickém provedení bez SSD cache.

Tudíž jsem to s Transformerem risknul. A napíšu k němu tedy něco více:

  • Kovové provedení je super. Byť by to mnozí neřekli, kovový černý kryt displeje je lapač otisků prstů snad i horší, než kdejaký plast. Ale kov je kov.
  • Sázka na klávesnici se osvědčila, je výborná. Tichá, dobře rozvržená. Byť nepodsvícená.
  • Touchpad je velký a citlivý. Ale udělat dotyková i jeho tlačítka mohl jen magor. Navíc jsou tužší a cvakají.
  • Displej je parádní, jasu mohlo být pro venkovní použití více, což ale nebyl primární účel pořízení. Doteky sedí.
  • Notebook je velmi tichý, o ventilátoru ani nevím.
  • Výkon výborný, výdrž také.
  • Klasický terabajtový disk je ale „totální kazišuk“. Do ultrabooku prostě patří SSD, bez diskuse! Vlastně patří všude, velká data pak na síť. A ani SSHD není žádná výhra. A ideálně zde měl být M.2 slot a v něm SSD. Ne jen SATA3. Ale s tím jsem počítal. Terový disk se mi hodil do NASu, do Transformera putoval hned SSD disk. Tedy ještě než jsem jej tam dal, spustil jsem W10 Aniversary update a to mi málem vypadaly sešlostí zuby, jak dlouho se instaloval (hodiny). S SSD je ale notebook parádně rychlý (samozřejmě!). Zmíním také, že na šroubku disku je záruční nálepka a Asus nám sugeruje, že výměnou disku ztratíte záruku (prostě blbečkové, stejně jako u HP). Zde se domnívám, že si Asus (a jiní) můžou říkat, co chtějí. Zákony chrání koncového spotřebitele dostatečně a výrobce by musel prokázat (soudním znalcem), že výměnou součástky došlo k poškození chodu zařízení a tím pádem k neuznání záruky. 
Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Sluchátka Genesis Oxygen 400 jsou vcelku netradičně mezi herními periferiemi v provedení do uší, tedy tzv. „špunty“. Přes to, aby mohla být herní, nabízí možnost připojit mikrofon. Vedle toho nás při vcelku nízké ceně překvapila bohatá výbava.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek