Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Recenze Umax VisionBook 9Wi Pro – clever for ever?

27. 07. 2016

27. 07. 2016

Dnes vám představíme další stroj z portfolia Umaxu, který doplňuje modernizovanou řadu konvertibilních tabletů s klávesnicí a rozhodně v ní nezapadne, byť patří k nejmenším. Výbavou se vyrovná každému z nich, hardwarová konfigurace je prakticky totožná.

TIP: Test HP Pavilion x2 vs. Lenovo Ideapad Miix 300 – trpaslíci na nože

Čemu se nevyhneme, bude jistě srovnání se starším VisionBookem 9Wi, na který navazuje a vylepšuje jeho možnosti. Čím, jsme již nastínili v nedávném článku: „Především procesor Intel Atom x5-Z8300 s frekvencí 1,44 GHz a zejména 2 GB operační paměti, tedy dvojnásobek. A již nyní vám mohu prozradit, že nárůst výkonu se pohybuje mezi 4 % až 91 % dle náročnosti benchmarků (u náročnějších získává navrch právě Atom x5) a samozřejmě došlo i prodloužení výdrže akumulátoru.

Umax VisionBook 9Wi Pro
LCD displej 8,9 palců, 1 280 × 800, IPS, dotykový
Procesor Intel Atom Processor x5-Z8300
4 jádra, 1,44 GHz / 1,84 GHz
2 MB, 14 nm, SDP 2 W
RAM 2 GB DDR3L
Integrované grafické jádro Intel HD Graphics
až 500 MHz, 16 shaderů
Pevný disk eMMC 32 GB
Čtečka paměťových karet micro SDXC (až 128 GB)
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
Zvuk Stereo repro na zadní straně
Porty 1× mikro USB (OTG a nabíjení), USB 2.0 na klávesnici, 1× mikro HDMI, audio
Další výbava Čelní a zadní 2 Mpix kamera, odpojitelná klávesnice, 2× repro
Akumulátor Li-Ion, 4 900 mAh
Hmotnost tabletu 485 g
Hmotnost s klávesnicí 903 g
Hmotnost adaptéru 81 g
OS Windows 10 Home (32 bitů)
Doporučená cena (s DPH) 4 290 Kč
Záruka 2 roky

S novým procesorem narostl výkon. Díky vyšší základní frekvenci samotného výpočetního jádra (resp. čtyř jader), hlavní zásuhu drží vylepšené integrovaná grafika Intel HD Graphics se 16 shadery (oproti 4 u „Bay Trailu“).

 

Simply clever? Ano i ne

Konstrukčně 9Wi Pro rozhodně pokročilo kupředu (zpátky ni krok?) – opět výrobce vyřešil problémy s kontaktem mezi tabletem a klávesnicí. Jistá vůle tu sice je, ale nestalo se mi, že by došlo k odpojení a ztrátě kontaktu, což opět oceňuji podobně jako u 10Wi Pro. Evoluce se povedla i zde, byť prostor pro konečné řešení zůstává. Hrana tabletu při otevírání drhne o hranu doku s klávesnicí. Nic fatálního, ale jistě se to v těchto místech „ošoupe“.

Stejně tak černo-stříbrné provedení budí dojem serióznosti a kvality, a tak to skutečně je. Šasi se drží dobře, je pevné a příjemné na dotek – opět je zde matný černý povrch citlivý na mastné a propocené doteky, avšak velmi příjemný do dlaně i pro konečky prstů.

Klávesnice sice trošku pruží, ale klávesy jsou tiché s tlumeným zvukem (příjemnějším než u desítky). Z hlediska ovládání se nemění nic, takže řad kláves zůstává pět s malým Enterem, bez pravého AltGr (osobně bych oželel mnohem raději pravé Ctrl). Překvapivě mě ale již méně vadila nutnost ovládat základní funkce jako jas, hlasitost, režim v letadle apod. stlačením: Fn + Shift + daná klávesa. Lze si zvyknout, procesy se zautomatizují, iritující podtext se vytrácí. Tedy do chvíle, kdy musíte zmáčknout Ctrl + Alt + Delete + Fn, i když první tři klávesy jsou hned u sebe, beru zpět. Ono i Alt + F4 + Fn lze přežít. Člověk si, zdá se, zvykne opravdu na vše. Vyvažuje to příjemná cena.

K TÉMATU  AI není nová technologie, její historie sahá mnohem dále, než si myslíte

Co mě naopak zarazilo a rozladilo? K tabletu se mi nepodařilo připojit, resp. na něm rozjet, externí 2,5palcový disk (napájený prostřednictvím USB), ani ve verzi USB 3.0 či 2.0. Nikde – na klávesnici, což bych nečekal po předchozích zkušenostech, ani přes redukci z mikro USB konektoru.

Jedinou možností, je tedy mít USB hub s vlastním napájením, pak vše funguje. To potvrdil i výrobce, který na webu nemlží a doporučuje tohle řešení také. To zamrzí – 9Wi to uměla, 10Wi Plus a 10Wi Pro též. Nová doba. Na druhou stranu to víme a můžete se podle toho zařídit. Tenhle typ zařízení není prioritně určen jako plnohodnotný notebook a podporuje až 128GB miko SDCX karty, takže místa bude dost, USB flash disky apod. také fungují.

Naopak si cením možnosti nabíjet ho prostřednictvím mikro USB konektoru, takže nic nebrání jej používat v autě, různě na cestách a třeba využít i powerbanku.

Že se takové zařízení hodí i na dovolené jsem vyzkoušel loni a možnost nabíjet jej v autě mi chyběla, jinak byl GoCelver k nezaplacení, protože a Albánii i Bosně mají Wi-Fi prakticky všude – věřte, nevěřte. 🙂

 

Výkon, výdrž a co dál?

Nebudu dlouze omílat fráze, které jsem již naznačil: jako každý druhorozený ze sourozenců, i tento se povedl lépe. Je silnější a více vydrží. Ale vážně je srovnatelný, logicky, s 10Wi a proti staršímu „modráskovi“ obstál důstojně a potěší tím každého zákazníka – tím spíše, že cenový rozdíl není velký. Však sami koukněte na naměřené hodnoty.

Výsledky testů Umax 9Wi Pro Umax 9Wi Srovnání
3DMark Professinal
Ice Storm 13 190 12 730 104%
Ice Storm Extreme 9 192 7 194 128%
Cloud Gate 1 515 998 152%
Sky Driver 748 391 191%
Výdrž akumulátoru
PowerMark (balanced) 4 h 28 min. 3 h 39 min.  
PowerMark (productivity) 6 h 31 min. 5 h 4 min.

Oproti 10Wi Pro se mi jeví zadní 2MPix kamera (stále s tak malým rozlišením) použitelnější. Jednak nezlobí a nehlásí chyby při natáčení a focení – což mi 10Wi Pro opět dělá (stále plánuji reinstalaci, stále není čas) –, druhak mi přijdou výsledné fotografie kvalitnější. Nadšení fotoamatéři i profesionálové, nevrhejte po mně své zrcadlovky a teleobjektivy za toto rouhání, ale tak to prostě je.

K TÉMATU  Multimediální stanice k bedně: Ziova CS-505

Celkem dost času jsem věnoval poslouchání hudby i filmu a porovnávání zvukové kvality s mojí desítkou. Obojí se mi zamlouvalo více u toho trpaslíka. Fanoušci Hi-Fi, nevytrhávejte své zesilovače z reproduktorů a zásuvek, nevybíhejte mě jimi utlouci do pekel, kam patřím… O „kvalitě zvuku“ v pravém slova smyslu nemůže být řeč u žádného, slovy žádného, tabletu či notebooku, ale to bychom byli zbytečně dogmatičtí. Mezi tablety se 9Wi Pro neztratí a hotovo.

 

Fotogalerie

 

Simply never? To jistě ne…

Dobrý vypravěč se pozná podle toho, že vyčerpá téma nikoliv čtenáře, snad tomuto závazku dostojím dnes i já. Téma je vyčerpáno, přichází čas na závěrečné resumé.

Umax VisionBook 9Wi Pro vidím jako poctivě vyrobený tablet za poctivou cenu. Není to notebook, zcela jej nenahradí, ani nechce. Portů je tu poskrovnu, klávesnice je prostě malá, byť samotná písmena až tak ne – zbytek se musel uskromnit. Hlupák by čekal opak. Akumulátor vydrží adekvátně dlouho, dělníci si dali na kompletaci záležet.

To inženýři by zasloužili „jednu zprava, druhou zleva“ za to nedoladěné USB bez dostatku proudu pro 2,5palccový disk. Mé oči to vidí jako prakticky jediný nedostatek. Každý nechť si zváží, jak moc fatálním pro něj bude. Pro mě by šlo o důvod, proč vzít starší model 9Wi, 10Wi Pro, anebo se kouknout u konkurence (nemám a nechci jiné PC než 10palcový tablet „2 v 1“ či max. 11palcový pasivně chlazený notebook s eMMC, takže na 2,5palcový disk poměrně často zálohuji důležitá data), pro vás takovým být nemusí.

TIP: Umax VisionBook 10Wi Pro v testu – hodný svého jména

Naopak jako doplněk k výkonnému stolnímu PC či velkému 15/17palcovému notebooku na cesty či do školy, práce apod. mi pasuje perfektně. K tomu byl zrozen a vytvořen, v batohu se se svými 900 g, resp. 485 g, ztratí jako nic, vejde se i do kabelky. Neumí vše, co umí, umí dobře.

 

Aktuální cena Umax VisionBook 9Wi Pro UMM200V9C v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )

Zápory Klady
– Potřeba napájeného USB hubu + Poměr cena / výkon
pro externí disky bez vlastního zdroje + Nabíjení přes USB
  + Celkově ze zlepšila kvalita
  + Možnost otočit tablet o 180 stupňů

Za zapůjčení VisionBooku 9Wi Pro děkujeme společnosti

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Poměrně dlouhou dobu jsem neměl možnost vzít do rukou telefon z jiné země původu, než asijské. Až nyní jsem dostal možnost podívat se na smartphone od polského výrobce myPhone. Ten zatím zcela neprorazil (alespoň na tuzemském trhu), nicméně vyrazil do boje s nejlevnějším smartphonem na trhu – myPhone 6 FUN Lite. Telefon se dá pořídit za doporučených 1 490 Kč, nebo levněji. Otázka zní, co za oněch 15 stovek dostaneme?

V oblasti digitálních A/V propojení dochází pořád k dramatickému vývoji. Objevují se nové standardy, typu DisplayPort, ale také dochází k vývoji těch dosavadních. DVI-I, DVI-D, HDMI verze 1.2 a 1.3, různá kabeláž a konektory. Pokusíme se v tom udělat trochu jasno v následujícím přehledu.

Dobrých levných akčních kamer je jako šafránu, BML cShot1 4K s doporučenou cenou 1 390 Kč vypadá jako jedna z nich. Příbuznost s dražším sourozencem BML cShot3 4K nezapře a to je dobře.

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek