Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Umax VisionBook 10Wi Pro v testu – hodný svého jména

11. 05. 2016

11. 05. 2016

Pár strojů z portfolia Umaxu jsme již testovali a měli v rukou, ne vždy se ale výrobci povedlo vše tak, jak bychom si přáli. S novým modelem přišlo kromě nového procesoru i konstrukční zlepšení, což ocení jistě nejeden zákazník.

TIP: Test HP Pavilion x2 vs. Lenovo Ideapad Miix 300 – trpaslíci na nože

„Pročko“ je na první pohled velmi podobné staršímu „plusku“, jehož recenze na našich stránkách nějakou dobu „visí“. V čem se tedy změnilo? Máme tu nový Atom z rodiny „Cherry Trail“ s vylepšeným výkonnějším integrovaným jádrem a nižší spotřebou. To se dobře poslouchá zejména, pokud víme, že doporučená cena je nižší, než tomu bylo u předchůdce. Na klávesnici naopak ubyl jeden USB port – ani ten nicméně nedokáže „nakrmit“ USB 3.0 externí disk dostatkem proudu, mikro USB port to ale zvládne, stačí koupit OTG redukci.

Co nám v minulosti vadilo nejvíc, bylo nedokonalé uchycení tabletu ke klávesnici – mělo vůli, takže při relativně malém pohybu s celým notebookem docházelo ke ztrátě kontaktu a následné chvilkové nefunkčnosti klávesnice a touchpadu. Tato skutečnost uměla iritovat a otravovat život, trpělo jí i příbuzné Lenovo Miix 300. 10Wi Pro tuto výrobní vadu odstraňuje. Na svědomí to mají snad silnější magnety. Není to důležité, hlavně že to funguje. A to bezvadně.

Co nám vadilo, ostatně jako u prakticky každého levného hybridního tabletu, je skutečnost, že se na fólii rychle vytlačí náznaky kláves či hran klávesnice. Zde musíte trochu improvizovat a zkusit vyřešit „dosed“ – např. gumovým těsněním, nebo molitanovými samolepícími podložkami pod nábytek od švédských přátel (vyrobeno tamtéž) za pár korun.

 

Z posilovny na maratón?

Již jsem naznačil, že s novým procesorem narostl výkon. Díky vyšší základní frekvenci samotného výpočetního jádra (resp. čtyř jader). Druhé díky patří vylepšené integrované grafice Intel HD Graphics se 16 shadery (oproti 4 u „Bay Trailu“).

Vedle toho narostla výdrž provozu na baterie. Ne o moc, ale v dnešní době, kdy se hraje na spotřebu u všeho, to nezní špatně – zejména při vytížení se nůžky rozevírají. Takže bez nadsázky mohu říci, že výkon narostl a spotřeba klesla. To slibují i výrobci u každého nového modelu auta s rozporuplnými výsledky (zejména u svých „ekologických“ dieselů o tom rádi básní), zde jde však o realitu. Procenta to nejsou zanedbatelná.

Umax VisionBook 10Wi Pro
LCD displej 10,1 palců, 1 280 × 800, IPS, dotykový
Procesor Intel Atom x5-Z8300 „Cherry Trail“
4 jádra, 1,44 GHz / 1,84 GHz
2 MB, 22 nm, SDP 2 W
RAM 2 GB DDR3L-1600
Integrované grafické jádro Intel HD Graphics, 200 až 500 MHz, 16 shaderů
Pevný disk eMMC 32 GB
Čtečka paměťových karet micro SDXC
Konektivita Wi-Fi Realtek 802.11n, Bluetooth 4.0
Zvuk Stereo (vzadu)
Porty napájecí port, mikro USB, USB 2.0 na klávesnici, mikro HDMI, audio
Další výbava Čelní a zadní 2Mpix kamera
Akumulátor 7 000 mAh, Li-Ion
Hmotnost tabletu 580 g
Hmotnost s klávesnicí 1,14 kg
Hmotnost adaptéru 97 g
OS Windows 10 Home (32 bitů)
Doporučená cena (s DPH) 5 590 Kč
Záruka 2 roky
K TÉMATU  Jak nakupovat elektroniku na internetu: práva zákazníků a povinnosti prodejců

U zbytku zůstal kamen na kameni, prakticky vše ostatní se neměnilo. Proč taky, když to funguje? Víc než 2 GB RAM vám do tabletu za pět „litrů“ nedá nikdo, displej je dobrý, možná „studený“, nicméně dostatečně jasný a kontrastní. Stejně tak 32 GB u eMMC úložiště lze očekávat v této cenové kategorii a nedoufat ve vyšší hodnoty, byť by profesionálovi slušely více. Rychlost zápisu a čtení je plus minus srovnatelná, byť starší bratr měl maličko navrch. Čekali bychom to obráceně, občas si chviličku počkáte.

Výsledky testů Umax Pro Umax Plus Srovnání
3DMark Professinal
Ice Storm 14 744 14 840 99%
Ice Storm Unlimited 16 754 N/A
Cloud Gate 1 539 1 189 129%
Sky Driver 715 447 160%
Výdrž akumulátoru
PowerMark (productivity) 10 h 36 min. 9 h 55 min.  
PowerMark (balanced) 7 h 5 min. 5 h 52 min.

Ale není to jenom o výkonu, s kapacitou si vede 10Wi Pro vcelku dobře. Oddíl pro obnovu zabírá pouze 450 MB, což u „osmiček“ bylo nemyslitelné“.

U standardně povedené klávesnice oceňuji dvě diody vlevo – jedna upozorní, že je tablet zapnutý, druhá indikuje Caps Lock. Ukazuje se pravděpodobně, že zcela bezdiodový notebook není nejvhodnější. Přiznávám, že někdy postrádám i signalizaci práce pevného disku, což lze řešit programem v systémové liště. Takže díky, dobře to vypadá a není to neužitečné. Funkční klávesy pro regulaci hardwarových funkcí (hlasitost, jas obrazovky apod.) vyžadují klasicky Fn.

Nakousl jsem zapínání, tak to doplním, jako u každého podobného zařízení je třeba tlačítko „power“ chvíli podržet, aby se tablet zapnul. Zde přichází na řadu světýlko, které napoví, že vše už běží, byť obrazovka je ještě tmavá.

 

Růžové brýle nechme stranou

Čekáte, kde je zakopán pověstný psík, nejspíše před smrtí ubitý holí, kterou si, jak známo, každý vždy najde? Nečekáte marně. Slabé jsou zadní reproduktory. Hodně, výkon jim chybí. Některé filmy, např. z internetu je třeba sledovat v opravdovém tichu, abyste rozuměli slovům, rozhodně bych se nebránil nějakému typu přenosných a aktivních reproduktorů – pro USB či Bluetooth. Pokud byste plánovali na něm sledovat filmy kupříkladu někde v kempu ve stanu, s frustrací se potážete.

K TÉMATU  HTPC pro odvážné: procesor, akcelerace videa a spotřeba

Fotoaparát fotí, s natáčením je to horší – občas se objeví softwarová chyba a nevyfotíte nic. Třeba program restartovat. I na tento nedostatek jsem narazil i u konkurence s Windows 10. Kvalita výstupu mi přijde horší než u menšího Umaxu 9Wi (subjektivně tento fakt vyniká) – fotky místy vypadají jako malované obrázky, barvy se s realitou precizně neshodují. V šeru nechte tablet klidně v obalu.

Tato otravná zpráva upozorní na to, že fotoaparát nefotí. Řešení existují, jsou na intrnetu.

Přecitlivěle reaguje touchpad, u kterého se mi často stane, že vnímá můj prst (asi nepřijatelně tlustý) jako gesto pro zmenšení okna. Při prohlížení internetu se mi často stávalo, že jsem okno zmenšil z maximalizovaného režimu na běžné okno. Museli jsme to natrénovat, aby se tak nedělo, resp. ubylo chybných úkonů. Ovladače nenabízejí bohužel žádnou možnost podrobnějšího nastavení, abychom mohli (já a Umax) ladit nastavení citlivosti.

 

Fotogalerie

 

Profesionál s rezervou

Osobně musím říci, že se mi Umax VisionBook 10Wi Pro líbí natolik, že jsem si testovaný model odkoupil. Konečně důstojná a při tom cenově atraktivní náhrada starého GoCleveru 1010WIN. Rozhodně je lepší než starší model Plus. To zejména po stránce výkonu, výdrže i kvality zpracování – vše drží, jak má. Žádné špatné kontakty, což byla jedna z velkých nevýhod při běžném každodenním provozu. Kvalita šla nahoru. Matný plastový povrch tabletu je příjemný na omak, otisky prstů zanecháte, ale drží se dobře. To vnímám jako důležitější vlastnost.

Nejvíce mi vadí nevýkonné reproduktory, zlobila mě citlivost dotekové plochy touchpadu a velmi omezené možnosti jeho nastavení. Jinak vlastně nic. Vyvažuje to nízkou kupní cenou, přeci jen jde o novinku.

Tu kameru bych mu odpustil, byť se může hodit, alespoň fotit jsem si přál bez problémů. Jde o softwarovou chybu Windows 10, internet je plný návodů k řešení, asi to bude problém oprávnění v přednastaveném adresáři pro fotografie a videa. Já složku přesunul jinam, na SD kartu, a fotí bez problémů, což mi stačí. Video zlobí stále, jsem líný hledat řešení.

 

Aktuální cena Umax VisionBook 10Wi Pro UMM200V1C v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )

Zápory Klady
– Nevýkonné reproduktory + Poměr cena / výkon
– Citlivos touchpadu + Možnost otočit tablet o 180 stupňů
– Špatná podpora ze trany výrobce – ovladače + Výdrž akumulátoru
  + Oddíl pro obnovu zabírá jen 450 MB
  + Lepší než předchůdce

 

Za zapůjčení VisionBooku 10Wi Pro děkujeme společnosti 

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Digitální bezpečnost není vázaná jen na období Vánoc, ale je aktuální po celý rok. V našem článku se zaměříme na to, jak efektivně chránit sebe a své blízké před online hrozbami. Od tipů na bezpečná hesla až po prevenci phishingu - získáte praktické rady a informace, které vám pomohou udržet digitální bezpečnost v každodenním životě.
Jistě znáte scény z filmů, kde, pro zvýšení napětí, při kopírování dat do nebo z počítače toho úplně nejvíc nejzlejšího padoucha prožívá hlavní hrdina perné chvíle, protože to jde prostě strašně pomalu. Kdyby měl po ruce testovaný SSD disk AData SE760, asi by si ušetřil mnoho nervů a potu...
Umax 12Wg Tab zasvěceným více či méně připomene zařízení od Microsoftu, tedy 2 v 1 jménem Surface. Tedy tablet spolupracující s klávesnicí, se kterou není vyloženě napevno spojen kloubem, proto potřebuje svůj stojánek...
Vyznávám klasická řešení bez zbytečného pozlátka. Původně jsem chtěl otestovat levná klasická drátová sluchátka HIVE W1, protože, proč zbytečně platit za baterii a další věci, když mi stačí kabel? Chvíli jsem se proto “cukal”, když mi nabídli HIVE XL. Nakonec jsem podlehl moderně a svolil k testu...
Opět se dostáváme k novince z dílen Umaxu (řečeno s nadhledem). Prostě tu máme nový cloudbook, který se pyšní 13,3palovým IPS displejem s plným HD rozlišením. V době masové propagace 4K u čehokoliv působí vlastně velmi adekvátně. Je na čase posunout rozlišení u levných notebooků kupředu, což VisionBook 13Wa dělá. Na takto levný stroj to není málo, dokáže vás motivovat ke koupi?

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek