Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

První pohled: ASRock N3150DC-ITX (miniITX deska s DC externím zdrojem v ceně)

12. 01. 2016

12. 01. 2016

Hoďte s námi očko na opravdu zajímavou malou základní desku s integrovaným procesorem a v podstatě i zdrojem. Kromě toho zaujme i 4mi SATAIII porty.

Koho dnes zajímají miniaturní úsporné základní desky? Ty, kteří si chtějí postavit malý, tichý, úsporný počítač, multimediální HTPC nebo síťové úložiště NAS.

Formát základních desek miniITX, které většinou rovnou nesou osazený procesor, je dobře etablovaný a na trhu je široká nabídka těchto produktů. Je zde ale jeden dlouholetý zásadní problém. Často počítají s napájením ze zdroje ATX, tedy klasickým zdrojem z velkých počítačů. Promiňte, ale to je zvěrstvo. Spotřeba těchto a podobných sestav je někde mezi 10 a 30 W. A horko těžko budete shánět ATX nebo obdobný zdroj pod 250 W. A nebude úplně tichý.

Škoda, že se o této mezeře na trhu ví už dlouho a výrobce to netrápí. I my jsme o tom psali už na konci roku 2007. Už od té doby je tu ale řešení v podobě PicoPSU, které umožní využít externí napájecí zdroj, který znáte z notebooků. Při nižší wattáži, vyšší účinnosti, v tichosti. Ale i PicoPSU má své nevýhody. Není úplně levné a nemyslí na napájení více, než dvou pevných disků.

Pak je tu pár základních desek, které rovnou počítají s připojením externího DC zdroje. Většinou jsou to nízkoprofilové miniITX desky. Ale ty mívají mnohdy chudší výbavu. Jednou z mála výjimek je dnes okoukávaná deska ASRock N3150DC-ITX. Ta má měniče napětí (tedy část zdroje) přímo integrované na desce. Stačí připojit externí 19V zdroj, kterých se všude válí hromady ze starých notebooků a podobně. Navíc 60W zdroj je i součástí balení této desky, takže si kupujete takřka hotové řešení. Stačí přidat RAM a disky do nějaké skříně a máte skoro hotovo!

K TÉMATU  Ochranné štíty proti COVID-19 zdarma díky 3D tisku, vyzkoušeli jsme jej

Tato deska zvládne až 4 pevné disky na 6Gbitových SATA portech a disponuje napájením všech těchto čtyř disků. A to zí hodně dobře pro NAS. Dodávaný zdroj o výkonu 60 W by ale čtyřem klasickým pevným diskům stačit nemusel (dva zvládne určitě, stejně tak čtyři 2,5palcové disky nebo SSD). Ale pro tento případ je tu snadná možnost použití jiného externího zdroje. 

Věříme, že najdeme čas desku prověřit důkladněji. Prozatím se můžete podívat na její detailní obrázky včetně příslušenství. Případné dotazy a podněty k recenzi, co by vás kolem této desky zajímalo, uvítáme v diskusi pod článkem. 

 
ASRock N3150DC-ITX lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
 

 

Parametry desky ASRock N3150DC-ITX

  • Intel Quad-Core Processor N3150
  • Solid Capacitor design
  • Podpora DDR3/DDR3L 1600 memory, 2 SO-DIMM slots
  • 1 PCIe 2.0 x1, 1 Half-size mini-PCIe
  • VGA výstupy : DVI, HDMI, DisplayPort
  • GPU Intel 8th generation (Gen 8) graphics, DirectX 11.1, Pixel Shader 5.0
  • 7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC892 Audio Codec), ELNA Audio Caps
  • 4 SATA3, 6 USB 3.0 (2 Front, 4 Rear), 6 USB 2.0 (4 Front, 2 Rear)
  • 1 x LPT, 1 x TPM, 1 x COM Port
  • 1 x DC Jack (pro 19V napájecí zdroj)
  • 1 x 65W DC-in 19V 3.42A napájecí zdroj součástí balení

 

 

 

 

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Dalším z videí z rozbalování budou multiplatformní sluchátka, která můžete používat s konzolemi PS4, Xbox One, Nintendo Switch, stolním počítačem a také nejnovějšími notebooky i telefony, od polské herní značky Genesis (založené roku 2013). Nabízí tkaninou chráněný audio kabel, zásuvný mikrofon a masivní náušníky, slibující dobrý zvuk...
Nabízí parametry spíše průměrné jako plné HD při 60 FPS, nechybí Wi-Fi či dálkové ovládání, vlastnosti dnes již nižší střední třídy akčních kamer. Sem i cenou bez koruny 2 000 Kč zapadá. Neztratí se v konkurenci? Niceboy Vega je hodně levná, Vega 5 Pop má dotykový displej, ale proč recenzujeme kameru, která není úplnou novinkou a ničím nevyčnívá? Proč ne.
Po testech sluchátek Elite a Blaze, které se ukázaly jako velmi kvalitní produkty od firmy Lamax, jsem se dostal i k „peckám“, a to taktéž bezdrátovým. Jedná se konkrétně o model Tips1, který je v nabídce špuntů od Lamaxu cenově nejdostupnější (790 Kč). Lamax vyrábí další dva modely – Pax1 (990 Kč) a Dots1 (1 690 Kč).
Odolné věci máme rádi, rádi je vždy potrápíme a ještě více nás těší, když přežijí a lze napsat, že výrobce nelže a výrobek je opravdu kvalitní. Podobně tomu bude u testovaného disku HD830, který nás zaujal již asi před rokem na prezentaci společnosti AData. Doba evidentně dozrála a těžký kovový kvádřík dorazil i k nám do redakce…
K myšlence otestovat TrekStor SurfTab twin 11.6 nás přivedly dvě skutečnosti, v poslední době jej lze na internetu zakoupit za velmi atraktivní cenu a uživatelské recenze tohoto notebooku německé značky vyznívají velmi rozporuplně. Proč ale, když za dané peníze nabízí vcelku atraktivní konfiguraci jako displej s vysokým rozlišením, osvědčený procesor Intel Atom x5 či dostatek USB portů? Kde je zakopán pes?

Nepřehlédněte

Každému z nás se jistě stalo, že jsme omylem smazali soubor, zavadili o Delete, anebo se k němu chtěli později vrátit. První možností je Koš ve Windows již od pradávna. Co dělat, když jste jej vysypali (často automaticky), anebo jste tak učinili např. na paměťové kartě či flash disku, kde koš není nastaven? Zde přichází ke slovu různé utility, které data dokáží „vytáhnou ze záhrobí“. Jako dnes testovaný program EaseUS Data Recovery Wizard.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek