Pátek , 29. 03. 2024

Taťána

Ponorka odražená ode dna – druhý život „kazeťáku“ skoro zadarmo

06. 01. 2015

06. 01. 2015

„Neopouštěj staré věci pro nové, i když barva šediví a prýská,“ zpívá Jaroslav Uhlíř v jedné ze svých písní. A přesně tohle jsem si řekl při přemýšlení, jak naložit s letitým audio přístrojem Daewoo ACD-510M Submarine…

Jak jsem objevil Ameriku

CD přehrávač již nefunguje, rádio lze poslouchat pouze v mono módu, kazety již nemám a audio vstup postrádá, aby šel využít jako externí reproduktor například k počítači. Kutil nejsem. Tak co s ním? Odvézt do sběrného dvora a koupit nový, volí nelítostná logika konzumu řízená neviditelnou rukou trhu. (Tento pojem mimochodem nevymyslel Václav Klaus, ale již předním Adam Smith.)

Chvílji jsem vzdoroval, zalovil v paměti a vygooglil si kazetový adaptér, který dokáže zastaralému přehrávači doslova vtělit audio vstup. Tím otevírá nové obzory jeho použitelnosti. Nejspíš o tom slyšel každý z nás a někdo jej třeba měl i ve starém autorádiu, tak proč hned článek na web?

 

Štěstí přeje odvážným

Proč ne? A hlavně, ta věc stála pouhých 29 Kč. Nešlo ji nekoupit už z pouhé zvědavosti. Může tohle vůbec fungovat?

Pokud nelze adaptér otočit (např. v autorádiu) a zavazí vám audio kabel, lze jej vytáhnout druhou stranou, stačí povolit 4 šroubky, rozebrat, prohodit a sešroubovat…

Světe div se, funguje to! Ne napoprvé. Stačilo kazetu vložit do mechaniky obráceně, než radí výrobce na obalu, a bylo to. Výsledný zvuk je dokonce stereo a neslyším skoro žádný rušivý šum, který by tam nebyl při přehrávání běžné kazety. Jak to vím? Kazetu jsem si pustit, nakonec jednu vlastním, byla uvnitř dvířek přehrávače.

Hlava drží nakřivo a přesto to jede…

Výsledek mě odzbrojil a plně uspokojil i přes kratší vstupní kabel. Ve sklepě se mi přece povaluje zbytečná audio „prodlužka“. Nevím, jak dlouho to celé bude fungovat, kdekdo se mi jistě vysměje, poklepe si prstem na čelo. A já se komukoliv ani leckomu rozhodně divit nebudu. Souhlasím, je to banální.

Ale ta věc v ceně bochníku chleba dělá, co má. Navíc dvě jiné věci nemusí nutně na skládku a mohou sloužit, což mě těší. A v neposlední řadě nejsem tak bohatý, abych zbytečně kupoval drahé věci. Dobrý den.

 

Aktuální cena Kazetový adaptér v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )

Zápory Klady
– Krátký audio kabel + Cena, cena, cena, …
– Pouze v černé barvě :o) + Funguje
– Konektor není pozlacený :o) + Stereo

 

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

K myšlence otestovat TrekStor SurfTab twin 11.6 nás přivedly dvě skutečnosti, v poslední době jej lze na internetu zakoupit za velmi atraktivní cenu a uživatelské recenze tohoto notebooku německé značky vyznívají velmi rozporuplně. Proč ale, když za dané peníze nabízí vcelku atraktivní konfiguraci jako displej s vysokým rozlišením, osvědčený procesor Intel Atom x5 či dostatek USB portů? Kde je zakopán pes?
Opět se dostáváme k novince z dílen Umaxu (řečeno s nadhledem). Prostě tu máme nový cloudbook, který se pyšní 13,3palovým IPS displejem s plným HD rozlišením. V době masové propagace 4K u čehokoliv působí vlastně velmi adekvátně. Je na čase posunout rozlišení u levných notebooků kupředu, což VisionBook 13Wa dělá. Na takto levný stroj to není málo, dokáže vás motivovat ke koupi?
Není lepší věci pro zrychlení počítače nebo notebooku, než přechod z klasického plotnového disku na SSD. Ať už v podobě SATA SSD, nebo lépe NVME M.2. Nástrojů na migraci dat ze starého disku na nový zdarma je ale docela málo.
Postavili jsme proti sobě lehká, otevřená, na uších ležící sluchátka vhodná na doma i na použití venku. Konkrétně druhou generaci legendárních Sennheiser – PX100 II a zajímavý produkt švédského výrobce V-Jays. Již nyní prozraďme, že tak dramatický duel jsme tu dlouho neměli. Rozdíly jsou propastné. A to na obou stranách…
Vyznávám klasická řešení bez zbytečného pozlátka. Původně jsem chtěl otestovat levná klasická drátová sluchátka HIVE W1, protože, proč zbytečně platit za baterii a další věci, když mi stačí kabel? Chvíli jsem se proto “cukal”, když mi nabídli HIVE XL. Nakonec jsem podlehl moderně a svolil k testu...

Nepřehlédněte

Hledáte videokameru téměř bez kompromisů a jste ochotni za ni zaplatit vyšší částku, pak zbystřete, protože společnost Canon dodala již na podzim roku 2017 trh model Legria GX10. Konstruktérům se vše povedlo implementovat do stále ještě poměrně kompaktního těla, které padne do ruky přímo dokonale a vy s ním ihned po prvním uchopení jakoby srostete v jeden celek.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek